Hlavní obsah

Slavia vstřícnost projevila, ale Jarolíma k reprezentaci na plný úvazek nepustí

PRAHA

Není co řešit. Karel Jarolím byl, je a bude pro nového šéfa českého fotbalu jasnou prioritou. A to přesto, že Slavia nechce ani slyšet, že by svého trenéra měla k reprezentaci uvolnit na plný úvazek, natož pak dlouhodobě,jak o tom Ivan Hašek snil a v pondělním odpoledni na toto téma s předsedou slávistického představenstva Tomášem Rosenem jednal.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ČMFS Ivan Hašek

Článek

První námluvy se Slavií nevyšly až tak úplně podle představ nového šéfa českého fotbalu. "Preferoval bych smlouvu dlouhodobou a samozřejmě na plný úvazek," hlásil Ivan Hašek, když po pondělním prvním sezení nové strahovské generality odjížděl na jednání s předsedou představenstva Slavie Tomášem Rosenem.

Vstřícnost, ale jen částečná

Samozřejmě že šlo o Karla Jarolíma. Pochopitelně že o jeho uvolnění pro českou reprezentaci. Na plný úvazek a nikoli jen na zbytek kvalifikace

„To nepřichází v úvahu,“ odmítl podobnou variantu Tomáš Rosen, vstřícnost však projevil. Slavia je svého trenéra ochotna uvolnit  pro národní tým na částečný úvazek do konce kvalifikace o postup na MS 2010. A v případě úspěchu samozřejmě i pro světový šampionát v Jihoafrické republice.

"Už to je od Slavie základní vstřícný krok ke Karlově angažmá u národního týmu. Jeho přesnou podobu stanoví na můj návrh výkonný výbor na příštím zasedání 7. července," kvitoval přesto výsledek sezení se slávistickým vedením Ivan Hašek.

Ví, proč o svého asistenta z dob společného trenérského angažmá ve Štrasburku tolik stojí. "Pracoval jsem s ním, znám jeho metody," vysvětloval, proč Karla Jarolíma preferuje a k reprezentaci ho za každou cenu chce. I třeba jen na částečný úvazek. Třeba pouze pro zbytek kvalifikace, neboť jeho hlavním cílem  je provést reprezentaci na mistrovství světa 2010 a dostat se s ní do Afriky.

V záloze další varianty

„Ideálním řešením by byl samozřejmě Jarolím na plný úvazek, ale mám v záloze i jiné varianty, které vedení svazu předložím. Ale ať vede reprezentaci třeba Ferda Mravenec, hlavní je postoupit,“ pravil v nadsázce Hašek.

A že by se snad v případě polovičatého řešení snesla kritika na jeho hlavu? Že by Jarolímovo angažmá u národního mužstva na částečný úvazek nemuselo být vnímáno právě pozitivně? „Já mám zodpovědnost za výsledky a nebojím se jí,“ pravil nový šéf fotbalu rázně.

Do této odpovědnosti je pochopitelně zahrnuto i rozvázání smlouvy s provizorním reprezentačním koučem Františkem Strakou. „Budu s ním jednat, protože 30. června mu končí smlouvu,“ potvrdil Hašek, podle něhož nebude žádný problém, jestliže se národní tým ocitne na pár dnů bez trenéra. „Na příštím výkonném výboru 7. července ho schválíme. Realizační tým také,“ je si jistý, že všechna jednání dopadnou zdárně a národní mužstvo bude mít trenéra.

Plány i s Brücknerem

A dost možná i expertní komisi, která bude u reprezentace působit. „Máme spoustu lidí, kteří mají reprezentaci co dát a proto musíme jejich zkušeností a rad využít. Při nominaci, při konzultaci o taktice. Třeba takového Karla Brücknera, s nímž chci samozřejmě také mluvit,“ poodkryl Hašek své karty.

Třímá mezi nimi flamendry z posledního kvalifikačního srazu po utkání proti Slovensku, skrývá v nich i svého žolíka Jana Kollera. „Chci do reprezentace hráče, kteří v sobě budou mít stoprocentní touhu reprezentovat a hrát. I oněch hříšníků se to týká, což ovšem znamená, že se nemohou tvářit, jako by se nic nestalo,“ pravil nový šéf českého fotbalu naprosto jasně.

Zato při zmínce o Kollerovi se mu rozzářila tvář. „Jsem rád už za to, že má pořád zájem reprezentovat, pokud bude zdráv, bude ve formě a v nominaci se objeví. Budeme s ním mluvit,“ ujistil Ivan Hašek.

Reklama