Hlavní obsah

Hübschman - další šampión, na něhož doma zapomněli

Pavel DosadilSport.cz

Finále si nezahrál, přesto je vítězem Poháru UEFA. Ukrajinský krajánek Tomáš Hübschman navíc patří k pěti českým fotbalistům nejstabilněji hrajícím Ligu mistrů. V některých zápasech už navléká kapitánskou pásku Šachtaru Doněck a loni s ním vyhrál v Barceloně, což před ním z krajanů dokázal jen Pavel Nedvěd. Za národní tým si ovšem Hübschman zahrál naposledy před téměř čtyřmi lety.

Článek

Pamatujete si? Český fotbal už měl hráče, který nejdříve musel vyhrát Pohár UEFA, aby ho reprezentace konečně vzala na vědomí. Jmenuje se Radek Šírl. Trenér Brückner mu pak nabídl start na EURO 2008, kvůli zranění však z nominace sešlo. Až za Brücknerova nástupce Rady se Šírl stal stálým členem národního týmu.

Příběh Tomáše Hübschmana je téměř totožný. Jako by legionáři na východních štacích byli zcela mimo dosah reprezentačních pozorovatelů. Exsparťan se přitom prosadil v silném kádru Šachtaru, pro něhož není žádný problém prošpikovat mužstvo Brazilci a dalšími cizinci. Hübschman hraje pravidelně Ligu mistrů, v níž z Čechů jen Pavel Nedvěd, Petr Čech, Jiří Jarošík a Tomáš Rosický nasbírali víc startů než on. Přesto opora Doněcku stojí mimo národní tým. V době, kdy je nouze o zkušené borce, si Hübschman za reprezentaci naposledy kopl v srpnu 2005 v přátelském utkání ve Švédsku.

Hraje jako Galásek, reprezentaci je to málo

„Podle mého názoru je to velký luxus,“ konstatoval již v průběhu sezóny trenér Jaroslav Hřebík, který na Hübschmanovi stavěl během svého prvního působení ve Spartě. „Tomáš v Doněcku vyzrál, je zkušený. Občas dělá kapitána, navíc role defenzivního záložníka je v současném fotbale jedna z nejdůležitějších. Já ho sleduji již druhý rok a musím říci, že ji řeší velmi správně. Dokonce jsem si vzpomněl na výrok Karla Brücknera, že Tomáš Galásek je počítačem hry jeho týmu. Hübschman totiž řeší situace podobně,“ srovnává Hřebík.

Ukrajinský legionář sice nadále na širší soupisce národního týmu figuruje, rok po bronzovém šampionátu v Portugalsku však z reprezentace zmizel. Nepatřil k vyvoleným, z nichž Brückner a poté jeho nástupce Rada mužstvo sestavovali.

„Své šance já moc neřeším. Snažím se podávat maximální výkony na hřišti a jen na trenérovi reprezentace potom záleží, jestli mě bude chtít povolat,“ konstatoval Hübschman na začátku této sezóny. „Jsem momentálně v pohodě, hraji pravidelně už víc než rok defenzivního záložníka, s Šachtarem jsme vyhráli titul, Ukrajinský pohár i superpohár. Víc jsme v domácích soutěžích vyhrát nemohli. Hrajeme Ligu mistrů a osobně si myslím, že jsem měl poslední rok docela dobrý. Záleží jen na trenérovi, jestli to vidí, nebo ne,“ dodával v průběhu podzimu.

Nevzali ho ani v kritickou chvíli

Rada ho ovšem nepovolal ani v kritickém okamžiku, kdy mu pro klíčový duel v Polsku vypadl válečník Jan Polák. Zápas, který Češi prohráli, přitom nabídl velký paradox. V polské záloze válel Lewandowski, záložník ze Šachtaru, z něhož český konkurent udělal v klubu náhradníka. „Když jsem si porovnal středové řady, věděl jsem už před zápasem, že to nemůžeme uhrát,“ tvrdil kouč Josef Csaplár. Zatímco Lewandowski tvrdil v týmu soupeře muziku, Hübschman, který je pro úspěšného trenéra Šachtaru Luceska lepším záložníkem, zůstával pro český nároďák ladem...

Nabízí se kuriózní vysvětlení, že Hübschman byl doma stále vedený spíš jako obránce. „Opravdu jsem se doslechl, že když vedení reprezentace Tomáše kontaktovalo, nevědělo, že hraje defenzivního záložníka... On ale tuto roli plní déle než rok, navíc velmi dobře!“ divil se Hřebík.

Ani jaro nic nezměnilo, Ligou mistrů protřelý mazák Hübschman se do reprezentace nevrátil. Teď se připomněl ziskem Poháru UEFA, víc už udělat nemůže. Zda to bude stačit, to je na novém kouči nároďáku Františku Strakovi, případně na jeho nástupci, který k mužstvu přijde po červnové valné hromadě.

Reklama

Související témata: