Hlavní obsah

Rosen: Jarolíma k reprezentaci pustíme, hlavním koučem by však měl být Hašek

Slavia nebude dělat problémy a Karla Jarolíma k české fotbalové reprezentaci pustí. Potvrdil to předseda představenstva mistrovského klubu Tomáš Rosen. Červenobílí však mají podmínku, že Jarolím zároveň zůstane trenérem Slavie a toto provizorium nepotrvá déle než rok. Podle Rosena by měl být předseda svazu Ivan Hašek hlavním koučem a Jarolím jeho asistentem.

Foto: www.slavia.cz/Martin Malý

Předseda představenstva fotbalové Slavie Praha Tomáš Rosen (vlevo) a trenér sešívaných Karel Jarolím

Článek

Nový předseda svazu Ivan Hašek chce po Slavii, aby k reprezentaci uvolnila Karla Jarolíma. Jak mu odpovíte?

My nejsme ti, kteří by Karla k národnímu týmu vnucovali. Pokud však o to bude zájem, jsme připraveni kouče Jarolíma uvolnit do role, která musí být přesně specifikována. Karel však musí zároveň zůstat trenérem Slavie a tato provizorní situace může trvat nejdéle jeden rok.

Už jste s Ivanem Haškem jednali?

Ano, předběžně, v pondělí odpoledne pak máme další schůzku. Očekávám, že byť se Ivan stal předsedou, postaví se k reprezentaci jako hlavní kouč. Pro nás by nebylo ideální, aby se stal prvním trenérem Karel Jarolím. Měl by být spíše asistentem s posílenými pravomocemi.

Vy už víte, že by Hašek vzal reprezentaci sám?

Nemohu samozřejmě mluvit za Ivana, ale myslím, že si to tak nějak představuje. S Karlem už tak působili ve Francii, mohlo by to fungovat.

Jarolím dostal nabídku vést nároďák již loni od minulého vedení svazu.

To však byla úplně jiná situace. Před rokem šlo o to, aby Karel ze Slavie odešel. A to nechtěl ani on, ani my. Dnes se jednání ubírají úplně jiným směrem. Kdyby chtěl svaz Jarolíma na plný úvazek, tak ho prostě neuvolníme.

Jaká je tedy představa Slavie?

Naším zájmem je, aby se reprezentace kvalifikovala na MS 2010 do Afriky. Proto jsme připravení jednat o podmínkách, i když by pro nás samozřejmě bylo nejlepší, aby byl k reprezentaci jmenován nějaký jiný trenér na plný úvazek.

Jak velké riziko uvolněním Jarolíma na sebe berete?

Hodně velké, toho jsme si vědomi! Ale deset let razíme, že chceme ozdravit český fotbal. A teď nastal čas, abychom plnili to, co jsme deklarovali. Nevzdáváme se samozřejmě byť jen jediné ambice Slavie. Věříme, že se Haškovi s Jarolímem podaří všechno skloubit. Termíny kvalifikace Ligy mistrů a kvalifikace MS se naštěstí nekryjí.

Jenže třeba srpnový přátelský zápas s Belgií se hraje týden před kvalifikací Ligy mistrů...

To je samozřejmě problém. I proto si myslím, že by měl být Ivan hlavním koučem, s nímž Karel udělá nominaci, ale v tomto konkrétním případě by přednost měla dostat příprava Slavie. Je logické, že chceme v maximální možné míře uhájit zájmy klubu. Postup do Ligy mistrů je pro nás samozřejmě zcela klíčovou záležitostí.

Spekuluje se také, že by novým manažerem nároďáku mohl být Vladimír Šmicer. Toho by Slavia také uvolnila?

O tom se spíš mluví, nic konkrétního nepadlo. Podle mě by to skloubit nešlo, Vláďa by si pak musel zvážit, jestli chce opravdu odehrát ještě jednu sezónu. Opakuji, že paralelní působení Karla Jarolíma ve Slavii i v reprezentaci je pouze kritickou variantou. Je zcela zásadní otázkou sportovní prestiže i ekonomiky, aby se český fotbal na šampionát dostal. A my k tomu chceme přispět.

Reklama

Související témata: