Hlavní obsah

Německý šampión Šimůnek oslavy zvládl a přijel se předvést

Po disciplinární čistce v kádru musela fotbalová reprezentace vyhlásit výjimečný stav a zmobilizovat rezervní zdroje. Dvaadvacetiletý stoper Jan Šimůnek k nim rozhodně patří. Před dvěma lety byl kapitánem stříbrné dvacítky, pak odešel do bundesligy a letos vyhrál s Wolfsburgem senzační mistrovský titul. V Jablonci by měl proti Maltě debutovat v reprezentačním áčku.

Článek

Po senzačním titulu jste konstatoval, že bude důležité zregenerovat po oslavách. Už jste fit?

Tak hrozné to zase nebylo... V sobotu, kdy jsme získali titul, jsem šel spát až v šest ráno, v neděli se pořádně vyspal a v pondělí už jel domů. Po utkání s Maltou mám naplánovanou dovolenou v Dubaji a 22. června začínáme přípravu na novou sezónu.

Trenér Magath stvořil wolfsburgský zázrak a odešel. Jaká pověst předchází jeho nástupce Veha?

Uvidíme, tolik jsem o něm zase neslyšel. Ale co vím, měl by to být trochu jiný typ. Magath byl hodně přísný, kladl důraz na fyzičku a s hráči se nebavil. V tom asi bude Veh jiný. Schopný určitě je, vždyť v roce 2007 také vyhrál titul se Stuttgartem.

Ve svojí druhé sezóně v bundeslize už jste měl větší problémy, abyste se prosadil do sestavy. Jaké vyhlídky máte pro příští ročník?

Co jsem slyšel, tak obránci se moc měnit nebudou, měli bychom zůstat čtyři stopeři. Konkurenci mám samozřejmě velikou, mistra světa, vítěze Ligy mistrů a člena širšího kádru německé reprezentace. Navíc to jsou zkušení kluci ve věku 27-28 let.

V reprezentaci zatím nemáte žádný start. Není trochu nešikovné, že ten první si můžete připsat de facto po sezóně, dva týdny po mistrovských oslavách?

Nepřemýšlím nad tím, hlavně jsem rád, že pozvánka přišla. Trenér Straka mi předem volal, že se mnou počítá. Deset dnů jsem odpočíval. Snažil jsem se něco dělat a hrát třeba tenis, pořádný trénink to ale samozřejmě nebyl. Musím se do toho zase trochu dostat.

V roce 2007 jste dovedl dvacítku do finále mistrovství světa. Po dvou letech jste v áčku - nečekal jste, že v něm začnete dřív?

Ani ne, vždyť v něm stále byla obrovská konkurence. Ujfaluši, Rozehnal, Kováč, Grygera, Jankulovski - to všechno jsou přece nesmírně zkušení obránci. Dvakrát jsem byl pozván na neoficiální zápas a když jsem pak v klubu nehrál, bylo logické, že jsem se v nároďáku neobjevoval.

Do reprezentace vás pozval Straka, trenér s mandátem na jeden zápas. Asi je pro vás nováčky těžké usuzovat, jaké perspektivy v národním týmu máte, když nikdo neví, co bude v létě...

Každý hraje o svůj flek, to je podstatné. Teď se můžeme proti Maltě ukázat. A kdo ví, možná pan Straka zůstane i dál, třeba nebude důvod něco měnit.

Reklama

Související témata: