Hlavní obsah

Helmu neodložím, říká Čech a vysvětluje, proč ho zklamal Scolari

Už zase dostávají do těla. Fotbalistům Chelsea začíná v pondělí příprava na sezónu, v níž chtějí pod vedením nového trenéra Carla Ancelottiho nejen navázat na slavnou Mourinhovu éru a vyhrát Premier League, ale konečně si sáhnout i na vysněný „ušatý“ plecháč určený vítězi Ligy mistrů, což se jim dosud nikdy nepovedlo. O plánech, představách a prvních dojmech si Sport.cz na prahu nové sezóny povídal s českým legionářem, ve službách Chelsea Petrem Čechem.

Článek

Se zahájením přípravy na novou sezónu definitivně skončila éra nizozemského kouč Hiddinka, jenž v uplynulé sezóně v Chelsea zaskakoval po odvolání Brazilce Scolariho. Jaká vůbec byla? Jak se na Hiddinkovo působení zpětně díváte?

Éra to byla velice úspěšná, protože Guus Hiddink potvrdil, že kam přijde, tam za ním zůstávají úspěchy. Od doby, co naše mužstvo převzal, jsme vyhrávali zápasy na všech frontách, postupovali jsme v Lize mistrům, vyhráli jsme Anglický pohár, nakonec nás jen minuty dělily od účasti ve finále Champions League. Prostě - jeho působení bylo sice krátké, ale úspěšné.

Před příchodem Hiddinka vedl Chelsea Brazilec Scolari, od něhož si klubová generalita hodně slibovala, ale nakonec ho sérii prosincových a lednových nezdarů propustila. Scolari se nechal nedávno slyšet, že byl vlastně jen loutkou a rukojmím v rukou hráčů a že Čech, Drogba a spol. stáli za jeho předčasným odchodem z Chelsea...

Jeho vyjádření mě zklamalo, protože myslím, že právě v Chelsea drží tým pohromadě a táhne za jeden provaz. Nedovedu si představit, že by se našli hráči, kteří by iniciovali odvolání trenéra. V Chelsea všichni bojují na doraz, aby mužstvo vyhrávalo, ať sedí na lavičce trenér jakýkoli. Vůli vyhrávat za jakýchkoli okolností nemohl trenér Scolari nikomu vyčítat, proto jsem byl jeho slovy zklamán.

Teď se mužstva ujímá italský kouč Carlo Ancelotti. Jaká pověst ho v Chelsea předchází?

Začínáme zase znovu, s čímž problém nemám, protože jsem hodně adaptabilní. Co po mě trenér chce, to se snažím plnit. Věřím, že spolupráce s novým koučem bude úspěšná, protože to se počítá nejvíc. Zkušenosti a výsledky Carla Ancelottiho splňují to, co by člověk očekával od trenéra jednoho z nejlepších týmů světa.

Asi se dá předpokládat, že s příchodem Ancelottiho se bude měnit herní styl Chelsea...

Určitě. Stejně jako se na začátku minulé sezóny změnil po nástupu Scolariho, změní se po příchodu Ancelottiho. Nový trenér má zákonitě svou představu, jak by měl náš tým fungovat a hrát, což je normální.

Petr Čech (vpravo) a trenér brankářů Chelsea Christophe Lollichon.foto: Právo/Milan Malíček

Proto asi také Chelsea zatím čekala s nákupem posil, které by doplnily a zkvalitnily současný kádr. Vždyť zatím přišel jen brankář Turnbull z Middlesbrough. Mimochodem - potřebuje vůbec Chelsea posily?

Samozřejmě, kádr potřebuje doplnit vždy o jednoho až tři hráče, záleží ovšem na trenérových představách. My máme nového kouče a ten bude chtít tým poznat, než nové posily přijdou. Myslím, že na transfery je ještě čas, takže klub v žádné tísni není. Teď budeme týden trénovat v Londýně, pak letíme na desetidenní turné do USA, takže prostor a čas je. Nové akvizice se objeví, jiní hráči odejdou. I Chelsea začne obchodovat.

Ale asi těžko v takových objemech, s takovými hráči a za tolik peněz, jako konkurenční superkluby a Real Madrid především.Nezdají se vám desítky a stovky miliónů už přece jen přehnané?

Myslím, že ve fotbalových klubech to funguje jako v každé firmě. Jestliže má klub finanční plán, podle něhož přestup utáhne a nezruinuje ho to, proč ne?! Samozřejmě za předpokladu, že třeba Real Madrid je schopen s takovýmto břemenem žít. Bylo by špatné, kdyby klub neměl přestupové transakce pokryté a dostal se do finančních problémů. To by určitě fotbalu neprospělo.

Proto asi není zase až tak od věci myšlenka předsedy UEFA Platiniho zavést i do fotbalu jisté finanční stropy a omezit výdaje za šílené transfery, k nimž právě letos došlo...

Důležitější je zabránit tomu, aby kluby nenakupovaly a pak se nedostaly do dluhů a existenčních problémů, s nimiž si nejsou schopné poradit. V Řecku se to stalo v dobách, kdy AEK Atény bez rozmyslu a ohledu na stav pokladny nakupovalo a dostalo se do stamiliónových dluhů. Kdyby se mu tehdy nedostalo pomoci od státu, klub by už asi neexistoval a zanikl. Něco podobného se stalo ostatně i Leedsu. Proto je důležité zamezit, aby k podobným extrémům nedocházelo. Zavedení stropů ale východiskem není.

Petr Čech bude na doporučení lékařů helmu navlékat dál.foto: Právo/Petr Horník

Real koupil Ronalda, Kaká, Benzemu a spol., plánuje i další nákupy. Myslíte, že ho tyto transfery vymrští mezi nejlepší kluby světa?

Zatím nakoupil jen záložníky a útočníky, ale jeho problém spočíval hlavně v obraně. Real má sice výborného brankáře, ale obranná čtyřka před ním přílišnou jistotou neoplývala a proto španělský klub dostával dost laciné góly. Až po příchodu Ramose se to změnilo, neboť donutil tým bránit a zavedl lepší organizaci v defenzívě. Do té doby padalo v zápasech Realu hodně gólů. I momentálně asi budou hrát na útok, snažit se dávat góly a vyhrávat 5:2,5:3 a podobně. Otázkou ale je, jak to bude vypadat v utkáních, kdy budou nuceni bránit. Nakupovat ofenzivní hráče je sice hezkým lákadlem pro fanoušky, ale pro tým to asi ideální nebude.

Teď už jste v Londýně, takže jak bude vypadat váš nejbližší program?

Týden se budeme chystat v našem tréninkovém centru, pak vyrážíme za oceán na desetidenní turné Amerikou.

Povezete si sebou zase brankářskou helmu, nebo ji v nové sezóně už odložíte?

Žádný posun nenastal, lékaři doporučují, abych v ní chytal dál, takže další sezónu ji stoprocentně na hlavě mít budu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články