Hlavní obsah

Fotbalisté už vybírají soupeře pro přípravu

PRAHA

Čeští reprezentanti ve středu večer postoupili na ME 2004 a už dnes dopoledne zahájil Českomoravský fotbalový svaz přípravu na šampionát. Svazoví funkcionáři s trenérem Karlem Brücknerem vybírají možné soupeře pro jarní přátelské zápasy, chystají se inspekční cesty do dějiště turnaje a také organizační zajištění samotného pobytu na turnaji.

Foto: ČTK/Petra Mášová

Trenér národního týmu Karel Brückner už přemýšlí o přípravě na ME

Článek

Už poslední kvalifikační zápas v Rakousku, který se hraje 11. října ve Vídni, bude svým způsobem přípravou. A nejen proto, že Brückner hodlá v těžkém měření sil vyzkoušet i další hráče širšího kádru. Zájem fanoušků o vídeňský zápas přes jistotu postupu neklesá, spíše naopak.

"Na zápas registrujeme osm tisíc objednávek a po včerejším utkání dnes přišla další vlna žádostí," řekl ČTK generální sekretář svazu Petr Fousek. Češi se nemusí bát, že se do padesátitisícové arény nevejdou. S Rakouskem totiž platí dohoda, že si mohou odebrat až deset tisíc vstupenek a v případě zájmu dokonce i více.

První dva zápasy přípravy budou venku

Posledním zápasem, v němž se letos český národní tým představí, bude listopadová příprava. Ta se uskuteční v termínu, kdy ještě řada týmů bude hrát kvalifikační baráž, což omezí možnost výběru soupeře. Zájem hrát se sedmnáctkrát neporaženým mužstvem projevili například Skotové, ale ty podle všeho ještě čeká baráž, takže zřejmě dojde na jiné soupeře.

Vzhledem ke klimatickým podmínkám se bude zápas hrát na soupeřově půdě, stejně jako další duel v únoru příštího roku. "Jednáme se Španělskem i Portugalskem, obě varianty vypadají nadějně, podobně jako Turecko," prozradil Fousek. Pokud by vyšla jednání s Portugalci, pak by český celek mohl buď v závěru roku, nebo počátkem příštího okusit, jak se se hraje v dějišti šampionátu.

Možná přijede i Japonsko

Na jaro má Brückner na výběr několik dalších termínů a také potencionálních soupeřů je požehnaně. Domácí zápasy by měly přijít na řadu v březnu a dubnu. "Na výběr máme z týmů, s nimiž jsme se utkali v nedávné minulosti a byla zde domluvena reciprocita," naznačil Fousek, z jakého seznamu lze vybírat. V únoru by se tak mohlo hrát například v Turecku, na odvety čekají i Srbsko a Černá Hora, Švédsko, Řecko či Slovensko.

V jednom z domácích utkání připadá v úvahu také zápas s Dánskem nebo Švýcarskem. "Oba týmy mají velký zájem s námi hrát, podobně jako Japonsko, které by se zde mohlo představit během svého jarního evropského turné," vypočítal Fousek další okruh soupeřů.

Další výběr ovlivní losování ME a kvalifikace MS

Klíčová otázka pro výběr však bude zodpovězena až na přelomu listopadu a prosince. "V poslední listopadový den se uskuteční v Portugalsku losování mistrovství Evropy, o pět dnů později se ve Frankfurtu nad Mohanem zase losuje kvalifikace MS 2006," uvedl funkcionář důvody, které mohou některé již naplánované zápasy případně překazit. Bývá totiž obvyklé, že pokud se soupeři utkají ve skupině šampionátu, či v následné kvalifikaci, pak se sobě navzájem rádi velkým obloukem vyhnou.

Díky jistému postupu vyvstaly pro fotbalové činovníky i další příjemné úkoly. "V druhé polovině září vyrazí do Portugalska na inspekční cestu první skupina, v níž by měli být Jaroslav Dudl a Jan Kinda," objasnil Fousek nejbližší úkoly spojené s účastí na ME. Šéf mezinárodního oddělení svazu a ředitel marketingové společnosti STES budou vybírat v lokalitách všech čtyř skupin vhodné hotely i tréninková hřiště, rezervovat se budou také hotely pro sponzory.

Hotely byly objednané dopředu

Na další inspekci vyrazí okamžitě po losování trojice Fousek, Brückner a Vlastimil Košťál, který je šéfem národního týmu. "Tam už dojde ke konkrétnímu výběru hotelu i dalších organizačních náležitostí," popsal strategii Fousek. Nějaký přehled o možných ubytovacích zařízeních však vedení přece jen má. "Už dříve jsme si předběžně některé hotely rezervovali," přiznal Fousek, že funkcionáři nečekali na definitivu postupu.

Podobné kroky udělaly i další týmy. Nejdále šli zřejmě Nizozemci, kteří jsou připraveni na všechny možné alternativy. "V Praze jsme se dohodli, že pokud se nesejdeme v jedné skupině, tak nám Nizozemci přenechají své objekty. Mají totiž speciální cestovní kancelář, která cesty národního celku zajišťuje," odtajnil diplomatické dohody Dudl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články