Hlavní obsah

Flamendry proti Maltě nepovolám, rozhodl Straka

PRAHA

Bez flamendrů! Tak rozhodl nedávno jmenovaný trenér fotbalové reprezentace František Straka. Šestice fotbalistů Baroš, Svěrkoš, Fenin, Matějovský, Ujfaluši a Kováč se na přípravné utkání proti Maltě bude dívat pouze v televizi. „Franz“ také naznačil, že možná nepovolá stálice týmu obránce Marka Jankulovského a brankáře Petra Čecha. Tisková konference, na níž Straka oznámí nominaci na přípravné utkání, se uskuteční až v úterý.

Článek

Straka má přesto téměř jasno. „Vždycky se může něco stát, třeba se někdo zraní. Ale jinak to v hlavě mám,“ řekl v rozhovoru pro deník Sport. Do týmu podle svých slov přizve mezi osmnácti a dvaceti fotbalisty.

Jasno má také o tom, že nepovolá šestici flámujících hráčů, kteří byli suspendováni po prohraném kvalifikačním utkání se Slovenskem. „Je to naprostá pravda,“ prohlásil rezolutně. „Nezvažoval jsem to dlouho. Jsem toho názoru, že když byli hráči suspendováni, tak si musí uvědomit, proč se to stalo,“ dodal Straka, jenž prý mluvil se všemi hříšníky. „Kromě Ujfalušiho, tomu jsem se nemohl dovolat.“

V předchozích dnech Straka nezahálel. Kromě šestice flamendrů se snažil spojit se všemi fotbalisty, nad jejichž nominací uvažuje. Sehnal všechny, kromě Rozehnala. Otázkou zůstává, zda mluvil také s Petrem Čechem a Markem Jankulovským. „Já myslím, že tu máme zápas proti Maltě a v něm, domnívám se, mají dostat šanci ti, co na ni delší čas čekají,“ naznačil, že by se přípravný zápas mohl obejít bez dvou opor národního celku.

Nové tváře národního týmu Straka tají

Že chce dát padesátiletý kouč šanci v reprezentaci novým tvářím, deklaroval Straka již po svém zvolení. Koho se český divák dočká, zatím českobudějovický rodák tají. V kuolárech padají jména jako Šimůnek, Hübschman, Papadopulos či Brabec. „To byly jenom dedukce. Je to předčasné,“ řekl kouč s tím, že se nominaci novináři dozví společně s veřejností v úterý.

Stále zůstávají neznámá také jména lidí, se kterými se Straka radí. Svůj realizační tým si prozatím Straka nenominoval. „Poradní hlas mám, ale nechám si ho vyloženě pro sebe,“ prohlásil Straka s tím, že oslovil mimo jiné také trenéra brankářů Ladislava Maiera. Realizační tým by měl být jmenován v úterý společně s nominací fotbalistů.

Přípravný zápas s Maltou sehrají čeští fotbalisté 5. června v Jablonci nad Nisou.

Reklama