Hlavní obsah

Strakova epizoda se naplnila, i když on sám tvrdí, že si věří na všechno

Zdeněk Pavlis, Pavel DosadilSport.cz

Svou misi u české reprezentace splnil, národní mužstvo na Maltu nachystal a dokonce ji i porazil, teď František Straka skončí. Nejžhavější kandidát na funkci nového šéfa českého fotbalu Ivan Hašek ostatně pár hodin před přátelskou jabloneckou konfrontací otevřeně a nahlas mluvil, že na funkci reprezentačního kouče má svého favorita - Karla Jarolíma. „Není to v mých rukou,“ pokrčil rameny trenér Franz, když se jeho epizoda u reprezentace naplnila.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér František Straka při utkání českého týmu s Maltou.

Článek

Že by rezignoval? Že by neusiloval o to, aby mohl pokračovat? Že by netoužil po tom, aby mu dala nová fotbalová generalita zvolená na valné hromadě koncem měsíce důvěru a prolongovala smlouvu?

„Já si věřím a jsem připraven na všechno,“ pravil bez jakéhokoli náznaku rozmrzelosti František Straka a hned ze sebe chrlil: „Já ale přece dál pokračuji. Mám určité povinnosti plynoucí ze smlouvy, které budu plnit.“

Letní král Franz: Budu dělat, co k práci trenéra patří

Samozřejmě tím vyvolal údiv. Zápas s Maltou měl za sebou, v srpnové přípravě proti Belgičanům už povede národní mužstvo zřejmě jiný trenér. A v zářijovém pokračování kvalifikace o Afriku také!

„Prostě budu dělat to, co k mé práci patří. Určité rozhovory, určité termíny,“ pravil mnohoznačně „letní král“ na lavičce české reprezentace.

Spasitele Necida chtěl střídat

Samozřejmě že si Straka oddechl, že první a poslední střetnutí má za sebou. A dokonce vítězně, i když mu pomohla tak trochu náhoda, díky níž nechal střelce jediného gólu Necida na trávníku. „Ještě než se Brabec zranil, chtěl jsem ho střídat Papadopulosem,“ doznal Franz, jak vlastně jeho tým k hubené výhře dokráčel.

„Ale zasloužené. V první poločase byli hráči nervózní, neboť přemíra snahy jim svazovala nohy. Nechtěli udělat chybu, cítili velkou zodpovědnost,  takže i agresivita jim scházela. Soupeř ale hrál dobře a hlavně disciplinovaně, dokonce i do šance se dostal, kterou Grigar likvidoval,“ glosoval první poločas.

Rošády mužstvu prospěly

Po změně stran byl pochopitelně daleko spokojenější. A nejen proto, že se dočkal vítězné branky. „Změny v sestavě nám prospěly, hráli jsme agresivněji a hlavně po stranách, což jsem od hráčů požadoval, každý se snažil vydat ze sebe maximum,“ kvitoval výkon Straka svých svěřenců.

Vítězstvím a přístupem hráčů se ale opít nenechal. „Rozčilovala mě koncovka, v níž jsme zklamali. Ale co může trenér od mužstva chtít, když bylo pohromadě jen tři dny a je jasné, že jisté automatismy mu chybí?!“ nasazoval hned vzápětí smířlivý tón.

I Strakovi je ovšem jasné, že si nemusí dál lámat hlavu tím, jaký bude další osud deseti debutantů, které v průběhu páteční přípravy na jablonecké hřiště postupně poslal.

"O tom, co s nimi bude, rozhodne někdo jiný," pravil lakonicky Franz po prvním a zřejmě i posledním duelu na lavičce české fotbalové reprezentace.

Reklama

Související témata: