Hlavní obsah

Galásek doufal, že ho pustí do Nizozemska

Jan Krůta

Maséři, lékaři i fyzioterapeut dělali do poslední chvíle co mohli, aby Tomáš Galásek byl schopen ve středu večer hrát. Svalové problémy se podařilo zažehnat a defenzívní záložník odehrál svou další velkou partii. Jen potvrdil, jak je na tomto postu pro českou reprezentaci nepostradatelný.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Galásek

Článek

"Jsem rád, že jsem to přežil bez úhony, zranění se vůbec neozvalo," oddychl si 30letý fotbalista Ajaxu Amsterdam. Nohu se nesnažil podvědomě šetřit, šel do všeho naplno. "Ke konci už jsem toho měl plné zuby, ale stálo to za to," radoval se. Na nějakou velkou rekonvalescenci však může rychle zapomenout. "Když si uvědomím, že hned v sobotu hrajeme ligu a v úterý Ligu mistrů, radši na to nemyslet..."

Dnes se vracel zpátky do Nizozemska a příliš se nebál, že mu vyřazení jejich miláčků dají hned na letišti někteří lidé sežrat. "Doufám, že mě pustí zpátky," žertoval. Nad holandskou reprezentací neláme hůl, přestože bude muset do baráže. "Mají větší zkušenosti než my, podle mě to zvládnou."

Těší se na ME

Postupem na mistrovství Evropy se mu splnil obrovský sen, nikdy na takové akci nebyl. Pokud se nyní nestane nic neočekávaného, v nominaci určitě chybět nebude. "Já nevím, musíte se zeptat pana Brücknera, jestli mě vezme," usmíval se. "Ale rád bych tam jel. Doufám, že teď už důvěru dostanu a bude to jiné než v předchozích letech..."

Podobný okamžik jako ve středu večer možná ještě nikdy v kariéře nezažil. "Už když před zápasem zpíval celý stadión hymnu, měl jsem namále, abych nezačal brečet. A po utkání to bylo něco výjimečného, prostě nádhera. Byl to úžasný pocit, který budu mít asi dlouho v paměti," rozplýval se Galásek. A kromě našich fanoušků nezapomněl také vyseknout poklonu příznivcům Nizozemska. "Když nám po zápase uznale tleskali a vlastně nám děkovali za výkon, to je paráda. Smekám před nimi."

Radoval se stejně jako všichni spoluhráči. Na tribuně mu držela palce manželka, která s ním do Prahy přijela. "Chtěla mě podpořit a já jsem byl moc rád, že to mohla na vlastní oči vidět," říkal český reprezentant. To, že jsme postoupili na EURO, mu prý ještě pořádně nedošlo. "Asi si to pořádně uvědomím, až budu vidět los a znát, koho dostaneme do skupiny."

Počítá se výsledek

Po utkání si mohl oddychnout, protože stejně jako všichni jeho spoluhráči se chtěl vyhnout ošidné baráži. "To byl náš hlavní cíl, postoupit přímo. Naše hra možná nebyla okouzlující, ale počítá se jen výsledek," mínil Galásek.

Když však soupeř dal kontaktní gól na 1:2, nebylo mu zrovna příjemně. "Trochu jsme znervózněli a bylo velice těžké to vedení držet. Ono totiž kolikrát hrát proti deseti zas taková výhoda není. Mně se zdálo, že Holanďany vyloučení Davidse spíš nažhavilo. Ale nakonec to dopadlo dobře, Milan Baroš všechno zachránil," ohlížel se za utkáním.

I když díky více než šestiletému působení v Nizozemsku dokonale zvládá tamní řeč, s hráči soupeře na hřišti v jejich mateřštině příliš nediskutoval. "Jen pár slov při určitých situacích, třeba faulech, ale jinak to moc potřeba nebylo. Ani po zápase jsem s nikým nemluvil, byli hodně zklamaní," prozradil.

Reklama

Související témata: