Hlavní obsah

Fotbalista Svěrkoš má zájem dál reprezentovat

OSTRAVA

Fotbalový útočník Václav Svěrkoš neztratil zájem nastupovat za český národní tým, odkud byl po březnovém kvalifikačním utkání se Slovenskem s pěti dalšími spoluhráči vyřazen kvůli noční návštěvě restaurace. Novinářům to ve čtvrtek řekl při představení charitativní akce "Nejlepší sportovec Ostravy 2008 dětem".

Článek

"Budu moc rád, když mě trenér reprezentace znovu osloví, abych reprezentoval. Těch startů za národní mužstvo zase nemám tolik," řekl Svěrkoš. Bývalý kanonýr Baníku, jenž byl vyhlášen nejlepším sportovcem Ostravy za rok 2008, nakoupil pro žákovské oddíly na Ostravsku 300 fotbalových míčů.

Svěrkoš, Milan Baroš, Marek Matějovský, Martin Fenin, Radoslav Kováč a Tomáš Ujfaluši upadli v dubnu v nemilosti u vedení fotbalového svazu kvůli návštěvě restaurace po prohraném utkání kvalifikace MS se Slovenskem. Výkonný výbor ČMFS je vyřadil z reprezentace na základě fotografií v bulvárním tisku a způsob, jakým vedení hráčům tresty oznámilo, Svěrkošovi dodnes vadí.

"Trest respektuju, ale neztotožňuju se s tím, jak nám to bylo oznámeno. Mohlo to proběhnout jinou formou a ne, že se to dozvíme z médií. Díky tomu přišel český fotbal třeba o nejlepšího stopera Tomáše Ujfalušiho, který nebude pokračovat," řekl Svěrkoš.

Návrat otázkou času

Návrat kanonýra francouzského Sochaux do reprezentace by mohl být jen otázkou času. O Svěrkoše projevil zájem už i nový trenér reprezentace František Straka, který mu volal krátce po svém nástupu do funkce. "Řekl mi, že pokud bude dále trenérem reprezentace, tak se mnou počítá. To pro mě bylo důležité. Kdyby chtěl, abych přijel už na zápas s Maltou, tak bych se tam objevil," prohlásil Svěrkoš. Výpravy do noční Prahy po prohře se Slovenskem s odstupem času trochu lituje. "Chyba to asi byla podle toho, jak to dopadlo," řekl Svěrkoš.

Pětadvacetiletý útočník i po zimním odchodu z Ostravy ve Francii prokázal střelecké vlohy a osmi góly pomohl zachránit Sochaux ve francouzské lize. I když už se spekuluje o nabídkách z renomovanějších klubů, Svěrkoš se po dovolené na Sardinii za dva týdny na přípravu do Francie vrátí.

"Mám tam tříletou smlouvu. První půlrok se mi povedl a věřím, že když zůstaneme pohromadě, budeme hrát třeba na opačné straně tabulky. Liga je hodně vyrovnaná, dokázali jsme porazit i týmy z čela tabulky," uvedl Svěrkoš.

Reklama