Hlavní obsah

Straka u reprezentace končí 30. června, fotbalový národ žil zase v klamu

PRAHA

František Straka u české reprezentace 30. června končí. Od jeho zvolení novým trenérem národního týmu žil fotbalový národ v jednom velkém klamu. „Dohodli jsme se na smlouvě na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou,“ hlásil při Strakově inauguraci dosluhující předseda svazu Pavel Mokrý. „Omyl, opravdu 30. června končím,“ potvrdil pro Sport.cz sám Straka.

Článek

Fotbalový národ byl strahovské generalitě zase jednou za hlupáky. Volání Strakových příznivců, aby jejich oblíbenec Franz u reprezentace pokračoval i po přátelském duelu s Maltou až do skončení kvalifikace o postup na světový šampionát 2010 v Jihoafrické republice, když už má přece uzavřenou smlouvu, bylo ještě směšnější.

Straka přiznal: Opravdu končím!

„Dohodli jsme se na smlouvě do 30. června,“ přiznal ex post Straka, proč byl ale tento termín držen v tajnosti, glosovat nechtěl.

„Absolutně bez komentáře,“ řekl pouze.

„Tak to je i pro mě nová informace. Žil jsem v tom, že Franta má smlouvu na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou. Tak jsme se ostatně na výkonném výboru dohodli. Nevím nic o tom, že by před podpisem smlouvy došlo ke změně,“ netajil překvapení příbramský boss a jeden z mužů zasedající mezi dvanáctičlennou generalitou Jaroslav Starka.

Chvála navrhoval smlouvu na neurčito

„Na výkonném výboru jsme o smlouvě do konce června mluvili, jenže na následné tiskové konferenci Václav Chvála oznámil, že on je ve výkonném výboru odpovědný za svazové finance a že tudíž bude pro Straku nachystána smlouva na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou. A bez zlatého padáku,“ rozebíral svazové dezinformace kolem Strakovy smlouvy svazový místopředseda Jiří Kubíček. "Dokonce mě nařkl ze lži, když jsem mluvil o 30. červnu," dodával.

"Já smlouvu na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou skutečně navrhoval, ale v kompetenci předsedy a generálního sekretáře bylo, jakou nakonec uzavřeli," bránil se Chvála poté co prasklo, že Straka dává poslední červnový den národnímu mužstvu vale.

Trenér si za měsíc a půl vydělal 140 tisíc

Dosluhující první muž českého fotbalu Pavel Mokrý nečekané ukončení spolupráce se Strakou glosoval lakonicky. "Dohodli jsme se nakonec na smlouvě od 12. května do 30. června s tím, že opci může uplatnit jen výkonný výbor," řekl Právu předseda ČMFS Pavel Mokrý. Straka za toto období dostal 140 tisíc korun.

"Žádné odstupné, nebo chcete-li zlatého padáka skutečně nedostal," potvrdil pro Sport.cz novopočený tatínek Václav Chvála, jenž na svazu předseda ekonomické komisi.

„Do konce června byla smlouva s Františkem Strakou datována proto, aby nový výkonný výbor neměl ničím svázané ruce. Tedy ani smlouvou s trenérem reprezentace. Má ale samozřejmě možnost ji prodloužit,“ zdůvodňoval rošády kolem reprezentačního trenéra tiskový mluvčí svazu Václav Tichý.

Prolongace pravděpodobná, jako olympiáda v Praze

Prodloužení smlouvy s Františkem Strakou je ovšem pravděpodobné asi stejně, jako přidělení pořadatelství olympijských her Praze. Ostatně, nejžhavější kandidát na funkci nového šéfa českého fotbalu Ivan Hašek dal několikrát na srozuměnou, že má svůj okruh fabvoritů a mezi nimi především Karla Jarolíma.

"Znám jeho metody a způsoby práce," argumentoval. K trenérovi české reprezentace se ostatně vyjádřil i ve čtvrtečním on-line chatu na Sport.cz. „Řešení otázky reprezentačního trenéra bude jistě záležitostí nového vedení, které bude jednat o kouči reprezentace a především jako jedním z prvních s panem Strakou. Nezlobte se, že nejsem víc konkrétní, ale je rozdíl mezi kandidátem a předsedou,“ nechal se slyšet Ivan Hašek.

Teď má alespoň o problém méně. Pokud bude na sobotní valné hromadě novým předsedou svazu zvolen, v dědictví po strahovských pohrobcích se nebude muset muset ukončením smlouvy s Františkem Strakou zabývat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články