Hlavní obsah

Straka oželel Moralese a proti Maltě povede nároďák jen za měsíční plat

Zdeněk Pavlis, Pavel DosadilSport.cz

Pochopitelně že Strakova vize o složení realizačního týmu neprošla, samozřejmě že nový trenér české fotbalové reprezentace u strahovské generality nepochodil s představou, že asistenty mu budou při červnové přípravě s Maltou dělat italský kouč Massimo Morales a českobudějovický Karel Vácha. Nakonec s ním u nároďáku skončili dva liberečtí asistenti Radim Nečas a Milan Veselý.

Článek

„Šlo jen o diskusi,“ bránil se reprezentační trenér František Straka, i když v pondělí putoval jím parafovaný návrh na složení realizačního týmu k členům výkonného výboru, kteří o něm měli hlasovat per rollam, jak o tom ostatně Sport.cz informoval.

Se Strakovým návrhem na Moralese zametli

Zametli s ním, to se ví. „Na cizinci jsme se nedomluvili, Strakův návrh je proti zásadám, na nichž jsme se na výkonném výboru shodli,“ postavil se proti svazový místopředseda a strahovský ministr financí Jaroslav Vacek.

„Už to, že jsme měli o návrhu hlasovat per rollam bez možnosti jakékoli diskuse, mně přišlo neférové a nedůstojné. Stejně, jako když jsme měli mailem či telefonem odvolávat Strakova předchůdce Petra Radu,“ přidal se další z místopředsedů Jiří Kubíček.

Trenér: Pro Massima by byla čest stát po mém boku

Nový reprezentační kouč František Straka, který má konečně se svazem podepsanou řádnou smlouvu datovanou na dobu neurčitou, se hájil.

„Překvapilo mě, že se dostaly na veřejnost informace, že jsem se vrátil k původnímu projektu s Moralesem. Pro Massima a zrovnat tak pro Karla Váchu by byla obrovská čest, kdyby mohli stát proti Maltě po mém boku. A zdůrazňuji - bez jakékoli náhrady anebo snad prémií,“ děkoval na dálku Straka zavrženým asistentům.

Asistenty nakonec dva Severočeši

Liberecký trenér gólmanů Milan Veselý jako jediný prošel, k němu si Straka nakonec přibral dalšího Severočecha Radima Nečase. „Nečase jsem navrhl jako alternativu já. Poté, co nevyšla představa, že si vyberu asistenty ze strahovských svazových zdrojů, neboť Jakub Dovalil s Petrem Koubou mají povinnosti u jedenadvacítky hrající kvalifikaci se San Marinem, poté, co neprošla varianta s Moralesem a Váchou, k níž jsem se vrátil,“ vysvětloval František Straka, že nebylo jednoduché dát realizační tým dohromady.

„A to šlo o jeden zápas, protože po utkání s Maltou se realizační tým rozpustí a bude záležet na novém trenérovi, jako spolupracovníky si vybere,“ připomněl.

Proti Maltě se hraje bez prémií

Samotný Straka se bude o pokračování u české reprezentace pochopitelně ucházet. Už proto, že má konečně se svazem uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou a na novém výkonném výboru bude, zda ji s ním prodlouží. „Je v ní klauzule o jednoměsíční výpovědní lhůtě, přičemž podmínky jsou de facto stejné, jaké měli předchozí reprezentační trenéři,“ potvrdil generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka.

„Ale proti Maltě prémie vypsané nejsou. Žádná finanční náhrada za tento zápas není a nebude, protože pro mě je ctí u národního týmu být,“ zdůraznil František Straka, že proti Maltě povede českou reprezentaci jen za měsíční plat´. Ten se pohybuje kolem 150 tisíc korun, což je částka, kterou pobíral i jeho předchůdce Petr Rada.

Reklama

Související témata: