Hlavní obsah

Jeden z hráčů Malty musel na přijímání, a tak ho trenér reprezentace Fitzel omluvil

Zdeněk PavlisSport.cz

Dal nám za pravdu. Libereckému trenérovi Ladislavu Škorpilovi také. „Opravdu jsem mohl v pátek v Jablonci klidně koučovat obě mužstva. Vždyť většinu hráčů současného českého výběru dobře znám, neboť mnohé z nich jsem vedl v různých mládežnických výběrech,“ smál se český trenér ve službách maltské fotbalové reprezentace Dušan Fitzel, jen co se ve středu navečer objevil se svým týmem v Praze.

Článek

Kolem přátelské konfrontace české reprezentace s Maltou naplánované na pátek do Jablonce se dělala v tuzemsku zbytečná věda. „Mně bylo jedno, zda proti nám nastoupí jedenadvacítka, výběr ligy nebo ten nejsilnější tým. Potřeboval jsem si zahrát před cestou ke kvalifikaci do Švédska, protože moji svěřenci si pokaždé potřebují přivyknout na evropský styl fotbalu. Tak je tomu ostatně v každém kvalifikačním dvojutkání,“ přiznával Dušan Fitzel pro Sport.cz.

Dres od Čecha by byl náramnou trofejí

Jeho svěřence ale přesto mrzí, že se na trávníku nepotkají s Čechem, Barošem, Jankulovskim a spol.

„Pro ně je vždycky obrovským zážitkem, když si s takovýmito fotbalisty mohou po utkání vyměnit dresy. Na Maltě je prostě úplně jiné hierarchie životních hodnot. Fotbal figuruje až někde vzadu,“ líčil někdejší hráč pražské Dukly a poté svazový trenér různých mládežnických výběrů, jak složité pro něho bylo přivyknout trenérskému řemeslu na ostrově ve Středozemí.

Jeden šel na přijímání, druhý na zkoušky

Ostatně, před cestou do Čech si také užil své. „Jeden z hráčů přišel na sraz s tím, že letět nemůže, protože jeho dcera jde na přijímání, další se omluvil, protože skládá zkoušky na vysoké škole, třetího píchalo v boku. A tak je to skoro pokaždé,“ vykládal Dušan Fitzel, hlavu však z absence hned několika svěřenců bolavou neměl.

„Pracuji s třiceti fotbalisty, takže absentéry jsem prostě nahradil jinými. A navíc jsem si přivezl dva Malťany, kteří kopou ligu v Austrálii, takže je chci vidět a vyzkoušet.“

I Malta už se namlsala

Jedno přání ale přesto před pátečním zápasem má – totiž aby jeho tým nedostal moc velkou nakládačku. „To by se pak mohlo na mužstvu projevit v kvalifikaci ve Švédsku. I na Maltě už jsou namlsaní – poté, co jsme porazili 7:1 Lichtenštejnsko a uhráli bod v Turecku jim už porážky o tři góly nestačí. Chtějí remizovat a také vyhrát, ba co víc, oni by nejraději postoupili na mistrovství Evropy a světa,“ usmíval se Dušan Fitzel.

Reklama

Související témata: