Hlavní obsah

Lešický: Český fotbal šel dolů, postupu Slováků tedy věřím

Pavel DosadilSport.cz

Býval Máčalovým asistentem u společné reprezentace, jako sportovní ředitel se nedávno podílel na stabilizaci Viktorie Žižkov. Slovenský trenér Milan Lešický má víc než dost zkušeností na to, aby mohl porovnávat fotbalovou situaci v obou zemích bývalé federace. Pro Čechy nemá povzbudivý vzkaz: Zaspali jste, na MS 2010 postoupí Slováci!

Článek

Afriku mají nadosah. Slovenští fotbalisté vedou před podzimním finišem 3. kvalifikační skupinu. Severní Irsko ztrácí dva body, Polsko pět a Češi se Slovinci dokonce sedm. „Slováci mají na to, aby postoupili. Věřil jsem už trenéru Galisovi, který to dotáhl do baráže. Byl to dobrý manipulátor s lidmi - a Vladimír Weiss je v tom ještě lepší! Sotva se reprezentace ujal, tvrdil jsem, že to dotáhne daleko,“ říká trenér Milan Lešický.

Slovenský expert si uvědomuje, že pokud chce tak malá země postoupit na světový šampionát, musí nastat shoda pozitivních okolností. A přesně to se teď naplňuje. „Máme silnou generaci, mužstvo je velmi dobře vyvážené. Do noty nám hraje i los. Lepší bychom si nevymysleli - včetně červnového termínu se San Marinem,“ poukazuje Lešický.

Weiss je výborný manipulátor

Hned vzápětí vyzdvihuje kouče Weisse. „Má podporu jako žádný jiný trenér Slovenska před ním. Je na fotbale nezávislý, takže si může prosadit vlastní myšlenky. Má výsledky, je to i dobrý psycholog a výborný manipulátor s lidmi.“ Weisse se navíc drží i trenérské štěstí. „Hodně riskoval, když před duelem s Čechy hrál přípravu v Anglii. Ale vyšlo mu to - bez výprasku v Londýně bychom v Praze nevyhráli. Jen díky němu se pak totiž trefil do správné sestavy,“ je přesvědčený Lešický.

Dá se říci, že bývalý ředitel žižkovské Viktorie je krátkodobým optimistou. „Možná už příští kvalifikace mistrovství Evropy dopadne pro Slovensko zle. Úroveň ligové soutěže se nedá s reprezentací absolutně srovnávat. Můžeme se tak zařadit k malým zemím, které jednou na velký turnaj postoupí, a pak dlouho ne. Ale že si v Africe zahrajeme, tomu už věřím.“

Sedm prohraných kvalifikací stačilo...

Zatímco Češi uspěli ve třech předchozích kvalifikacích, Slováci zatím od rozpadu federace nepostoupili ani jednou. Větší hlad po úspěchu je na jejich straně. „Může to být jeden z menších faktorů. Na Slovensku jsme zažili sedm neúspěšných pokusů, přitom některé byly hodně nevydařené. Do další kvalifikace jsme tedy šli s pokorou, že teď už to třeba konečně vyjde. Je to ostatně určitá pravděpodobnost jako ve Sportce, pokud ji sázíte pravidelně...“ usmívá se Lešický.

Slovákům pochopitelně nahrává, do jakých problémů se dostal jejich soused. „Češi podle mě nepřežili, že u nich došlo ke generační výměně na hřišti i mimo ně. Ve vašem fotbale nezůstal v závěru sezóny kámen na kameni. Slovenský fotbal nešel tolik nahoru, ale ten český zamířil dolů. Tím se to vyrovnalo,“ vysvětluje si Lešický, proč jeho země trumfuje rivala o sedm bodů.

„Pokud jde o ligové soutěže, jsou si dost podobné. Ve slovenské se v sezóně vystřídalo 370 fotbalistů a pořádně se dokázal prodat jen Pekarík do Wolfsburgu. Když pominu pár dalších nevýznamných přestupů, všichni ostatní hráči zůstávají v depozitu... Jenže Češi jsou na tom stejně. Už nezásobují pět největších evropských lig a na domácí scéně jim zůstává 400 neprodejných fotbalistů! Možná si to nikdo neuvědomuje, ale je to tak,“ upozorňuje Lešický.

Na Letné se porušila tradice derby

Situace před zářijovým derby bude ještě pikantnější než v dubnu, kdy Slováci vyhráli na Letné. Pokud rivala porazí i podruhé, budou jednou nohou v Jihoafrické republice. A i bod je pro ně dobrý, zatímco Češi se udrží ve hře pouze vítězstvím. „V tom je zásadní rozdíl. I kdyby Slováci prohráli, ještě nebude po nich. Pro Čechy je to opravdu poslední šance. Zatím pokaždé, když o něco šlo, Slováky porazili. Teď se to ovšem v Praze poprvé porušilo a třeba začala nová éra derby... Podle mě je to úplně otevřené, zase můžeme vyhrát,“ věří slovenský trenér.

Žižkovská Viktorka zemřela na spokojenost

Poslední zajímavý postřeh má Lešický k sestupu Viktorie Žižkov. Odešel z ní před rokem. Jeho žena ukončila diplomatickou misi, a tak se vrátil domů. „Pořád se cítím Žižkovákem, takže mě sestup hodně mrzí. Podle mě Viktorka zemřela na spokojenost. Klíčové bylo, že si všichni v klubu lhali do očí, že se nemůže nic stát, že s takovým mužstvem přece do druhé ligy nesestoupí. Jak začnou hráči chválit trenéra, je na čase ho odvolat,“ myslí si Lešický.

„Opravdu si myslím, že současným fotbalistům musíte naslibovat, co všechno zlého jim chystáte. Pak s nimi pohnete, jinak ne. Viktorka je však jinak systematicky vedený klub, takže určitě má na to, aby se do první ligy vrátila,“ doufá slovenský expert.

Reklama

Související témata: