Hlavní obsah

Trenéři reprezentace? Hašek s Jarolímem po boku. Anebo po Jarolímově boku!

PRAHA

Do křesla vládce českého fotbalu už usedl, teď začíná Haškova záchranářská mise u reprezentace. S Jarolímem po boku. Nebo po boku Jarolíma, záležet bude na formě podání. Téměř stoprocentně však jisté je, že nový předseda ČMFS Ivan Hašek sestoupí ze strahovských výšin a po zbytek kvalifikace o Afriku povede společně se svým někdejším asistentem ze Štrasburku národní tým.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový šéf českého fotbalu Ivan Hašek zřejmě sestoupí ze strahovských výšin a společně s Karlem Jarolímem usedne na lavičku reprezentace

Článek

Reprezentace je prioritou, kvalifikace o postup na světový šampionát 2010 v Jihoafrické republice ještě větší. Hašek to hlásal před svým zvolením i po něm.

„Za reprezentaci si beru osobní odpovědnost. Za její výsledky zrovna tak,“ potvrdil po předsednické inauguraci.

Renomé, prestiž, ale i stovky milionů

Samozřejmě že „Mise Afrika“ je obrovsky důležitá. Pro něho i pro celý český fotbal.

Jde o renomé i prestiž jak na sportovním, tak i diplomatickém poli. O to, aby český fotbal podruhé za sebou mezi účastníky mistrovství světa figuroval, což se v minulosti nikdy nepovedlo.

A o peníze také, to se ví. O spoustu peněz, neboť z příjmů za účast na mistrovství světa je schopen fotbal rok dva žít.

„Jen za pouhý postup na mistrovství světa 2006 do Německa jsme od FIFA zinkasovali 130,9 miliónu korun. Od sponzorů jako speciální bonus patnáct dalších,“ prozradil designovaný strahovský exministr financí Jaroslav Vacek a ani nemusel dodával, že za účast v Jižní Africe se dají očekávat peníze ještě zajímavější.

Ochota na dobu dočasnou

„To skutečně,“ přitakal předseda slávistického představenstva Tomáš Rosen, když osmačtyřicet hodin po volebním triumfu Haškových lidí, mezi nimiž je i jeho kolega v klubovém vedení Petr Doležal, vyjádřil ochotu trenéra Jarolíma z Edenu uvolnit.

Na dobu dočasnou. Na podzimní kvalifikaci a v případě zdaru v „Misi Afrika“ i na světový šampionát, nikoli však natrvalo.

I jemu je jasné, že český fotbal úspěch bytostně potřebuje. Finance ještě víc a Hašek se svými lidmi mu je slíbil. Ty za světový šampionát se přes zpackaný průběh kvalifikace ještě  pořád nabízejí, takže nový šéf českého fotbalu je chce samozřejmě zvednout. S Jarolímem po boku. Nebo po boku Jarolíma, protože teď už záleží jen na formě spolupráce a způsobu prezentace.

"Pro Slavii by bylo mnohem lepší, aby hlavním koučem byl Ivan Hašek a Karel Jarolím jeho asistentem třeba s posílenými kompetencemi. Pokud vím, Ivan uvažuje podobně," konstatoval Rosen, který se s Haškem v pondělí sešel.

S Jarolímem po boku, nebo po boku Jarolíma?

"Oceňuji vstřícnost Slavie ke Karlově angažmá u národního týmu. Jeho přesnou podobu stanoví na můj návrh výkonný výbor na příštím zasedání 7. července," glosoval jednání nový šéf svazu a dost možná i české reprezentace Ivan Hašek.

Jedno zda s Jarolímem po boku nebo po boku Jarolíma, protože na podobě angažmá této trenérské dvojice zase až tolik nezáleží.

Podstatný je úspěch "Mise Afrika". Pro Haška, pro český fotbal ještě víc.

Reklama