Hlavní obsah

Trio reprezentačních spasitelů? Hašek, Brückner, Nedvěd

Zdeněk PavlisSport.cz

Slávistický kouč Karel Jarolím odmítl roli reprezentačního trenéra na plný i částečný úvazek. Výpovědi, které dostali na Strahově všichni zaměstnanci svazu, jsou neplatné, neboť odporují Zákoníku práce, jednání s Českou televizí o navýšení financí za přenosová práva sklouzla jen do dohadů, jak se do inkasovaných peněz promítne míra inflace. Nová fotbalová vláda Ivana Haška je u moci teprve pět dnů a už se potýká s tvrdou realitou.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

I o příchodu Pavla Nedvěda a trenéra Karla Brücknera k české reprezentaci se spekuluje.

Článek

S restrukturalizací přebujelého strahovského sídla fotbalového svazu si vládnoucí fotbalová garnitura nakonec poradí. A nic na tom nemění, že s plánem na propuštění všech zaměstnanců  a zpětném přijímání jen některých z nich narazila.

Zákoník práce zapracoval

„Nechceme, aby došlo k nějakým prodlevám, proto poslední červnový den obdrží všichni zaměstnanci ČMFS výpověď, přičemž v červenci po individuálních pohovorech rozhodneme, kdo bude na svazu působit dál. Ale tak, aby sekretariát zeštíhlel, pracovalo se efektivněji a samozřejmě došlo k finančním úsporám,“ nedělal nový místopředseda Jindřich Rajchl pověřený řízením a restrukturalizací sekretariátu hned po prvním sezení výkonného výboru tajnosti, že na Strahově nastává čistka.

Jenže rozdané a rozeslané výpovědi jsou neplatné, neboť jsou v rozporu se Zákoníkem práce. Ten totiž v případě výpovědí z organizačních změn striktně stanovuje jako maximálně možnou jen desetiprocentní hranici. Je a bude tudíž na Rajchlovi, aby ve své misi pokračoval  a našel formu, jak by ji naplnil a dostál tak krédu o nutnosti šetřit.

Zádrhel v Misi Afrika je vážnější

To s reprezentační „Misí Afrika“, kterou na sebe dobrovolně naložil nový předseda svazu Ivan Hašek, je to momentálně komplikovanější. Zvláště, když slávistický kouč Karel Jarolím nabídku působit v Edenu i u národního mužstva definitivně odmítl. Času se přitom novému šéfovi českého fotbalu žalostně nedostává, neboť slíbil, že po nastávajícím zasedání strahovské generality bude 7. července znám trenér i složení realizačního týmu české reprezentace.

Předseda ČMFS Ivan Hašekfoto: Právo/Lukáš Táborský

Ve fotbalovém zákulisí se proto probírají všechny možné varianty, které má anebo může mít Ivan Hašek v záloze. „Mám je samozřejmě nachystané,“ sliboval hned po předsednické inauguraci v reakci na spekulace, že Jarolím jeho nabídku nakonec odmítne a české reprezentace se neujme ani na plný, ani na částečný úvazek. Teď se oprávněnost spekulací potvrdila, slávistický kouč národní mužstvo odmítl a Hašek musí konat. Už 12. srpna čeká na reprezentaci přípravný zápas s Belgií a v sobotu 5. září klíčový duel na Slovensku, který rozhodne o tom, zda se dá zpackaná kvalifikace ještě zachránit.

Vrátí se olomoucký doyen?

Skloňují se různá jména Chovancem počínaje a třeba Škorpilem či Komňackým konče, dedukují se všelijaké formy spolupráce a fungování dvojice či trojice trenérů s Haškem v čele, jako nejpravděpodobnější se však jeví varianta, že se Ivan Hašek ujme národního mužstva pro zbytek kvalifikace sám. Samozřejmě zaštíten autoritou a zkušenostmi olomouckého doyena Karla Brücknera, který by se mohl na Strahov vrátit nejen jako šéf expertní komise, ale i sportovní ředitel svazu. Hašek už ostatně naznačil, že by Brücknera rád přivedl zpět.

Karel Brückner bud mít o čem přemýšlet...foto: Právo/Michaela Říhová

„Nejen jeho, ale všechny odborníky, které český fotbal má a kteří by participovali na nominaci, rozborech zápasů i hry soupeřů, taktice,“ nechal se slyšet po prvních dnech ve funkci.

Hašek: Vše podstatné sdělím v úterý!

Nejen olomoucký guru, ale i jméno Pavel Nedvěd se ovšem v souvislostí s Misí Afrika začíná skloňovat. Italská modla by se u české reprezentace mohla objevit v roli jakéhosi duchovního vůdce, motivátora, lídra. Tedy, pokud se nakonec nerozhodne dál pokračovat v aktivní kariéře.

A že se v souvislosti s Nedvědem začalo mluvit i o Zdeňkovi Zemanovi, který Grande Paola uvedl na italskou scénu a trénoval ho v Laziu? To už jsou bohapusté spekulace. Už proto, že na podobná jednání a námluvy se zoufale nedostává času!

„Nic nebudu komentovat, vše podstatné sdělím v úterý,“ utíná rázně veškeré dotazy a úvahy Ivan Hašek.

Reklama