Hlavní obsah

Prima sezóna! Mám tři trofeje, těší Necida

Tři trofeje získal v končící sezóně devatenáctiletý kanonýr Tomáš Necid. Jedenácti podzimními góly pomohl Slavii k titulu, v zimě odešel do CSKA Moskva a v jeho dresu získal nejprve ruský Superpohár a v neděli i Ruský pohár. Ve finále sice nenastoupil, ale přispěl k postupu ve čtvrtfinále a semifinále. V pondělí si zahrál za slávistické hvězdy v Edenu a v úterý se už hlásil trenéru Strakovi na reprezentačním srazu...

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Necid na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Stihl jste si užít slávistické oslavy titulu?

Vůbec ne. Když v sobotu Slavia přebírala medaile a pohár, připravoval jsem se s CSKA na nedělní finále Ruského poháru, ve kterém jsme se utkali s Kazaní. V pondělí jsem nastoupil v Edenu za tým bývalých hvězd Slavie. Dostal jsem zlatou medaili za titul, a to bylo co se týká oslav vše. Ale jsem za ní vděčný. Po reprezentačním srazu se vracím do Moskvy, protože nás příští neděli čeká poslední jarní ligový zápas proti FC Moskva.

Sledoval jste Slavii z Ruska?

To víte, že ano. Viděl jsem i několik zápasů v televizi. Telefonoval jsem si s klukama. A držel jsem palce.

Neměl jste obavu, že může o titul ještě přijít?

Měli jsme z podzimu velký náskok, takže ani přes dubnový výpadek jsem nezapochyboval, že by Slavia titul neobhájila. Ten náskok se dal těžko dohnat. Kluci to nakonec zvládli.

Celé jaro se mluvilo o tom, že vaše góly Slavii chybí. Napadlo vás, že nikdo nenaváže na vašich jedenáct podzimních branek?

To je těžké. Přišli kvalitní útočníci, ale ono není lehké dávat v české lize góly. Obránci si dávají na střelce velký pozor. Jsem rád, že jsem těch jedenáct branek dal a pomohl k titulu. Chvíli to dokonce vypadalo, že s nimi získám i titul krále střelců. Ale liberecký Kerič se rozstřílel včas. Myslím si, že kdybych v Česku zůstal, nějaké góly bych na jaře přidal a tím králem střelců jsem se nakonec stal. Teď se rvu v Rusku o to, abych dokázal, že umím dávat góly i v soutěži, která je kvalitnější než česká. V Rusku se hraje rychleji a důrazněji.

Hra Slavie byla na podzim založená i na tom, že jste byl hledán přihrávkami a centry v pokutovém území. V Moskvě je to asi jinak...

Samozřejmě tam nemám ještě takovou roli a postavení, jako ve Slavii. Systém je jiný. Mým úkolem je dávat góly, ale střelba je rozložená na víc hráčů. Zatím jsem dal tři. Není to moc, ale byly důležité. Pro mne je cenné, že dostávám šanci hrát.

V téhle sezóně jste získal tři trofeje, která je nejcennější?

Skutečně to byla nebo pro mne ještě je supersezóna. Mám tři trofeje, což se hned tak ve fotbale nepovede. Se Slavií jsem získal titul, s CSKA vyhrál Superpohár i Ruský pohár. Ale rozdíl mezi nimi nedělám, všechny jsou cenné a věřím, že budou přibývat.

Už se mluví o vašem možném dalším přestupu...

Tak to mě teď vůbec nezajímá. V Moskvě jsem půl roku, CSKA je kvalitní mužstvo a já se v něm chci prosadit a něco ukázat. Nezříkám se přestupu do budoucnosti, ale momentálně je pro mne prvořadé CSKA.

Po zápase s Maltou se vracíte do Ruska na jeden zápas, pak máte volno, stihnete dovolenou?

Bude to strašně krátké, jen deset dní. Přijedu do Prahy, čeká mě krátká dovolená a zase zpátky do Moskvy. Vůbec nevím, jak bude po návratu vypadat kratičká příprava před pokračováním ligy. Ta skončí až v listopadu.

Má vůbec přípravné utkání s Maltou smysl?

Určitě má. Mohou se v něm ukázat další hráči. Já osobně jsem velmi rád, že mi dal trenér Straka důvěru a povolal mě. Věřím, že mi dá šanci i na hřišti, protože pro mne je velká čest obléknout dres národního mužstva. Hraje se také v Jablonci, kde jsem působil. Chci se ukázat.

Mužstvo je jiné, než do jakého jste přicházel. Znal jste všechny z jedenácti nováčků?

Ale ano. Znám v podstatě všechny. Většinu znám dokonce osobně ze Slavie, Jablonce nebo ligy. Tohle mužstvo je dobré, každý, kdo přijel, má svoji kvalitu.

Reklama

Související témata: