Hlavní obsah

Ujfaluši má plán - fotbalový důchod na pláži v Americe

PRAHA

Starosti kolem národního týmu a českého fotbalu vůbec hodil za hlavu. Až do pátého července, kdy se bude hlásit na startu přípravy madridského Atlétika, si užívá dovolené. Obránce a dnes už bývalý kapitán reprezentace Tomáš Ujfaluši je dobře naložený, věnuje se dcerce Kačence, hraje golf a cestuje. Kvalifikace mistrovství světa 2010 už v jeho plánech nefiguruje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Ujfaluši s dcerou Kačenkou

Článek

Stojí si za svým, že v jedenatřiceti letech s reprezentací nadobro skončil. Ani případný postup na šampionát do Jihoafrické republiky, kde si chtěl po boku dlouholetého parťáka Marka Jankulovského naposledy zahrát na mistrovství světa, ho prý nezviklá.

„Věřím, že rozhodnutí vzdát se národního dresu mi prodlouží kariéru. Budu mít více volna, v reprezentačních termínech budu trénovat s klubem a budu připravený odvést vše pro úspěch Atlétika,“ ujišťuje obránce Tomáš Ujfaluši.

Má za sebou štace v Hamburku a Florencii, v Madridu zakončil svoji první sezónu. A je s ní spokojený. „Abych nebyl. Ve španělské lize jsme skončili čtvrtí. Zajistili jsme si účast v kvalifikaci Ligy mistrů a cíl tudíž splnili,“ poukazuje. Ve čtvrtém předkole by Atlético teoreticky mohlo narazit na Spartu - pokud do něj Pražané postoupí...

Amerika ho láká, ale nejdřív velké derby s Ronaldem a spol.

Přestože v Madridu má stále velké ambice, tak trochu už myslí i na dobu, kdy bude starší. A fotbalový důchod si vysnil v Americe. „Víceméně to pořád platí. Amerika mě láká, najít si tam nějaké angažmá na pláži... Ale uvidíme. Až mi bude třiatřicet, zvážím, zda mě ještě bude nějaký větší klub chtít a hlavně jestli na to budu mít,“ říká Ujfaluši.

Zatím je ale plnohodnotným protagonistou španělské La Ligy a může zblízka sledovat střet gigantů Barcelony s Realem Madrid. „Na Barcelonu se krásně dívá. Hráli výborně a získali treble, je to asi opravdu nejlepší tým na světě,“ uznává český stoper a už se těší, jak si ve velkém madridském derby zahraje proti Ronaldovi a dalším hvězdám, které Real ve velkém skupuje.

„Proti Ronaldovi jsem zatím hrál jen na mistrovství Evropy. Stál dva a půl miliardy korun, na to já neříkám nic... Jsou to astronomické částky, které člověk nechápe. Ale kdo je chce zaplatit, tak zaplatí. Myslím, že v závěru sezóny Realu citelně chyběl zraněný Pepé. Jsem zvědavý, jak teď velké hvězdy skloubí. Podařit se jim to může, proč ne. Zatímco Ronaldo je velkou individualitou, Kaká hodně hraje pro tým,“ myslí si Ujfaluši.

Golf už nechce jen tak „pinkat“

Rodák z Rýmařova začal dovolenou u rodičů, pak se s brzy čtyřletou dcerkou Kačenkou přesunul do Prahy a objel pár golfových turnajů. „Chci se golfu víc věnovat. Pořídím si trenéra, abych byl soupeřům rovnocenným partnerem... V Atlétiku hraje golf vlastně jen Forlán, jenže ten má moc dobrý handicap sedm. Navíc vždy hraje s rodinou a to se jich sejde snad patnáct,“ usmívá se Tomáš.

V Praze vyrazil s dcerou do zoologické zahrady. Již čtvrtým rokem je tváří charitativního projektu podporujícího chudinské fotbalové týmy z Keni, a tak se zúčastnil akce Den pro Afriku. Poté vyrazil za známými do Florencie a zbytek dovolené stráví doma. „K moři určitě nepojedeme, na to já moc nejsem.“

Reklama

Související témata: