Hlavní obsah

Historii už Hašek přepsal. Teď by měl opravit zpackanou kvalifikaci

PRAHA

Rozhodl se, že přepíše celou fotbalovou historii. Nejdříve ho přemluvili, aby praštil s trenérskou profesí a dal se na dráhu bafuňáře, protože jedině tak spasí český fotbal. Přikývl. Pak pro změnu přesvědčil Ivan Hašek okruh svých věrných, že jedině on se může stát zachráncem zpackaných reprezentačních ambicí. Samozřejmě že v roli trenéra... Souhlasili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Historii už Ivan hašek přepsal, teď ještě aby napravil zpackanou kvalifikaci.

Článek

Trenéra, kterého patnáct let po debutu u národního týmu zvolili místopředsedou UEFA a o tucet let později i tuzemským fotbalovým šéfem, už československá reprezentace měla. Když se totiž po stříbrném šampionátu v Chile ve dvaašedesátém ujal Rudolf Vytlačil olympioniků chystajících se na OH 1964 do Tokia, převzal po něm národní tým Václav Jíra. Později druhý muž evropského fotbalu a v letech 1990 až 1992 předseda ČSFA.

Někdejší „železný župan“ Josef Fanta, jenž v první republice vládl tvrdou rukou středočeské župě a vedl hned několik rebelií proti Pražákům, si roli reprezentačního trenéra vyzkoušel dokonce dvakrát. A předseda fotbalové Sparty Josef Tesař, který se vypracoval až do vedení Československé fotbalové asociace, se mezi kouče národního mužstva rovněž zapsal.

Mesiáš s hlavou v oprátce

Ještě nikdy se však nestalo, aby první muž tuzemského fotbalu vedl i reprezentaci. Ani u nás, ba ani v zahraničí. Hašek svou předsednickou a deset dnů poté i trenérskou inaugurací historii přepsal.

„Jsem si vědom, že strkám hlavu do oprátky. Já ji tam ale strčil už v momentě, kdy jsem se stal předsedou,“ uvědomoval si Hašek, do jakého rizikového postavení se během deseti dnů dostal. A je jedno, zda vlastním rozhodnutím a vůlí, nebo zda do něho byl vmanévrován svým okolím a během událostí.

Pro český fotbal spasitelem, pro reprezentaci zachráncem. Přece jen trochu moc mesiášských rolí na chlapíka z Nymburka, který má rád fotbal, neboť tak sám sebe Ivan Hašek nazval, než se nechal prvním mužem zvolit.

Pozice, jakou neměl nikdo

Pravdou ale také je, že jako reprezentační trenér se ocitl v pozici, kterou neměl nikdo z jeho předchůdců a nikdy nebude mít žádný z jeho nástupců. A že si Ježek, Uhrin, Chovanec a koneckonců ani Brückner stěžovat nemohli.

Vůle předsedy je a bude i vůlí trenéra. Rozhodnutí trenéra je a bude i rozhodnutím předsedy. Hašek má prostě v rukou veškerou myslitelnou moc, o níž mohl snít a o které jeho blízcí jen fabulovali, když ho k návratu z Arábie přemlouvali.

Tehdy i argumenty, že jedině jako předseda a trenér bude moci změnit stav českého fotbalu a reprezentace k obrazu svému, k přesvědčování použili.

Vysněná konstelace nastala

Teď se naplnily. Hašek je předsedou, trenérem, má v rukou veškerou myslitelnou moc nad fotbalem a reprezentací. A po boku Brücknera, Bílka, Klusáčka, Stejskala a Francouze Dufoura, muže, které si sám vybral a jimž důvěřuje.

Pro někoho divoká, pro lidi z Haškova okolí ovšem vysněná varianta nastala.

Teď už bude jen na Haškovi, aby nezůstalo pouze u přepsané historie, ale aby dokázal i zpackanou kvalifikační misi Afrika poopravit. Když před lety utekl Chvalovskému ze strahovského křesla generálního sekretáře k trénování Sparty, v Lize mistrů to svedl.

Reklama