Hlavní obsah

Snad to s Maltou nebude jen epizoda, věří vítěz Poháru UEFA Hübschman

Defenzivní záložník ukrajinského Šachtaru Doněck Tomáš Hübschman je s dvaceti starty nejzkušenějším reprezentantem ve Strakově výběru. Nijak ho to netíží ani nepovznáší. „To přichází s věkem,“ říká čerstvý vítěz Poháru UEFA. Víc ho trápí, že Sparta není tam, kde za něho bývala, tedy na výsluní českého fotbalu...

Článek

Znal jste všechny spoluhráče, s nimiž jste teď v národním mužstvu?

Párkrát jsem se potkal s Radkem Šírlem, znám Michala Kadlece. Některé kluky jsem viděl poprvé.

Vzpomenete si na všechny trenéry, které jste v reprezentaci zažil?

To není tak těžké. Začínal jsem pod Chovancem, povolal mě tenkrát s Petrem Čechem na baráž o mistrovství světa 2002 s Belgií. Pak jsem hrál za Brücknera, který mě ale přestal povolávat. Nepozval mě ani Rada, takže Straka je teprve třetí.

Přemýšlel jste o tom, proč na vás trenér Brückner zapomínal, když jste byl stálým členem zlaté jednadvacítky z roku 2002 a bronzového týmu z EURO 2004?

Nikdy jsem o tom neuvažoval. Soustředil jsem se na svoje výkony, jinak jsem to nemohl ovlivnit.

Co pro vás znamená povolání na přípravný zápas s Maltou, který někteří lidé považují za zbytečný?

Pro mne vždycky znamenalo velkou čest reprezentovat Českou republiku. Jsou to sice tři dny navíc v téhle sezóně, ale věřím, že budou po všech stránkách vydařené. A ten zápas vůbec nepovažuji za zbytečný, jedná se o normální přípravu.

Napadlo vás, že s dvaceti starty za národní mužstvo jste ve stávajícím výběru nejzkušenějším hráčem.

Ani o tom jsem nepřemýšlel, ale je to fakt. To zkrátka přichází s věkem. Bohužel, v sedmadvaceti už nejsem nejmladší. Na každého to jednou přijde. O to je moje situace těžší. Ale jsou tu i další hráči, kteří mají bohaté fotbalové zkušenosti. Podstatné není, kdo je lídrem a kolik mu je nebo co odehrál za národní mužstvo, ale aby nám to fungovalo na hřišti.

Berete nomianci proti Maltě jako epizodu nebo šanci se vrátit trvale do reprezentace?

Já mohu udělat jen to, že budu dál odevzdávat co nejlepší výkony. Ostatní záleží na trenérovi, ať Strakovi nebo novém kouči, který přijde. Když mě bude povolávat, rád přijedu. Pokud ne, bude to jen epizoda. Přál bych si, aby platilo to první.

Třeba se tým v tomto složení už nikdy nesejde...

To k fotbalu patří. My jsme ale ještě jsme neodehráli, takže nevidím důvod pro tvrzení, že by se mužstvo v tomhle složení už nikdy nemohlo sejít.

Co říkáte tomu, že Sparta je jedním z možných soupeřů Šachtaru v předkole Ligy mistrů?

Pro mne to je určitě zajímavé, mám ve Spartě kamarády, ale soupeře nám určí až los, toho si nevybereme. Ať dostaneme Pražany nebo kohokoliv jiného, pořád to pro nás bude jeden ze stupňů na cestě za naším cílem, kterým je postup do skupiny Ligy mistrů. Z tohoto pohledu je jedno, koho dostaneme. Příjemnější by byl pochopitelně soupeř, přes něhož by byly šance dostat se dál větší.

To může být právě Sparta, která nehraje v nijak oslnivé formě...

Hraje se skoro za dva měsíce a zápasy se rozhodují na hřišti. Dnes se může zdát, že Sparta není v optimální formě, ale koncem července to může být úplně jiné mužstvo.

Sledujete Spartu?

Pochopitelně. Chtěl bych ji vidět jinde, ale to co se v ní děje, jsou interní věci, které si musí vyřešit ve Spartě. Já jako její bývalý hráč a stále fanoušek si mohu jen přát, aby se co nejdříve vrátila tam, kam patří. Tedy na výsluní českého fotbalu a hrála důstojnou roli v Evropě, jako to bylo v dobách, kdy jsem za ni kopal.

Kdo z hráčů, s nimiž jste hrával, na Letné ještě působí?

Jarda Blažek, s nímž jsem ve styku. Jinak nikdo. Znám trochu Tomáše Řepku z nároďáku. Na další si nevzpomínám, že bych se s nimi někde setkal.

Reklama

Související témata: