Hlavní obsah

Spousta gólmanů je dobrých, Petr je však jedinečný, tvrdí Čechův kouč z Chelsea

Něco už spolu prožili... Vždyť francouzský kouč specializující se na gólmany Christophe Lollichon trénoval Patra Čecha už v Rennes a vede ho i v Chelsea. A nejen Čecha, ale i mladého českého brankáře Jana Šebka, s nímž londýnský klub uzavřel profesionální smlouvu. „Ve fotbale je spousta dobrých brankářů, ale jen málo je jich jedinečných. Petr ale jedinečný je,“ řekl Lollichon v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Čech (vpravo) a trenér brankářů Chelsea Christophe Lollichon.

Článek

Opravdu je podle vás Čech oním Mr.Perfect, jak se mu na ostrovech také říká? Skutečně je tím panem dokonalým?

Perfekcionismus neexistuje, ale Petr je výborným gólmanem a na vynikající úrovni. Možnost zlepšovat se samozřejmě existuje vždycky, ale v jeho případě je dost malá.

Takže je podle vás nejlepším brankářem světa?

Je spousta dobrých, ale nikoli jedinečných. A Petr jedinečný je.

Koho řadíte mezi světové top gólmany?

Pro mě je to Petr Čech. Hodně blízko jsou mu Buffon, Casillas a Brazilec Júlio César z Interu Milán.

Z čehož vyplývá, že Čechova pozice v Chelsea je neotřesitelná...

Zatím nevidím nikoho, kdo by ho mohl nahradit a být lepší. On je neskutečně pracovitý člověk, hrozně si ho vážím a nechápu, když je v českých médiích často neprávem kritizován.

Přesto Chelsea získala před pár dny gólmana Turnbulla z Middlesbrough...

Číslem jedna je v Chelsea Petr, za ním následuje Hilário a nová posila Turnbull. Musíme mít tři konkurenceschopné brankáře. Docela dobré bylo, že jsme přivedli anglického brankáře, i když v Anglii se velmi dobří brankáři hledají opravdu těžko...

Proč se na ostrovech dobří gólmani tak těžko hledají?

Protože v Anglii chybí lepší výchova gólmanů.  A to už od útlého věku. Brankář by měl být šéfem orchestru, měl by být tím, kdo ho řídí. V Anglii je spousta gólmanů, kteří by mohli být dobří, ale často jim chybí víc citu, aby se stali šéfy.

Je Čech dobrým šéfem orchestru?

Myslím, že ano. Skrývá se za tím hodně práce nejen na hřišti, ale třeba i u videa nebo při analyzování soupeřů. Pracovali jsme na tom spolu už při jeho angažmá v Rennes.

Dokážete si představit, že by mu Angličané nabídli občanství, aby konečně měli pro svou reprezentaci gólmana na úrovni?

To bych byl hodně překvapený. A i kdyby mu někdo občanství nabídl, pochybuji, že by ho Petr přijal. Jeho srdce bije pro Čechy, je hrdý na svou zem.

Petr Čech a trenér brankářů Chelsea Christophe Lollichon během tréninku gólmanovy fotbalové školy na Strahově.foto: Právo/Milan Malíček

Stýkáte se s Čecheme prakticky denně. Jaký je vůbec Čech na hřišti a mimo něj?

Pro mě je neobyčejný člověk, fantastický atlet a vynikající sportovec.

Stali se z vás během společně prožitých let ve Francii a Anglii přátelé?

Ze začátku byl náš vztah čistě profesionální, ale od roku 2002 se změnil v přátelský. Máme hodně společného, sbližují nás i podobné názory, ale mimo hřiště se moc nestýkáme. Jednoduše není čas, protože hrajeme šedesát zápasů za rok. A já i on se musíme věnovat svým rodinám.

V Chelsea nedávno dostal smlouvu mladý český brankář Jan Šebek, kterého jako trenér gólmanů rovněž vedete. Jak ho vidíte? Má šanci prosadit se do kádru prvního týmu?

Je ještě hodně mladý a jeho příběh je trochu jiný než Petrův, neboť přišel do Chelsea na první zahraniční štaci. S profesionály Chelsea trénuje teprve čtyři měsíce, ale jeho vývoj je zajímavý, hodně se zlepšuje. Jeho potenciál je vysoký, ale musí dál tvrdě pracovat.

Novou tváří v Chelsea je nejen český mladík, ale i italský kouč Carlo Ancelotti. Jak se těšíte na spolupráci s ním?

Setkal jsem se s ním zatím jen jednou, ale věřím, že do Chelsea dobře zapadne a budeme úspěšní.

Gólmany jste trénoval doma ve Francii, vedete je i v Anglii. Jaký je rozdíl mezi rolí brankáře v anglickém a francouzském fotbale?

Veliký. Anglický fotbal je naplněný daleko větší agresivitou, brankáři víc hru řídí, rozehrávají daleko víc míčů, jsou často venku ze šestnáctky. Jen málo gólmanů to svede, natož aby ještě dokázali ideálně číst hru. To můj český svěřenec Čech dokáže.

S gólmany máte bohaté zkušenosti. Do kolika let se brankář může udržet na špičkové úrovni? Třeba právě Petr Čech?

Pokud je to velký profesionál, který na sobě pracuje, což Petr je, může na vysoké úrovni zůstat šest, možná sedm let. Těžko odhadovat, je to hodně individuální. Pokud se Petrovi budou vyhýbat zranění, může chytat ještě hodně dlouho. Do pětatřiceti jsou brankáři většinou v pohodě, pak už záleží na každém z nich.

Reklama

Související témata: