Hlavní obsah

VIDEO: Franz si dal olejíček a pak už se vítal se svými reprezentanty

PRAHA

Celý Franz! Ještě než se nový kouč fotbalové reprezentace František Straka sešel se svým výběrem, samozřejmě že si polkl olivového olejíčku. „Byl moc dobrý. A i tataráček si stoprocentně dám,“ zahlásil v dejvickém hotelu Praha na srazu národního mužstva před pátečním přátelským duelem s Maltou. „S doktory se poradím, jestli si ho mohou poručit i hráči,“ naznačil, že v reprezentaci duje nový vítr.

Článek

K úternímu obědu se pochopitelně tatarský biftek neservíroval. Zato přednášku k hráčům Straka měl. „Apeloval jsem na ně, aby si vážili toho, že jsou v národním mužstvu a mohou obléci reprezentační dres. Že mají šanci ukázat své fotbalové kvality,“ nedělal nový trenér národního týmu žádné tajnosti se svým proslovem.

Měl z něho dobrý pocit. Z hráčů zrovna tak. „Doufám, že si vzali má slova k srdci. Viděl jsem, jak jsou natěšení a šance si váží,“ věří Franz, že přístup jeho provizorního výběru bude úplně jiný, než tomu bylo u jejich předchůdců. „I vztah reprezentantů k veřejnosti se musí změnit. Proto je také úterní trénink v Jablonci otevřený,“ zahlásil trenér.

 Zázraky se za tři dny udělat nedají

Samozřejmě, přátelský duel s Maltou, který je mnohé hráče ze Strakova výběru první a dost možná i poslední reprezentační šancí, může těžko sloužit jako kritérium, jak na tom nově poskládané mužstvo je. I Straka si to uvědomuje...

„Za tři dny, co budeme spolu, se samozřejmě žádné zázraky udělat nedají. Každopádně ale chci, aby ze sebe hráči vydali všechno a ukázali, že jejich nominace byla oprávněná. To je to nejdůležitější,“ svěřoval se trenér, o čem bude se svými svěřenci ve dnech příštích mluvit a na co především bude apelovat.

Srdíčko, střelbička, nahrávečky...

Jasně, že nic jiného než výhru na Maltou Straka nebere, pochopitelně že i on chce svou první, a také možná poslední šanci u národního mužstva vyšperkovat výhrou. „Budeme hrát útočně, aby diváci odcházeli po utkání spokojeni, ale samozřejmě neřeknu, kolik gólů nastřílíme a jakým rozdílem vyhrajeme. Jasně, chceme jich dát co nejvíc, ale musíme mít i pokoru a respekt k soupeři," vykládal Straka nadšeně.  "Už se těším, jak naliju do hráčů tu správnou krev. Vždyť jde o srdíčko a motivářskou práci, s níž jsem spojován.“

Po úterním obědě, na němž se až na zraněného a předem omluveného legionáře Pospěcha sešli všichni nominovaní hráči, vyrazila česká fotbalová reprezentace do Jablonce, kde se bude připravovat až do pátečního duelu s Maltou.

„Manažerská práce skončila  a už se nemohu dočkat odpoledne, kdy vyběhnu s hráči na plac, kde jsem jako ryba ve vodě. Teď to konečně dostává tu správnou turbulenci. Rozdělíme si s mým asistentem Radimem Nečasem mužstvo do dvou part a zkusíme si nahrávečky, střelbičku,“ přiznával, že by už nejraději vyběhl v Jablonci k prvnímu tréninku.

Rukopis Fitzela je prý na Maltě znát

Během následujících dnů si trenér Straka s hráči i na téma Malta promluví. "S jejím trenérem Dušanem Fitzelem se známe. Kopali jsme proti sobě, když on hrával za Duklu a já za Spartu, trenéřinu jsme spolu studovali. Jeho rukopis je na hře Malty patrný. Viděl jsem zápasy našeho pátečního soupeře proti Dánsku a Maďarsku a musím uznat pokrok, který udělal. Už to není hektika jako kdysi, hrají na jistotu, snaží se kombinovat, zhušťují střed hřiště a sází na jednoho útočníka," vychrlil ze sebe Straka, že je na protivníka připraven a taktický repcept předá samozřejmě i hráčům.

O tom, jaké mužstvo postaví a na jakou osu vsadí, však mluvit nechtěl. "Mám ji vybranou, ale neřeknu ji. A ani jméno kapitána, kterého určím já sám, neprozradím. Mám na výběr z několika hráčů, kteří mají v kolektivu respekt a uznání," dělal tajnosti se složením základní jedenáctky i hráčem, jemuž svěří kapitánskou pásku.

Reklama

Související témata: