Hlavní obsah

Brückner nejásal, ale byl spokojený

PRAHA

Po dlouhých oslavách na trávníku přišel na středeční tiskovou konferenci kouč české reprezentace Karel Brückner ve velmi dobré náladě. Přesto hned hlásil: "Mám dobrý pocit, ale snažím se být co nejméně v euforii, abych pak nebyl hodně frustrován."

Foto: Archiv

Karel Brückner dovedl českou fotbalovou reprezentaci na Euro 2004

Článek

Pak se trenér národního týmu rozpovídal o pocitech ze zápasu: "Tento zápas byl o obrovském psychickém tlaku, navíc jsme museli hodně improvizovat, bylo to těžké utkání. Vyloučení nebylo naší nevýhodou, šli jsme do vedení 2:0, obdržený gól s ním už nesouvisel. Sázel jsem na to, že do otevřené obrany rozhodneme zápas dřív."

Na dotaz Práva, zda neměl obavu z penalty i na druhé straně, řekl: "Do konkrétních taktických pokynů v poločase jsem dal i úkol, aby naši hráči atakovali soupeře co nejdříve tak, aby do naší šestnáctky nechodily dlouhé míče a nevznikla nebezpečná situace, po níž by sudí mohl pískat faul. Měli se vyvarovat zákroků, které by mohly vůbec jako fauly vypadat a držet míč co nejdál od šestnáctky. Známe z fotbalu situace, kdy rozhodčí jednu penaltu kompenzuje jinou."

Jeho protějšek Dick Advocaat byl pochopitelně s náladou na opačném pólu: "Moji svěřenci hráli od začátku poměrně slabě, takže museli hodně zabrat, aby vstřelili gól. Vyloučení Davidse? To se prostě stane i v zápase, kdy si myslíte, že bude všechno dobře, ale způsob hry českého mužstva nám dal minimum možností se prosadit. Češi měli navrch. Jednu chvíli jsme však byli blízko i vyrovnání."

Reklama

Související témata: