Hlavní obsah

Snad tu nejsem poprvé a naposledy, doufá jeden z debutantů Fillo

Radek MalinaSport.czPrávo

Žádná věhlasná soutěž. Žádná Serie A, Premier League, Bundesliga či La Liga. Z norského prvoligového Vikingu Stavanger dorazil na sraz fotbalové reprezentace záložník Martin Fillo, jeden z nováčků výběru pro přátelský duel s Maltou. „Ať nás klidně nazývají druhou garniturou. My ukážeme, že reprezentační dres nám náleží,“ vzkazuje všem pochybovačům a škarohlídům třiadvacetiletý borec, který na sever Evropy zamířil z Viktorie Plzeň.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Fillo dorazil na sraz fotbalové reprezentace se zpožděním.

Článek

Jaké byly první dojmy po příjezdu na váš první reprezentační sraz?

No, úplně dobře jsem nezačal. Premiéra a já přijedu pozdě... Letadlo totiž mělo zpoždění. Jinak jsem neměl žádný problém. Většinu kluků jsem znal z reprezentační jednadvacítky, některé z Plzně, další od vidění. Tím jsem měl ten nástup k národnímu týmu usnadněný. Vlastně jsem se na hřišti potkal s každým, s výjimkou Radka Šírla, který je z Petrohradu.

Osud nynějšího výběru je hodně nejasný. Trenér Straka má zatím mandát na jeden zápas, tudíž ani budoucnost hráčů nominovaných pro přípravu s Maltou není jasná. Vnímáte páteční duel jako ojedinělou možnost ukázat se v národním dresu?

Rozhodně zápas neberu jako jednorázovou záležitost či nějakou podřadnou akci. Jsem hrdý, že mohu být v reprezentaci. A neřeším, o jaké jde utkání. Pochopitelně se určitě najdou lidé, kteří význam a smysl zápasu snižují. Ale mně je jedno, jestli nás označují jako druhou garnituru. Přijel jsem, abych ukázal oprávněnost nominace. A všichni ostatní kluci také.

Nynější tým je úplně nový, nikdy jste spolu nehráli. Malta se bude chtít vytáhnout a získat skalp v Evropě pořád uznávaného protivníka. Nebojíte se, že zápas může skončit ostudou?

Ne, protože já takhle nikdy nepřemýšlím. Neřeším, jestli hrajeme proti outsiderovi a můžeme jen ztratit. Tohle mi není vlastní. Já jsem tu, abych dokázal, že do reprezentace patřím. A věřím, že vyhrajeme. Všichni chceme vyhrát!

Ale je jasné, že případný nezdar zlomí vaz prakticky celému týmu...

Pochopitelně si velmi dobře uvědomuji, že tenhle sraz napoví hodně o mojí budoucnosti v národním dresu. Snad to dobře dopadne. Doufám, že to není můj první a poslední sraz současně.

V Norsku jste si vítězství v poslední době moc neužil, že?

No, posledních pět zápasů v lize jsme nevyhráli. Proto jsem rád, že jsem se na srazu sešel s klukama, kteří vyhráli své ligové soutěže nebo poháry. Snad mě nakazí těmi svými úspěchy a já to přenesu do klubu.

Jaký ohlas vlastně vzbudila vaše nominace ve Stavangeru?

V klubu měli všichni radost. Jsme tam celkem čtyři reprezentanti a všichni vnímají naši účast na srazech národních týmů jako dobrou reklamu.

Ve Vikingu Stavanger jste načal druhou sezónu. Posunulo vás angažmá v norské první lize dál?

Mnozí norskou ligu shazují, ale málokdo skutečně ví, jak kvalitní soutěž to je. Hodně se blíží anglické lize. Třeba teď v posledním zápase jsem naběhal jedenáct kilometrů šest set metrů a byl jsem až pátý z našeho týmu. Musíte mít velkou fyzičku. Za rok jsem přibral pět kilo! Ale všechno ve svalech! Hodně se posiluje, hodně se běhá, důraz na fyzičku je veliký.

Byl přestup do Norska krokem k lepšímu i z hlediska diváckého zájmu?

Lidé jsou nadšení pro fotbal. Mají velký zájem a pořád chodí čtrnáct tisíc lidí. Teď se nám sice úplně nedaří, ale pořád jsou návštěvy stejné. I proto doufám, že to brzy otočíme.

Reklama

Související témata: