Hlavní obsah

Uragán Franz křísí nároďák, u večeře musel popřát dobrou chuť

JABLONEC

Neví, zda jeho první sraz nebude zároveň posledním. Svou misi trenéra fotbalové reprezentace však František Straka začal s energií jako uragán. Přesně tak, jak ho fanoušci znají ze všech předešlých klubových štací. Elán mu neubralo ani to, že na prvním tréninku byl v týmu, který prohrál, a při večeři tudíž musel vítězům popřát dobrou chuť...

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér František Straka si srazu užívá.

Článek

Nároďák mi přijde mrtvý, je třeba ho vyburcovat, vzkázal Pavel Nedvěd z Itálie. Však také česká reprezentace klesla v žebříčku FIFA na 15. příčku, nejhorší umístění od března 2003. Nejvyšší čas, aby mdlé mužstvo dostalo zásadní impuls.

František Straka má zatím mandát jen na páteční přátelák s Maltou, vrhl se však do přípravy po hlavě. „Ať už se mnou, nebo beze mě, pokusím se nároďák nastartovat. Konečně se cítím jako ryba ve vodě, konečně dostala má práce správnou turbulenci. Však už jsem se nemohl dočkat, až se přesuneme z Prahy do Jablonce a přijde první trénink,“ pochvaluje si kouč.

Úvodní pondělní trénink v jabloneckých Břízkách měl pořádný náboj. Straka hecoval, burcoval, vedl k hráčům proslovy a všechno dělal s nimi. „Něco podobného jsem čekal. Pan Straka dává i do tréninků hodně emocí, jsou impulsivní a vyhecované,“ líčí své první zkušenosti Roman Hubník, jeden z jedenácti nováčků.

„První trénink měl zábavnou formu - nahrávečky, střelbička a samozřejmě hra na dvě. Chtěl jsem, aby se hráči poznali i na place. Až v dalších dnech se zaměříme na taktiku, nácvik standardních situací, na to, jak a co proti Maltě v pátek hrát,“ vysvětluje Straka.

Straka chystal past, ale spadl do ní sám

Hráčům se taková forma přípravy líbí. „Určitě je zajímavé, že s námi kouč celou tréninkovou jednotku absolvuje,“ přikyvuje David Lafata, který to má z Břízek domů jen deset kilometrů. Jablonecký kanonýr zažil premiéru v národním týmu ještě pod trenérem Brücknerem. Srovnávat se mu však příliš nechce. „To, že je trenér Straka na hřišti s námi, nijak nevnímám. Možná je trénink trochu zábavnější, protože ho kouč doplňuje svými hláškami,“ usmívá se Lafata.

Franz si ovšem také trochu naběhl. „Určitě si proti sobě zahrajeme. Potřebujeme přece, aby nám před večeří měl kdo popřát dobrou chuť. A doufám, že já to nebudu,“ uculoval se Straka během srazu. Jenže vyhráli mladí, kouč byl na straně poražených. Zpívat nemusel, ale hlasitě odrecitovat přání dobré chuti ano... „Tak, tak, na trenéra to spadlo. Také jsem hrál za staré a musel přát, ale to k fotbalu patří. Trénink je vyhecovaný, ale u večeře emoce opadnou a je legrace,“ líčí Hubník.

Kapitánem má být Hübschman, zástupcem Brabec

Oficiální to ještě není, hráči už však prý od kouče vědí, že kapitánem bude v pátek ukrajinský krajánek Tomáš Hübschman. Asistenta by měl čerstvému vítězi Poháru UEFA dělat Erich Brabec, zkušený kapitán Slavie.

Ve středu dopoledne měli hráči menší procházku a pak strečink. Podvečerní trénink už bude podle běžných zvyklostí otevřený pro média jen úvodní čtvrthodinku. Strakova otevřenost nicméně kontrastuje s uzavřeností Karla Brücknera, který nejraději připravoval nároďák za zavřenými dveřmi.

„Pondělní trénink byl záměrně demonstrativní, všichni se mohli přijít podívat a klidně i s hráči promluvit. Jde o to, abychom znovu navodili ten správný vztah mezi reprezentací a jejími fanoušky. Když lidé uvidí, že kluci do toho dávají srdíčko, budou pak ochotní přijmout i případné nezdary. To klukům zdůrazňuji především,“ ujišťuje uragán Franz.

Reklama

Související témata: