Hlavní obsah

Češi potřebují milióny z Afriky, Slavia tedy nároďáku Jarolíma půjčí

PRAHA

Byl členem vítězného týmu Ivana Haška, který na valné hromadě fotbalového svazu zdrtil konkurenci. Jenže Petr Doležal má o jednu velkou starost navíc. Šéf fotbalové Slavie se totiž dostal mezi dva mlýnské kameny. Hašek chce k reprezentaci jednoznačně kouče Karla Jarolíma. A Doležal moc dobře ví, že pro Slavii je to sice vyznamenání, ale zároveň velké riziko.

Článek

Avizoval, že je týmovým hráčem. Stáhl tedy svoji kandidaturu na místopředsedu svazu za ligu a do výkonného výboru se dostal jako řadový člen. „Většinou jsem ve fotbale býval kapitánem. Mým kapitánem je teď Ivan Hašek, a tak budu v rámci jeho týmu kandidovat jen na člena výkonného výboru,“ oznámil Petr Doležal na začátku jednání v Národním domě na Smíchově.

Až na tři jména jsou v novém vedení Haškovi muži. „Spokojenost je velká. Delegáti potvrdili, že změna v českém fotbale už je nutná,“ pochvaloval si Doležal.

Šéf Slavie je teď v delikátní situaci. Jeho kapitán Hašek chce k reprezentaci trenéra jeho klubu Jarolíma... „Jsme zodpovědní fanouškům Slavie i sami sobě, přesto jsme připraveni jednat. Všichni chceme, aby reprezentace postoupila na mistrovství světa. A pokud Ivan usoudí, že Karel Jarolím je ten pravý, tak bychom mu nebránili. Je však třeba najít formu a délku jeho působení u národního týmu,“ avizoval Doležal pro Sport.cz.

Není to trvalé řešení, jen kompromis

Moc dobře si uvědomuje, že paralelní působení kouče u ligového týmu i u reprezentace je větším rizikem pro klub. „Stojím si za svým, že to není ideální řešení, ale vždy jen kompromis. Dlouhodobě to není možné, pokud však chce ještě Ivan chytit postupovou šanci za pačesy, Slavia mu chce pomoci.“

Červenobílé čeká kvalifikace Ligy mistrů, v níž mají díky nasazení mimořádnou šanci. Těžko tedy svazoví a kluboví funkcionáři dojdou k jinému řešení, než že Jarolím dál povede Slavii a během reprezentačních akcí bude uvolňován pro potřeby národního týmu. Platit by to mělo do konce kvalifikace.

„Asi tak...“ přikývl Doležal během valné hromady. „Myslím, že už se o tom Ivan s Karlem bavili. Postup na šampionát do Afriky představuje zisk od 150 do 300 milionů korun. A český fotbal je potřebuje,“ naznačil Doležal, že červenobílí nemají na výběr.

Jednu podmínku si však v Edenu kladou. Jasno ohledně Jarolíma potřebují mít co nejdříve. „Je to zcela primární záležitost,“ zdůraznil Doležal.

Reklama