Hlavní obsah

Šéf fotbalu Hašek se ujímá i české reprezentace. A samozřejmě zadarmo!

PRAHA

Nový šéf českého fotbalu Ivan Hašek se rozhodl, že spasí i reprezentací a pokusí se ještě zachránit zpackanou kvalifikaci o postup na MS v Jihoafrické republice 2010. Úterkem počínaje se předseda ČMFS ujal národního mužstva i jako trenér, což mu posvětila strahovská generalita. "Vím, že je to nestandardní řešení a i na kritiku jsem připravený, ale pro postup se musíme snažit udělat všichni všechno," nechal se slyšet Hašek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek

Článek

K reprezentaci spolu s Haškem přichází Karel Brückner v roli poradce a konzultanta, a zároveň i někdejší kouč Blšan, Teplic, Plzně, Sparty a slovenského Ružomberoku Michal Bílek. Ten bude společně s Luďkem Klusáčkem asistentem, brankáře bude mít na starosti Jan Stejskal.

Hašek předsedou i trenérem zadarmo

"Pravomoce si rozdělíme na schůzce příští úterý, kdy se sejdeme poprvé," glosoval složení realizačního týmu Ivan Hašek, který se funkce reprezentačního trenéra ujímá jako funkce dobrovolné.

"Budu ji dělat zadarmo. Jestliže se dostaneme do Afriky a budou se vyplácet bonusy za postup, věnuji ten svůj na mládežnický fotbal," prohlásil předseda svazu a trenér reprezentace v jedné osobě Ivan Hašek, který i funkci šéfa českého fotbalu vykonává gratis.

Samozřejmě že má i další představy o členech realizačního týmu. Třeba o manažerovi, což je funkce, kterou už nabídl Vladimíru Šmicrovi. "Zatím váhá, zda má dál pokračovat ve fotbalové kariéře, nebo zda na mou nabídku kývnout. Netlačím na něho, žádné ultimatum jsem mu nedal," prozadil Hašek.

Vše pro zdar Mise Afrika

Od chvíle, kdy Ivan Hašek ohlásil, že se ještě pokusí Misi Afrika zachránit, bylo jasné, že se reprezentace ujme sám. Nejprve měl představu, že po jeho boku bude stát Karel Jarolím, ale když po odmítnutí slávistického kouče tato vize padla, vzal národní tým naplno do vlastních rukou.

"Chápu ho, byl na něho vytvořený obrovský tlak. Do budoucna však pro mě zůstává kandidátem na funkci reprezentačního trenéra číslo jedna," nechal se slyšet Hašek, jenž svou trenérskou misi u národního týmu bere jako jisté provizorium. "Až skončí - a věřím, že skončí úspěšně - měli bychom nastartovat čtyřletý cyklus od mistrovství světa po mistrovství světa, protože světový šampionát musí být vnímán jako absolutní vrchol všeho snažení," poznamenal předseda svazu a trenér reprezentace Ivan Hašek v jedné osobě.

„Jako předseda svazu na sebe beru za reprezentaci a její výsledky plnou odpovědnost,“ prohlásil Ivan Hašek při trenérské inaugurací, k níž došlo při úterním jednání výkonného výboru ČMFS.

Klusáček jako Mirek Dušín, Bílek jako znalec Slovenska

Tam dostali posvěcení i nejbližší Haškovi spolupracovníci - devětašedesátiletý Karel Brückner, který se tak k národnímu týmu po roce vrací, i když tentokrát nikoli jako trenér, ale jako poradce a konzultant, Michal Bílek, s nímž Hašek hrával ve Spartě a československé reprezentaci a dále pak Luděk Klusáček, jenž s šéfem českého fotbalu trénoval v arabském Al Ahlí.

"Luděk Klusáček takový Mirek Dušín českého fotbalu. Znám ho z dob studií profesionální licence, kdy byl nejlepším absolventem. Působili jsme spolu i v Al Ahlí a spolupráce s ním mě hrozně obnohatila," nechal se slyšet Ivan Hašek.

A jeho hodnocení Michala Bílka? "Znám jeho kvality, je jediným trenérem, které v českém fotbale získal double, což neaco znamená. Ze všech štací, kde až dosud působil, na něho přichází samá chvála, navíc zná situaci na Slovensku, kde rok působil," hodnotil druhého z asistentů Hašek.

Brückner srší nápady a energií

Samozřejmě že si nový reprezentační trenér hodně slibuje i od spolupráce s Karlem Brücknerem, který se k mužstvu vrací v roli poradce a konzultanta. "Mluvil jsem s ním dlouho, má spoustu nápadů, energie, strategický plánů, které může náš fotbal využít," pochvaloval si Hašek, že olomoucký doyen jeho nabídku přijal a po roce s k národnímu týmu vrací. "Pomůže se nám podívat na fotbal i reprezentaci i z jiné stránky, zúčastní se tréninků, tréninků, technicko taktické přípravy," glosoval Brücknerovu roli Hašek .

"Během zápasů bude sedět samozřejmě na lavičce vedle mě," dodal šéf svazu a trenér národního celku a prozradil, že k reprezentaci navíc přichází i francouzský kondiční trenér Michelle Dufour.

Reklama