Hlavní obsah

S pěti debutanty v sestavě Straka historii nepřepíše

JABLONEC

Fotbalovou historii trenér Straka nepřepíše. Tedy jestli skutečně vsadí v přátelském zápase s Maltou na sestavu, kterou Sport.cz přinesl, a pošle na jablonecký trávník v pátečním odpoledni pět reprezentačních debutantů. Našli se totiž v minulosti trenéři, kteří měli – anebo donuceni okolnostmi museli mít – ještě víc odvahy než Franz.

Foto: Petr Horník, Právo

Čeští fotbalisté na srazu reprezentace - zleva novicové Limberský, Zlámal, Fillo a Kolář.

Článek

Před konfrontací s Maltou trenér Straka mlžil a sestavu české reprezentace za nic na světě nechtěl prozradit. „Hübschman bude kapitánem, takže on nastoupí. To je jisté,“ pravil pouze, než zavelel na jablonecké Střelnici k tréninku. A dostat z něho jméno brankáře, což ani na slovo skoupému Brücknerovi nedělalo problémy? Jedna velká bláhovost!

Bude na hřišti opravdu pět noviců?

Sport.cz tudíž českou jedenáctku na tréninku vydedukoval a postavil. Měla by vypadat následovně: Zlámal – Limberský, Šimůnek, Brabec, Kadlec – Fillo, Hübschman, Kolář, Šírl – Necid, Lafata.

Pokud jsme se do Strakovy mysli vnořili a složení jeho týmu trefili, mělo by se v základní sestavě objevit pět úplných reprezentačních nováčků. V bráně Zdeněk Zlámal,.v obraně David Limberský a Jan Šimůnek, ve středové řadě pak Martin Fillo a Daniel Kolář.

Rýgr musel projevit víc odvahy

Tímto tahem ovšem František Straka zase až tolik trenérské odvahy neprojeví, natož aby přepsal fotbalové dějiny. Ty novodobé datované od druhé světové války tedy rozhodně ne. Pokud pomineme rok 1953, kdy bylo reprezentací československé republiky proti Albánii pověřeno mužstvo pražských Bohemians doplněné o brankáře Petráně ze Semtína, který mimochodem neodchytal v lize ani minutu, našel se trenér, který musel mít ještě více odvahy než současný kouč Franz.

Když totiž po blamáži na světové šampionátu v Mexiku v roce 1970 bylo dvaadvacet československých reprezentantů distancováno, neboť se podle mínění tehdejších tělovýchovných a fotbalových bafuňářů zapletlo do aféry s kopačkami firem Adidas a Puma, musel nový trenér národního mužstva Antonín Rýgr poskládat úplně nové mužstvo.

„Potrestali nás všechny, i když já v Mexiku nakonec vůbec nebyl a do údajné aféry jsem tudíž ani zapleten být nemohl. I tak jsem dostal, stejně jako ostatní, roční reprezentační distanc,“ zůstaly dodnes hořké vzpomínky v Jánu Geletovi. „Potrestali nás a tak v kvalifikaci proti Finům musela nastoupit až třetí reprezentační garnitura. Ztracený bod po pražské remíze 1:1 nás přišel draho. Když nás pak po třech měsících omilostnili, doháněli jsme manko už marně. Kvalifikace o Evropu byla ztracená,“ přidává Karol Dobiaš.

Na Finy se sedmi debutanty

Donucen okolnostmi a zmiňovaným trestem vyneseným nad 22 reprezentanty, postavil Antonín Rýgr  říjnu roku 1970 proti Finům reprezentační mužstvo, v jehož základní sestavě bylo sedm úplných debutantů – Večerek, Desiatnik, Mutkovič, Mojžíš, Bartovič, Nagy a Stratil. Dva další hráči – Schmucker a Štrunc – nastoupili teprve k druhému střetnutí za národní tým, v průběhu zpackaného kvalifikačního duelu o postup na ME 1972 se pak na trávníku objevili i dva další nováčkové – Hoholko a O. Urban.

Ten rekord už netrumfnul nikdo

Rýgrův rekord v počtu reprezentačních debutantů už nikdo z dalších reprezentačních trenérů nepřekonal. Když třeba František Havránek po blamáži Venglošova výběru na Mundialu 82 ve Španělsku dával dohromady novou reprezentaci, postavil v prvním zápase na bratislavském Tehelném poli proti Švédům tři úplné nováčky – Ondru, Brezíka a Zelenského, aby ve druhé půli poslal na hřiště i Milana Luhového. Když o devět let později odjel Milan Máčala s hodně improvizovaně složeným mužstvem do Austrálie, vyrukoval v prvním střetnutí proti protinožcům se čtveřicí debutantů – Koubou, Juraškem, Krištofíkem a Kukletou, aby je v průběhu prvního střetnutí doplnil ještě o Hapala a Holotu. ¨

 Ani Uhrin, ba ani Chovanec

Ani Dušan Uhrin historii nepřepsal, když v únoru roku 1994 nastupoval se samostatnou českou reprezentací k vůbec prvnímu oficiálnímu střetnutí proti Turecku. Reprezentační dres totiž oblékl poprvé pouze Poborský.

Jozef Chovanec vzal na turnaj do Hongkongu v roce 2000 nováčků spoustu, ale když postavil základní jedenáctku proti Mexiku, zařadil do ní jen tři novice – brankáře Radka Černého a s ním Jankulovského a Kolomazníka. Trenér Brückner přebírající vládu nad fotbalovou reprezentací v roce 2002 na turnaji na Kypru si v premiérovém duelu proti Maďarům troufnul dát šanci třem úplným nováčkům – Čechovi, Marešovi a Kolouškovi.

Statistiky pozmění, historii nepřepíše

Pokud se Sport.cz do Strakova myšlení patřičně vcítil a složení reprezentačního mužstva na zápas s Maltou odhadl správně, objeví se v Jablonci v základní sestavě pět debutantů. Trenér Franz sice fotbalovou historii pozmění, ale v žádném případě ji nepřepíše.

Reklama

Související témata: