Hlavní obsah

VIDEO: Straka spustil operaci Pouštní bouře - na Maltu povolal 11 nováčků

Zdeněk Pavlis, Pavel DosadilSport.cz

Nic jiného mu před červnovou přípravou proti Maltě nezbývalo, takže avizovanou operaci „Pouštní bouře“ musel nový trenér české fotbalové reprezentace František Straka opravdu spustit. I proto se v jeho kádru objevilo hned jedenáct nováčků, počet, jaký nemá v novodobé historii českého fotbalu obdoby. „Nominace byla závislá na několika bodech, z nichž jsem musel vycházet,“ vysvětloval kouč národního týmu, proč dal dohromady výběr „no name“.

Článek
Fotogalerie

Z kádru, který ještě na jaře nastupoval v kvalifikaci o světový šampionát 2010, nezůstaly ani trosky. Strakův plán povolat na pouťák s Maltou ostřílené internacionály kalibru Nedvěda či Kollera se proměnil rovněž v bohapustou utopii.

„Nedvěd mně v telefonátu potvrdil, že končí kariéru, navíc má v Itálii povinnosti až do 10. června. Koller by přijel na podzim v případě největší nouze a krize v národním mužstvu pomoci v kvalifikaci, ale sám argumentoval, že dobrých útočníků máme dost, s čímž jsem musel souhlasit,“ vysvětloval František Straka první zádrhel, s nímž se musel vyrovnávat.

Pouťák koliduje s kvalifikací

Vzápětí ale přišel další - kádr jedenadvacítky, na níž čeká kvalifikace s Maltou. „Chtěl jsem nominovat Morávka, Chramostu, Milana Černého, Václava Kadlece, Dočkala, ale jedenadvacítka je samozřejmě prioritou,“ argumentoval nový reprezentační kouč, že chtěl vyzkoušet celou plejádu mladíků.

„To aby věděli, že o nich víme, že sledujeme a v budoucnu na sobě ještě víc pracovali. Nakonec jsme se ale s trenérem jedenadvacítky Jakubem Dovalilem rozumně domluvili,“ dodával.

Flamendry na milost nevzal

Tím ovšem Strakovy problémy nekončily, neboť se musel vypořádat ještě se skupinou „flamendrů“, kteří byli za extempore po jarním kvalifikačním duelu se Slovenskem distancováni a na novém trenérovi bylo, zda je vezme na milost. To Straka neudělal.

„Se všemi až na Ujfalušiho jsem mluvil, všichni tvrdili, že se v budoucnu chtějí o návrat do národního mužstva poprat,“ glosoval Straka telefonáty, které s pěti hříšníky měl. Jen Ujfalušiho se nedovolal. „Nebral mně telefon, i když jsem mu několikrát volal. Papk prohlásí, že nebude nikomu za panáka, což mým úmyslem rozhodně nebylo. Teď proto plně respektuji, že se rozhodl s reprezentací skončit,“ vysvětloval nový reprezentační kouč své momentální vztahy s Tomášem Ujfalušim.

I Jarošík, Jiránek a spol. řekli sorry

Zamítavých odpovědí od odložených, nevyužívaných hráčů se ale dočkal víc. „Třeba Jiránek a Jarošík na rovinu řekli, že se chtějí soustředit jen na činnost v klubu, což také plně respektuji,“ přiznal František Straka, že omluvenek přišlo víc než dost.

Třeba i od brankářů Čecha, Drobného, Kinského... „Čech a Drobný mají své problémy, takže se omluvili, Kinský se chce soustředit na ruskou ligu. Beru to,“ glosoval trenér absenci první brankářské garnitury a vypočítával, že musel přijímat i další omluvenky. „Třeba od Sivoka, který má problémy se zády a poslední zápas za Besiktas v derby proti Galatasaray odkopal pod injekcemi, třeba od Holka, jemuž jsem chtěl příležitost také,“ nestačily už Strakovy prsty na obou rukou na všechny omluvenky.

Wenger řekl ne, Rosický do Čech nepojede

Nakonec doznal, že se ani příjezdu Rosického nedočká, neboť exkapitán české reprezentace  se za mužstvem nepřijede ani podívat.

„Mluvil jsem s trenérem Arsenalu Wengerem, který si přeje, aby Tomáš po dlouhé absenci zaviněné zraněním plnil tréninkovým program naordinovaný klubem. I jeho přání jsem musel respektovat,“ prozradil Straka.

Jedenáct nováčků a Brabec navrch

Ve finále dal nový trenér české fotbalové reprezentace na zápas s Maltou dohromady výběr „no name“, v němž figuruje jedenáct úplných nováčků a s nimi slávistický stoper Erich Brabec, který zatím za reprezentaci odkopal pouhých šest minut proti Mexiku.

„Vzal jsem dvacet hráčů s tím, že jsme s Maltou domluveni na šesti střídáních. Podstatné bude, aby nasáli atmosféru v národním mužstvu a vyzkoušeli si, jak je vnímá veřejnost,“ obhajuje Straka svůj kádr.

Nominace fotbalové reprezentace na přípravu proti Maltě.
JménoKlubStarty/Góly
Brankáři:
Tomáš GrigarTeplice0 / 0
Zdeněk ZlámalLiberec0 / 0
Obránci:
Erich BrabecSlavia Praha1 / 0
Roman HubníkSparta Praha0 / 0
Michal KadlecLeverkusen10 / 1
David LimberskýPlzeň0 / 0
Martin KleinTeplice0 / 0
Zdeněk PospěchFC Kodaň15 / 1
Jan ŠimůnekWolfsburg0 / 0
Záložníci:
Petr BenátČ. Budějovice0 / 0
Jaroslav ČernýSlavia Praha0 / 0
Martin FilloViking Stavanger0 / 0
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck20 / 0
Daniel KolářPlzeň0 / 0
Daniel PudilKRK Genk3 / 1
Radek ŠírlZenit Petrohrad7 / 0
Útočníci:
David LafataJablonec5 / 2
Lukáš MageraTemešvár0 / 0
Tomáš NecidCSKA Moskva2 / 1
Michal PapadopulosMladá Boleslav1 / 0

Reklama