Hlavní obsah

Vím, strkám hlavu do oprátky, přiznal Hašek, když oznámil, že přebírá i reprezentaci

Překvapení to není, neboť od samého začátku se spekulovalo, že si Ivan Hašek přibere k funkci předsedy fotbalového svazu i roli reprezentačního trenéra, aby se pokusil zachránit notně zpackanou Misi Afrika. A když slávistický kouč Karel Jarolím začátkem minulého týdne odmítl Haškovu nabídku, proměnily se zmiňované spekulace ve stoprocentní jistotu. „Mimořádná situace si žádá mimořádné řešení,“ vysvětloval Ivan Hašek, proč se role spasitele ujal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda českého fotbalu Ivan Hašek se ujal i role reprezentačního trenéra.

Článek

Nepřipadáte si tak trochu jako sebevrah? Nejdříve jste se nechal přemluvit a strčil hlavu do funkcionářské oprátky, teď si ještě dobrovolně navléknete trenérskou...

Strkám ji do oprátky skutečně podruhé a jsem připraven, že za to budu kritizován. Budu se ale snažit, abych nezklamal a všechny fanoušky uspokojil. Předváděnou hrou i tím, že o postup na mistrovství světa budeme bojovat až do posledního zápasu.

Došlo vám vůbec, že jste vůbec prvním předsedou fotbalového svazu, jenž sedí současně v křesle reprezentačního trenéra?

Jsme v mimořádné situaci, která vyžaduje rychlé a výjimečné řešení. S tím se funkce reprezentačního trenéra ujímám.

Takže z avizovaných variant na obsazení funkce reprezentačního kouč existovala vlastně jen alternativa s Jarolímem, která se po jeho odřeknutí zhroutila...

Chtěl jsem, aby reprezentaci vedl co nejsilnější realizační tým, protože mým cílem je postup na mistrovství světa. A v těchto úvahách figuroval samozřejmě na prvním místě Karel Jarolím.

Asi vás hodně zklamal, když vaši nabídku odmítl...

Rozhodl se nakonec jinak a já ho chápu, protože na něho byl vyvíjen enormní tlak. I tak pro mě zůstává v budoucnu kandidátem číslo jedna na reprezentačního trenéra, protože musíme začít s reprezentací pracovat koncepčně. Ve čtyřletých cyklech od mistrovství světa k mistrovství světa, protože účast na světovém šampionátu se pro nás musí stát vrcholem. Podle toho nás svět hodnotí.

Po Jarolímově zamítavé odpovědi už asi opravdu nezbylo, než abyste se ujal národního mužstva sám...

Zvažoval jsem další možnosti, nakonec jsem ale měl dvě alternativy - reprezentace s Michalem Bílkem jako s hlavním trenérem a národní mužstvo se mnou s Bílkem a Klusáčkem po boku.

Trvalo dlouho, než jste se rozhodl, že se k předsednické funkci přiberete i roli trenéra?

Samozřejmě že jsem zvažoval všechna pro a proti. Někteří lidé v mém okolí mě sice nejprve od tohoto kroku zrazovali, ale od většiny jsem pak stejně slyšel, abych roli trenéra v současné mimořádné situaci vzal. A výkonný výbor to řekl zcela jednoznačně.

Dá se vůbec zvládnout funkce předsedy svazu a trenéra reprezentace?

Kdybych nebyl přesvědčený, že to možné je, nedělal bych to. Samozřejmě budu potřebovat pomoc a podporu kolegů z výkonného výboru a vůbec všech, jimž na našem fotbale záleží.

Bavili jste se i o tom, jak dlouho reprezentaci povedete?

Do skončení kvalifikace...

Ta už ovšem může skončit začátkem září, pokud na Slovensku nevyhrajete...

Nepředbíhejme. Přál bych si, abychom ji hráli co nejdéle.

A nakonec v ní uspěli, z předsedy Haška se stal trenér spasitel a cestoval s národním mužstvem i na šampionát v Jihoafrické republice.

O tom se teď nebavme, to je předčasné. Současné řešení platí jen do konce kvalifikace. A o mistrovství světa už teprve nemluvme, to bych považoval za troufalost. Zvláště v naší situaci.

Za troufalost? Cožpak vy v postup nevěříte? Proč jste se tedy reprezentace ujímal?

Nic takového jsem neřekl. Jsme na hraně postupu, který ztracený není. Musíme se však všichni upnout k jedinému cíli a věřím, že se nám to společnými silami podaří.

Cítíte stejné odhodlání i z hráčů?

S některými v kontaktu jsem a touhu a chuť z nich cítím. Chtěl bych, aby se do národního týmu vrátil pocti sounáležitosti, aby byli hrdí na to, že reprezentují. Chci, aby pochopili, že národní tým není o penězích, ale o postupu a aby byli placeni za to, že na mistrovství světa postoupí.

Mluvíte o financích a odměnách - znamená to, že se chystáte nastolit nový prémiový řád?

Já jako trenér budu u reprezentace pracovat bez nároku na jakoukoli finanční odměnu a případný bonus za postup na mistrovství světa věnuji na rozvoj mládežnického fotbalu. I asistenti budou mít ve srovnání s předchozím obdobím menší smlouvy a budou honorování podle toho, jestli se na šampionát podaří postoupit. S hráči se budeme o prémiovém řádu bavit, momentálně berou odměny za odehraná střetnutí.

Reklama