Hlavní obsah

Franz před Maltou zvyklosti neporuší a i svíčku v kostele zapálí

JABLONEC

Zvyklosti porušit nemíní. „Jasně že půjdu před zápasem zapálit do kostela svíčku, i když zatím nevím, kam se tady v Jablonci vydat,“ přiznal trenér české fotbalové reprezentace František Straka před páteční přípravou proti Maltě na přímý dotaz Sport.cz, zda se i při premiéře na lavičce národního týmu bude držet svých rituálů. „Tataráček, olejíček, svíčku, to všechno si dopřeji. Ale pak už soupeře šetřit nebudeme,“ zahlásil bouřlivák Franz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér František Straka na tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

Pochopitelně že se bude chtít při prvním, a dost možná i posledním utkání na lavičce české reprezentace patřičně vytáhnout. Samozřejmě že Straka touží, aby jeho vyvolení svěřenci nasázeli outsiderovi z Malty co nejvíc gólů.

„Od začátku budu požadovat, abychom  na Malťany vyrukovali v plném tempu, presovali je, dali gól a neměli s protivníkem žádné slitování,“ přísahal trenér českého týmu František Straka, že se svým českým kolegou na lavičce ostrovních trpaslíků Dušanem Fitzelem nebude mít sebemenší slitování.

Outsideři? Rukopis Fitzela je znát!

„Trpaslíci? Outsideři? To se o nich jen vykládá a píše. Malta bude náročným a houževnatým soupeřem, který na nás určitě vyrukuje v obranném bloku a jenž dokáže i umně kombinovat. Dušanův rukopis je na něm znát,“ varoval Straka před přespřílišným optimismem a očekávanou kanonádou.

A že Dušan Fitzel prosil o smilování? Že před cestou ke středeční kvalifikaci do Švédska apeloval na své krajany, aby jeho svěřence šetřili a moc jim přípravu nezošklivili? „Já s ním nemluvil, ale jsme favority a podle toho se musíme k utkání postavit,“ stál si na svém Straka.

„Nezajímá nás, že Malťané letí ke kvalifikaci do Švédska. Máme co dokazovat našim fanouškům, takže čím víc branek jim dáme, tím lépe. S nějakým smilováním ať rozhodně nepočítají,“ notoval si s trenérem kapitán mužstva Tomáš Hübschman.

Kouč se smál: Jedinou jistotou Hübschman

Honbě za góly pochopitelně uzpůsobí trenér Straka i sestavu, i když vyřknout ji za boha nechce, natož aby snad vyjmenoval svých jedenáct vyvolených. „Ale v hlavě ji poskládanou mám,“ přísahal čtyřiadvacet hodin před utkáním.

Tomáš Hübschman na tréninku fotbalové reprezentacefoto: ČTK/Radek Petrášek

Přitom byl ochoten vyslovit jen jediné jméno - kapitána Hübschmana. „Ten jistotu samozřejmě má,“ odpřísahal a promptně dodával: „Tajemstvím ale není ani to, že budeme hrát v rozestavení 4 - 4 - 2.“

Rukavice hozená hlavně hráčům

Na přátelský zápas proti Maltě, který se hraje v Jablonci v pátek od 17:20 a přenáší ho televize Nova (sledovat můžete i on-line reportáž Sport.cz), je trenér Franz náramně natěšený.

„Nechci se vytahovat, že jsem byl jmenován na jedno utkání trenérem národního mužstva, ale hrdý na to samozřejmě jsem. A jasně že dělám maximum, abychom se prezentovali dobrým výkonem. Vždyť pro hráče je duel s Maltou hozenou rukavicí... Měli by ukázat svou fotbalovou kvalitu, měli by udělat všechno proto, aby se s nimi počítalo i v budoucnu. Ať v nároďáku se Strakou, nebo bez něho,“ líčil provizorní reprezentační trenér, o čem se svými svěřenci před zápasem s Maltou také hovoří.

Předpokládaná sestava ČR: Zlámal - Limberský, Šimůnek, Brabec, Kadlec - Fillo, Hübschman, Kolář, Šírl - Necid, Lafata.

Reklama

Související témata: