Hlavní obsah

Jedenáct nováčků? Žádná revoluce, ale nutnost, ujišťuje Straka

PRAHA

Rekordních jedenáct nováčků se bude v úterý hlásit novému trenérovi fotbalové reprezentace v hotelu Praha. František Straka spouští svůj plán Pouštní bouře, byť zatím má mandát jen na páteční přátelský duel s Maltou v Jablonci. Již během odpoledne se národní tým přesune do hotelu Břízky, kde bude mít vpodvečer otevřený trénink.

Článek

Zatím má jistotu jen na jeden zápas, přesto je na něm znát, jak už se nemůže dočkat. Ostatně především proto se František Straka stal koučem reprezentace, aby svou energií rozpohyboval strnulý nároďák. „Těším se, je to něco zvláštního. Ne každý den jdete vést národní tým... Udělám maximum, abychom byli úspěšní.“

V pondělí se Strakovi omluvil Zdeněk Pospěch, jeden z mála zkušených hráčů v nominaci. Žádnou náhradu však trenér povolávat nebude. „V termínu po sezóně bylo všechno složitější, proto jsem musel oželet třeba Holka, Sivoka a další, které jsem chtěl pozvat. Nedá se nic dělat, stejně jsem chtěl dát šanci hlavně těm, kteří zatím moc nehráli. A máme tu přece českou ligu,“ naznačuje Straka, že Pospěchova absence mu velké vrásky nedělá.

Známé legionáře teď zkoušet nepotřebuje

Od počátku nominace je v kádru jedenáct nováčků bez jediného mezistátního startu, což je do jisté míry revoluční čin. „Není to revoluce, ale logický krok. Kdy jindy bychom měli dát novým adeptům šanci, když ne proti Maltě!? Třeba kouč německé reprezentace Löw také v řadě zápasů především jen testoval. Je mi jasné, že v takovém složení už se nároďák asi nikdy nesejde, ale já jsem na riziko zvyklý. Známé legionáře v takovém utkání prostě zkoušet nepotřebujeme,“ stojí si Straka za svým.

V tom se dost výrazně liší od svých předchůdců Rady a Brücknera, kteří i v přátelských duelech sázeli především na osvěžení a udržení zaběhnutých automatismů osvědčené sestavy. „Nebudu se pouštět do žádného srovnání. Každý trenér má svou vizi a já ji respektuji. Já mám taky svou,“ říká Straka důrazně.

Kdepak zavřené dveře, Franz pozval kluky na trénink

Pokud by Franz zůstal u mužstva i na podzim, ještě něco by se zřejmě změnilo. Brückner byl starý morous, který chtěl mít svůj klid a hráče nejraději pěkně pod zámkem. Češi si tak na posledních šampionátech získávali pověst nejuzavřenějšího týmu. Nechoďte však se samotou u lesa a uzavřeným tréninkem obehnaným neprůhlednou plentou na Straku...

„Bydlet budeme v Břízkách a poblíž máme hřiště. Kdo se tam může dostat, ať se přijde na náš trénink podívat. Ať vidíte, jaké máme hráče,“ vyzval Straka finalisty Poháru české reprezentace pro fotbalisty z dětských domovů. Franz si pondělního vyvrcholení celostátní soutěže na Julisce, kam přišel dekorovat vítěze, užil. S kluky se vyfotil a těm méně smělým focení sám zorganizoval.

Působil jako jejich starší bratr a svou otevřeností získal první body. Ty podstatné budou ovšem ležet na podzim v závěru kvalifikace MS 2010. „Ať už se mnou, nebo beze mě, pokusím se nároďák nastartovat,“ slibuje Straka.

Jedenáct Strakových nováčků
Tomáš Grigar (brankář, 26 let, Teplice) - Chytával za jedenadvacítku, proto ho koupila Sparta. Na Letné však byl jedničkou jen půl roku, výrazně ožil po lednovém přestupu do Teplic a vychytal jim domácí pohár.
Zdeněk Zlámal (brankář, 23 let, Liberec) - Také gólmana z další jedenadvacítky vlastnila Sparta. Tak dlouho jako Grigar v ní ale na šanci čekat nechtěl a odešel do Liberce.
Roman Hubník (obránce, 24 let, Sparta) - Po letech asi nejvydařenější posila Sparty, byť v ní zatím jen hostuje z FK Moskva. Důrazný stoper, výborný hlavičkář, fotbalově se vyučil v Olomouci.
Martin Klein (obránce, 24 let, Teplice) - Nejenže si jako sedmnáctiletý zahrál Ligu mistrů, dal v ní za Spartu také gól Panathinaikosu. V rámci odstupného za Voříška však odešel do Teplic, kde vyzrál v kvalitního stopera.
David Limberský (obránce, 25 let, Plzeň) - Před lety se zdálo, že v Plzni roste nový Nedvěd. Vyrazil do Itálie i do Anglie, hrál ve Spartě, ale nakonec se zase vrátil do Viktorie.
Jan Šimůnek (obránce, 22 let, Wolfsburg) - Kapitán stříbrné dvacítky z mistrovství světa už v Kanadě dokazoval, že má přehled dospělého mazáka. Novopečený mistr bundesligy.
Petr Benát (záložník, 29 let, České Budějovice) - Asi největší překvapení v nominaci. Šikovný středopolař hrál léta v Teplicích, pak mu prospěl přestup do Českých Budějovic.
Jaroslav Černý (záložník, 29 let, Slavia) - Vystřídal několik moravských klubů a České Budějovice, než přišel jako zralý hráč do Slavie. Obstál v ní a raduje se ze druhého titulu.
Martin Fillo (záložník, 23 let, Stavanger) - Další mladík z Plzně a někdejší lídr jedenadvacítky. Může hrát i v útoku, neztratil se ani v Norsku.
Daniel Kolář (záložník, 23 let, Plzeň) - Další debutant, který nebyl Letenským dost dobrý... Svého času byl přitom talentem roku, na hřišti je drzý a přímočarý. Teď válí za Plzeň.
Lukáš Magera (útočník, 26 let, Temešvár) - Vysoký hlavičkář, přitom technický. Z Baníku odešel do Rumunska, kde se neztratil, ani když z Temešváru odešel trenér Dušan Uhrin.

Reklama

Související témata: