Hlavní obsah

Pro nás to byla raketa, pochvaloval si poklidnou přípravu trenér Malty Fitzel

JABLONEC

Nemohl si porážku vynachválit. Jablonecký zápas zrovna tak. „Oni jsou moji hráči zvyklí na jiné tempo, v němž se na Maltě liga hraje. Prostě klídek, pohodička, zatímco v Jablonci to pro ně byla raketa,“ vykládal český trenér ve službách maltské reprezentace Dušan Fitzel po pátečním přípravném duelu na severu Čech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Michal Kadlec (vzadu) bojuje o míč s Danielem Bogdanovicem z Malty.

Článek

Podobný scénář má nachystaný pokaždé, když vyráží na kontinent. První zápas bída, neboť v prvním střetnutí si musí jeho svěřenci přivyknout, že se v Evropě hraje jiný fotbal než u nich doma, v druhém utkání už je to obdobné.

Fitzel: Druhý zápas je vždy lepší

„Po čtyři roky, co působím u reprezentace Malty, si vedu podrobné statistiky, které jasně vypovídají, že ve druhém z dvojzápasů si vždy vedeme lépe. Proto jsem byl rád, že jsme se cestou ke středeční kvalifikaci do Švédska v Čechách zastavili a přípravu si zahráli,“ kvitoval Fitzel, že se tolik diskutovaný a v tuzemsku zpochybňovaný duel se Strakovým výběrem přece hrál a jeho tým v něm nakonec pouze 0:1 prohrál.

Trenér Malty Dušan Fitzelfoto: Právo/Archiv

„Sám jsem byl překvapený, jak jsme zvládli první poločas. Do šedesáté minuty, kdy nám síly ještě stačily, jsme byli schopni dokonce i kombinovat a do pár šancí se dostat. Jenže gól jsme zase nedali a ani potřebné pomoci od soupeře  se nedočkali. Anebo třeba penalty, z níž bychom branku vstřelili a zvedli si tak sebevědomí,“ narážel někdejší hráč pražské Dukly a poté dlouholetý svazový trenér mládeže Fitzel na smutný fakt, že jeho svěřenci zatím nevstřelili v probíhající kvalifikaci o postup na světový šampionát do Afriky ani jeden gól.

Posledních dvanáct minut už jen čeká

V Jablonci ho také nedali, naopak sami dvanáct minut před koncem inkasovali a duel směřující k pro ně tolik slibné remíze prohráli. „Ale tak je to vždycky. Posledních deset dvanáct minut je to pokaždé uragán v naší šestnáctce, při němž člověk jen čeká, jak to nakonec skončí,“ vůbec se nedivil český kouč na lavičce Malty, že jeho mužstvo prohrálo.

Podstatné pro něho bylo, že si v pátek Malta s českým výběrem zahrála, v sobotu si na severu Čech zatrénuje a v neděli se vydá z Prahy do Švédska k dalšímu dílu světové kvalifikace.

Malťané se namlsali, směje se kouč

„Musím spočítat a posoudit všechny šrámy, které moji hráči utrpěli a pak se připravit, že ve Švédsku to bude jiné kafe. Kvalifikace o Afriku je o gólech, takže domácí s Ibrahimovičem v útoku nám budou chtít dát, co se do nás vejde,“ moc dobře si Fitzel uvědomuje, že ve Švédsku to bude úplně jiná „raketa“, než při páteční přípravě v Jablonci.

„A pro mě to bude o to těžší, že Malťané se po pár solidních výsledcích v posledních letech namlsali a porážky o tři góly už jim nestačí. Chtěli by remizovat a vyhrávat, dokonce na mistrovství světa či Evropy by se rádi viděli,“ bere Fitzel s humorem svou maltskou trenérskou misi.

Reklama

Související témata: