Hlavní obsah

Hašek začne reprezentací, na řadu přijdou i peníze, audit a sekretariát

Pavel Dosadil, Zdeněk PavlisSport.cz

Nejenže byl jasně zvolen prvním mužem českého fotbalu. Ivan Hašek si může pochvalovat, že až na tři funkcionáře obsadili místa v novém výkonném výboru fotbalového svazu jeho lidé. Oslavami se však očekávaný spasitel nezdržuje. Již v pondělí dopoledne se sejde s novým vedením na prvním zasedání. Dají se do práce a začnou kritickou situací národního týmu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový předseda ČMFS Ivan Hašek se dává do práce.

Článek

Dá se říci, že valná hromada proběhla ve vaší režii.

Vždycky může být všechno lepší, ale mohlo být mnohem hůř. Můžeme být spokojeni s tím, jak valná hromada dopadla. Většina zvolených patří k mojí filosofii. Věřím, že budeme pracovat jako tým, a to je podstatné. Dá se říci, že výkonný výbor je úplně nový, zůstali jen tři členové z minulého.

Svoji kandidaturu jste vyhlásil až těsně před uzávěrkou. Váš protivník Luděk Vinš tvrdí, že tím jste udělal faul na fotbal.

To je jeho názor. Nic jsem neporušil, myslím, že nic špatného jsem neudělal. Trénoval jsem v klubu Al-Ahlí a soustředil se na boj o mistrovský titul. Je jen logické, že jinak jsem ani postupovat nemohl.

Už jste naplánoval svůj první krok v nové funkci?

Františku Strakovi končí 30. června smlouva, a tak chci, aby byl co nejdříve jmenován nový trenér reprezentace. Abychom se mohli chystat na srpnovou přípravu s Belgií a hlavně na zářijový klíčový duel na Slovensku.

Už před volbami jste netajil, že vaším favoritem je Karel Jarolím.

S nikým jsem se zatím nesetkal, s Karlem jsme si asi před měsícem volali. Bude to první člověk, kterého oslovím. Jeho a samozřejmě Slavii.

Jakou máte představu?

Jsem za reprezentaci osobně odpovědný. Věřím, že mi výkonný výbor dá mandát, abych to dohodl sám.

A co když varianta Jarolím nevyjde...?

Nebudu plácat žádná další jména. Nejdřív oslovím Karla.

Jenže Jarolím vede Slavii. Na jak velký úvazek si myslíte, že vám ho uvolní?

Budu se snažit, aby na co největší úvazek, jak jen to bude možné...

Před valnou hromadou jste slíbil pomoc také amatérskému fotbalu.

Řekl jsem, že máme některé projekty, které by mohly přinést finanční prostředky. Nejedná se pouze o jednoho sponzora, možností je víc. Taky záleží, jak jsou postaveny smlouvy ve společnosti STES. Peníze by se měly dostat i do mládežnického a výkonnostního fotbalu.

Peníze a STES, marketinkový partner svazu, to je velké téma...

Je zapotřebí udělat změny ve struktuře STES, aby byla pro všechny čitelnější. Je možné, že vzniknou další dceřinné společnosti určené jen pro výkonnostní a amatérský fotbal.

A další úkoly?

Třeba přestavba svazového sekretariátu.

Počítáte na svazu s auditem?

Ano, počítám.

Před čtyřmi lety jste s kandidaturou na předsedu svazu neuspěl, letos ano. Ze které valné hromady se vám snadněji odcházelo?

Když jsem šel před čtyřmi lety domů, věděl jsem, že si můžu odpočinout. Teď je mi jasné, že mě čeká strašně moc práce. Já však nedám na pocity, ale na realitu. A já se na tu práci těším.

A nevadí vám, že vás fotbalový národ bere téměř jako spasitele?

Očekávání jsou velká. A my se musíme snažit, abychom je splnili.

Komu všemu jste zvěstoval, že jste slavně zvítězil?

Pouze manželce. A nedá se zrovna říci, že by radostí skákala do stropu... Je jí jasné, kolik práce mě čeká.

Reklama