Hlavní obsah

Za krále jsem byl na Maltě před rokem, přiznává trenér Fitzel

Na Maltě je za krále. Nebo jím spíše byl... “To ano, před rokem, kdy jsme remizovali před vyprodaným stadiónem s Tureckem, porazili Maďarsko a Lichtenštejnsko jsme rozstříleli 7:1, na což se na Maltě neustále vzpomíná. Teď v kvalifikaci o mistrovství světa v Jižní Africe jsme ale ještě nedali ani jeden gól,“ přiznával v rozhovoru pro Sport.cz trenér fotbalistů Malty Dušan Fitzel.

Foto: Archiv, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Malty Dušan Fitzel

Článek

Zatímco v předchozí kvalifikaci o EURO 2006 jste se starali o překvapení, v bojích o Afriku jste jasným outsiderem. To šel fotbal na Maltě tak dolů?

Ono je něco jiného hrát proti Švédsku, Dánsku či Portugalsku, které máme v kvalifikační skupině tentokrát, a něco jiného nastupovat proti Moldávii a spol. jako v předchozích bojích o EURO. Moje mužstvo má prostě svůj strop, přes nějž se nedostane.

To musí být pro trenéra mrzuté a také určitě iritující.

Musím se s tím prostě smířit a vzít za vděk zkušenostmi, které na Maltě sbírám. Je umění pochopit a přivyknout tamní mentalitě, zákonitostem, zvyknout se na lidi.

S čím jste tedy k přátelskému zápasu s českým týmem přijeli.

Abychom se rozehráli před středeční kvalifikací ve Švédsku a zase si trochu přivykli na evropský fotbal, což je pro mé mužstvo ohromně důležité. V každém kvalifikačním dvojutkání nám první zápas slouží vlastně k poznání, že na kontinentu se hraje jinak než u nás na Maltě.

Takže by vám nevadilo, kdybyste v pátek v Jablonci nehráli proti českému áčku, ale třeba proti Ligovému výběru nebo jedenadvacítce, což byly varianty, o nichž se také spekulovalo…

Ani trochu. Samozřejmě jsem dění doma sledoval, ale vůbec mě nezajímalo, proti komu vyrukujeme. Pro mě bylo podstatné připravit mančaft na duel ve Švédsku, k čemuž jsem potřeboval nějaký mezinárodní zápas sehrát.

Lepší obraz by vám ale určitě poskytla konfrontace se skutečným českým áčkem…

Nezatracoval bych ani současný Strakův výběr, protože v něm nejsou žádní fotbalisté „hej počkej“. Řada z nich hraje v cizině, je to příští reprezentační generace.

V panující tuzemské fotbalové dokonce padaly návrhy, že česká reprezentace vlastně nového trenéra nepotřebuje, neboť můžete koučovat obě mužstva vy…

I o tom jsem slyšel a kdyby k tomu došlo, nebránil bych se. Vždyť drtivou většinu hráčů současného českého výběru znám, neboť devadesát procent z nich jsem vedl v různých mládežnických výběrech. Ale jinak to byl od Ládi Škorpila dobrý žertík jemuž jsem se s chutí zasmál.

A co vaši svěřenci? Těm také nevadí, že si nezahrají proti elitnímu českému mužstvu, ale jen proti druhé garnituře?

Mrzí je hlavně to, že si s Čechem, Barošem a spol. nebudou moci vyměnit dres, protože to je po každém utkání úžasně zajímá. Na Maltě prostě vládne úplně jiná fotbalová mentalita a hierarchie životních hodnot.

Pro trenéra to tam musí být dosti složité…

Hlavně úplně jiné, než na co jsme zvyklí u nás. Třeba teď jsem musel oželet hned čtyři hráčů z důvodů, které nám přijdou směšné. Jeden se omluvil, neboť jeho dcera jde na přijímání, druhý skládá zkoušky ve škole, další někde píchá a pobolívá. Na Maltě prostě existují daleko důležitější věci než fotbal.

Takže jste vlastně na neustálé absence zvyklý a nerozhází vás…

A proč by měla? Pracuji s kádrem třiceti hráčů a když zrovna jeden nemůže, vezmu jiného. Teď jsem třeba přivezl dva Malťany, kteří hrají ligu v Austrálii. Sám jsem na ně zvědav.

Zázraky, o které jste se staral v předchozí kvalifikaci, už nečekáte?

Máme svůj strop, což je zákonité, neboť reprezentaci dávám dohromady na ostrově, který má čtyři sta tisíc obyvatel. Je to stejné, jako kdyby měl trenér postavit národní mančaft z Brňáků a chtěl s ním konkurovat vyspělé fotbalové Evropě.

Ovšem z předchozí kvalifikace namlsaná Malta takové plány a představy měla…

Ušil jsem si na sebe bič, když jsme remizovali v Turecku nebo porazili Maďarsko a Lichtenštejnsko. Teď by chtěli i na Maltě pozitivní výsledky, což jsou v jejich představách remízy a ještě lépe výhry. Nepřipouští si, že tohle mužstvo už dosáhlo na svůj strop a dál se nedostane.

Reklama

Související témata: