Hlavní obsah

Brückner na ramenou, jásalo se dlouho

PRAHA

Jen na chvíli někteří padli po závěrečném hvizdu. Únava byla rázem pryč. Ruce reprezentantů záhy letěly nahoru, dlouhé minuty publikum děkovalo. I jeho nizozemská část gratulovala postupujícím Čechům. Ruku v ruce putovali čeští reprezentanti kolem jásajících tribun. Koller si pak zatančil zběsilý tanec s Galáskem a radost nebrala konce.

Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Zleva Tomáš Ujfaluši, Jan Koller, Pavel Nedvěd a Tomáš Hübschman děkují divákům na Letné za podporu.

Článek

"Karel Brückner," skandovala celá Letná. Šedovlasý muž vzápětí jen poodstoupil se vztyčenou paží od lavičky, kde se ještě pár minut před tím durdil. V momentu se ocitl na ramenou týmu, kterému dal vítěznou infuzi. Znovu se zpívala hymna.

Při gólu prý nešlo vůbec nic dělat

Nebylo to až tak úplně hladké. "Nejtěžší okamžik přišel, když jsme dostali gól na 2:1, oni pak jen nakopávali dlouhé míče na van Hooijdonka," popisoval Tomáš Ujfaluši z téměř bezchybně hrající obrany. "Při gólu tam byla teč, těžko se s tím dalo něco dělat, ale teď už je to jedno, jsme tam," byl spokojen Ujfaluši a chválil, tak jako ostatní, atmosféru. "Byla vynikající, diváci nás hnali."

Z kabiny se ozýval pekelný řev. "Byl to velký sen náš všech, od začátku jsme za ním šli," líčil Karel Poborský, který byl u zrodu první branky. Po zákroku na něj se pískala penalta. "Byla jasná, Davids vůbec nehrál míčem," popisoval situaci hned z úvodu zápasu. Druhou branku připojil sám. Vstřelil ji do stejné sítě jako Vardaru Skopje a byla i stejně parádní.

"Dostal jsem nádherný balón od Pavla Nedvěda, viděl jsem gólmana vybíhat a nejlepším řešením bylo zkusit ho přehodit," popisoval dále situaci, která zdárně připomínala tu, která jej proslavila v souboji na EURU 1996. Bude tento lob tak slavný jako ten předešlý? "To záleží jen na vás," usmíval se Poborský.

Galásek dres daroval

Bez dresu se přiřítil mezi novináře Tomáš Galásek. "Přihnal se na hřiště nějaký malý kluk a řekl si o něj," říkal záložník, jehož start byl dlouho nejistý. "Teď to je pro mě největší okamžik kariéry," netajil dojmy. Tak jako ostatní si po utkání rovněž zazpíval hymnu.

"Když už to neděláme před zápasem, tak aspoň po něm," pokračoval a neobával se, že by mu pokoření Nizozemců tamní fanoušci neodpustili až se vrátí do Amsterdamu coby opora Ajaxu. "Berou to sportovně, zatleskali i nám, ocenili tak náš výkon. A i já před nimi musím smeknout," těšila jej při jeho prvním postupu na EURO báječná atmosféra na Letné.

Co oslavy? "Nevím, mám tady manželku, chtěla u toho být už proto, že jsme doma sehnali hlídání," naznačoval, že si na chvíli mohou oddechnout od starostí o potomstvo.

Slavit se bude všude

Jakoby chybějící ohňostroj, stažený z programu, aby se postup nezakřikl, zbrzdil rozjíždějící se oslavy. "Ale slavit asi bude celá republika," věřil Milan Baroš, kterého přijel povzbudit celý autobus z domovských Vigantic. Jeho gólu nahrál pokus hostů o závěrečný nápor.

"Brankář van den Sar se vysunul na roh a když se vracel, měl jsem kolem něho dost místa, abych ho obešel, pak jsem naznačil střelu a obhodil jsem si i obránce a s trochou štěstí to spadlo do brány."

Reklama