Hlavní obsah

VIDEO: Brückner má co nabídnout, myslí si Čech doufající, že se ho reprezentace pořád týká

Zdeněk PavlisSport.cz

Čas utíká neskutečně rychle a česká fotbalová reprezentace stále nemá trenéra. Slávistický kouč Karel Jarolím roli kouče národního týmu odmítl, o návratu Karla Brücknera do role jakéhosi konzultanta, poradce či třeba sportovního šéfa svazu se po schůzce s Ivanem Haškem zatím jen spekuluje. Samozřejmě i hráči vnímají, že dny ubíhají a srpnová příprava s Belgií a poté zářijová kvalifikace na Slovensku se kvapem blíží. Reprezentační gólman Petr Čech obzvláště intenzivně...

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Čech během prvního tréninku své fotbalové školy na Strahově.

Článek

Po letech jste si užíval dovolenou v Čechách, věnoval se rodině a narozenému synovi Damianovi, takže fotbal šel stranou. Situaci kolem reprezentačního týmu a hledání nového trenéra jste ale asi určitě sledoval...

Nepřekvapilo mě, že Karel Jarolím nabízenou funkci reprezentačního trenéra odmítl. Jeho rozhodnutí bylo celkem logické, protože se chce naplno věnovat práci v klubu, který má velké ambice. Vždyť Slavia se chce probojovat do Ligy mistrů a navíc obhájit titul, takže jsem předpokládal, že pan Jarolím národní tým nevezme.

Ve finále ale přece šlo o dočasné řešení. O jakousi výpomoc u reprezentace pro podzimní kvalifikaci, což by se v tandemu s Ivanem Haškem zvládnout dalo. Vždyť i váš trenér v Chelsea Guus Hiddink vedl současně klub i ruskou reprezentaci.

Jenže to bylo v době, kdy ruský národní tým hrál v průběhu pěti měsíců jeden jediný zápas, což se ještě zvládnout dalo. Sám Hiddink však mluvilo o tom, že kdyby s ruskou reprezentací hrál dvě či více střetnutí, nikdy by angažmá v Chelsea nemohl vzít. A náš národní tým čekají na podzim hned čtyři důležitá kvalifikační utkání, což se opravdu lidsky zvládnout nedá.

Jaký další vývoj kolem hledání nového kouče české reprezentace tedy předpokládáte?

Těžko předjímat, protože neznám představy nového vedení našeho fotbalu a nevím, jakým směrem se ubírají. Jsem však přesvědčen, že nemělo nachystánu jen variantu s Jarolímem, ale že má v záloze i další alternativy.

To určitě. Třeba s tím, že se nový předseda svazu Ivan Hašek ujme reprezentace sám a k národnímu mužstvu se v roli jakéhosi poradce či třeba konzultanta vrátí Karel Brückner.

Pro mě je důležité, aby nový trenér měl podporu vedení a u reprezentace se mohl starat jen o fotbal a nikoli o různé věci kolem. Tedy doufám, že je to pro mě důležité  a že se mě reprezentace přímo týká. Možná přijde trenér, který postaví nároďák bez Čecha, to nikdo neví.

Teď trochu přeháníte a vytáčíte se z otázky, jak vnímáte návrat Karla Brücknera... Do druhé linie, jak on sám naznačuje!

Pan Brückner patří mezi největší odborníky v českém fotbale. Zná hráče i národní tým, má mu co nabídnout a kdyby se vrátil, byl by to určitě přínos. Samozřejmě záleží na formě, ale protože fotbalem žije, zakousl by se do každé funkce na sto procent.

A co nový trenér? Koho byste si jako jeden z nejzkušenějších reprezentantů v této roli představoval?

Není důležité, co bych chtěl já, určitě by ale bylo dobré, aby národní tým zažil období určité stability. To ovšem předpokládá, aby k reprezentaci přišel na delší časové období a mohl reprezentaci stavět a koncepčně budovat pro další kvalifikace podle svých představ.

Jenže to za momentální konstelace asi dost dobře nejde. Čas utíká, možností ubývá, varianta s Ivanem Haškem v roli předsedy a reprezentačního trenéra se přímo vnucuje...

Jestliže se tak rozhodne, bude důležité, aby skloubil předsednickou funkci s trenérskou rolí. Jako hráč má za sebou úspěšnou kariéru. Jako trenér spoustu zkušeností z tuzemska i třeba z Francie či arabského světa, takže pro roli trenéra národního týmu má všechny předpoklady.

Reklama

Související témata: