Hlavní obsah

Straka: Ujfaluši mi nebere telefon, panáka z něj ovšem nedělám

Letní král fotbalové reprezentace vydal svoji první a možná poslední nominaci. Trenér František Straka povede národní tým v Jablonci proti Maltě a pak bude muset čekat, jak dopadne červnová valná hromada svazu. Při sestavování mužstva se musel vzdát řady hráčů, o které stál, a také asistentů, jež si původně pro přátelský duel vybral.

Článek

Jak se rodila dvacetičlenná nominace na Maltu?

Byla závislá na několika bodech. Musel jsem vzít v úvahu, jaký je zdravotní stav hráčů po sezóně, že máme šest suspendovaných fotbalistů a že s naším zápasem koliduje kvalifikace jedenadvacítky. Proto jsem jí nechal třeba Morávka, Milana Černého, Dočkala, Chramostu nebo Kadlece, o nichž jsem také uvažoval.

Po svém jmenování jste přitom tvrdil, že chcete mít mužstvo co možná kompletní.

Co se dá dělat, termín není příliš vhodný. Hráči mají po sezóně krátký čas na dovolené či menší operační zákroky, na které už mají termín. Jde o to, aby byli na nový ročník fit. A pak je tu i kategorie hráčů, o něž jsem stál, ale oni se chtějí soustředit jen na klubovou činnost. Jde o Jiránka a Jarošíka, jejich rozhodnutí respektuji.

Ti dva tedy v reprezentaci definitivně skončili?

Ano. Honza Koller by přijel jen v případě velké nouze. Jemu věřím, protože on to potřebné srdíčko má.

A co skupina suspendovaných?

Dohodli jsme se, že na Maltu je povolávat nebudu. Potěšilo mě, že se o návrat do reprezentace chtějí porvat.

I Ujfaluši, který se národního týmu vzdal sám?

Volal jsem mu několikrát, ani jednou mi to nevzal. Já s ním vůbec nemluvil, přestože se objevily jiné informace. Byl bych rád, abych byl citován přesně, z nikoho rozhodně nechci dělat panáka. Respektuji, že skončil. Pro mě je to uzavřená záležitost.

V kádru chybí i další známá jména.

Nepotřebuji, aby hráči, které dobře známe, zbytečně cestovali. Třeba Čech, Drobný, problémy v ruské lize má Kinský. Oslovil jsem třeba i Holka nebo Sivoka.

V nominaci je jedenáct nováčků, což je celý jeden nový tým.

Můžeme vystřídat šest hráčů, toho využijeme. A i když se někdo na hřiště nedostane, alespoň nasaje atmosféru a pozná, jak ho bude vnímat veřejnost. Bude to pro ně hozená rukavice, aby pracovali ještě víc, že o nich vím.

Hodně vás mrzí, že vám výkonný výbor neschválil za asistenty Itala Moralese a Karla Váchu?

Chtěl jsem složit realizační tým ze zdrojů svazu a vzít Jakuba Dovalila a Petra Koubu. Nechtěl jsem však zasahovat do jedenadvacítky, která hraje v San Marinu. Proto jsem se vrátil k projektu s Moralesem. Šlo jen o návrh, proto mě překvapuje, že se rychlostí kulového blesku všechno objevilo na veřejnosti.

Asistenty jsou tedy Radim Nečas a Milan Veselý.

Byla to další alternativa. Jeden zápas budou po mém boku, po Maltě se zase realizační tým rozpustí a nový sestaví trenér, který bude schválen po valné hromadě.

A nevadí vám, že byl výkonný výbor proti vám?

Má na to právo. Spíš mně vadí, že se interní informace okamžitě zveřejnily.

Považujete jmenování reprezentačních trenérů za interní věc?

Ve fázi diskuse rozhodně ano.

Kdo navrhl Nečase?

Do hry jsem ho dal já. Není to žádný náhradník, ale jedna z alternativ, kterých bylo víc. Massimovi i Karlovi Váchovi musím poděkovat, vážili si, že by jeden zápas mohli absolutně bez náhrady stát po mém boku.

Vy už smlouvu máte?

Žádná náhrada za Maltu není a nebude. Vážím si toho a nikdo neví, co se bude dít po valné hromadě. (Sekretář svazu Rudolf Řepka vysvětlil, že Straka má smlouvu s měsíčním platem, ale bez vypsaných prémií za vítězství nad Maltou. Smlouva je na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou - pozn. red.)

Stál jste alespoň o návštěvu Pavla Nedvěda. Přijede?

Potvrdil mi, že končí. V Itálii má ještě povinnosti, takže do republiky se vrátí až kolem 10. června. Nepřijede ani Rosický, kouč Arsenalu Wenger si to po Tomášově dlouhém zranění zatím nepřeje. Hlavně ať se dá do pořádku.

Reklama

Související témata: