Hlavní obsah

Haškova trenérská desetiletka: Liga mistrů, tlustý Chilavert i pláč Japonců

První trenérskou desetiletku má za sebou, úterním odpoledním jednáním s novým realizačním týmem fotbalové reprezentace načne další etapu. Šéf svazu Ivan Hašek, který se pro zbytek kvalifikace mistrovství světa 2010 chopil jako kouč také národního týmu, chystá nominaci na srpnový přátelský duel s Belgií. A co všechno také zatím na lavičce zažil?

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ivan Hašek (vlevo) a Horst Siegl vedou své týmy při exhibici na hřiště.

Článek

Se Spartou atakoval čtvrtfinále Ligy mistrů

Poslední kouč, který na Letné dokončil smlouvu - Ivan Hašek byl jako trenér Sparty angažován 21. června 1999. Dvakrát získal mistrovský titul, v první sezóně navíc jeho tým až do posledního zápasu druhé fáze hrál o postup do čtvrtfinále Ligy mistrů. Po dvou letech odešel do Štrasburku. Dodnes zůstává posledním trenérem, který na Letné naplnil smlouvu. Po něm se to nepodařilo Hřebíkovi (dvakrát), Jarabinskému, Kotrbovi, Strakovi, Grigovi, Bílkovi, ani Lavičkovi.

Sázka na Rosického - Do áčka ho vytáhl Ščasný, teprve pod Haškem okusil Tomáš Rosický svět velkého fotbalu naplno. „Rosa“ vyhrál dva tituly, zazářil v Lize mistrů a přestupem do Dortmundu za 25 miliónů marek byl v té době nejdražším českým i bundesligovým fotbalistou. „Naše spolupráce byla úspěšná a věřím, že na to navážeme. A je jen dobře, že si trenér Hašek k sobě vzal také pana Brücknera, teď ještě abychom zachránili postup na šampionát,“ řekl Rosický nedávno pro ČTK.

Bažant Jun na Arsenalu - Ve druhé Haškově sezóně Sparta vypadla v Lize mistrů již v základní skupině. Kouč však alespoň ukázal, že zařazování mladíků mu nedělá problémy. Na Arsenalu, kde se blýskl gólem po sóle právě Rosický, trenér postavil do základní sestavy teprve sedmnáctiletého útočníka Tomáše Juna, který měl do té doby na kontě jediný start v domácí lize.

Vyhnal střelce Siegla - V únoru 2001 odešel do Příbrami kanonýr Horst Siegl. Po čtrnácti letech věrnosti rudým barvám. Oblíbenec fanoušků byl přesvědčený, že s ním Hašek zametl a vyhnal ho. „Nikdo mně nevyvrátí, že si ve Spartě přáli, abych vypadl. Ty tlaky jsem prostě cítil. Hašek v poslední přípravě proti Krči prostřídal celé mužstvo, jen mně dal šanci na pouhých deset minut. To od něho nebylo fér,“ láteřil Siegl. „Ve Spartě se může cítit ublížený každý, kdo nehraje,“ reagoval Hašek.

Ve Štrasburku musel přitvrdit

S Jarolímem srovnali Frantíky raz dva - Mise ve Štrasburku, kde dříve působil jako hráč, byla úspěšná. Vrátil klub do první ligy a stabilizoval ho v ní. Při nástupu přitom Hašek našel mužstvo s chatrnou morálkou. S asistentem Karlem Jarolímem tedy zavedli tvrdý režim. „Museli jsme hodně přitvrdit. Ve Spartě byli hráči mnohem většími profesionály. Tady musíme hráče pořád hlídat,“ líčil. Mužstvo však rychle vycepovali. Hašek také působil jako Chovancův asistent u reprezentace.

Zlobivý Chilavert - Hašek měl ve Štrasburku i kontroverzního paraguayského brankáře Chilaverta, kterého třeba poslal na odtučňovací kúru do lázní... Právě Chilavert překazil angažmá Jaromíru Blažkovi, z Čechů tedy v mužstvu působili jen David Kobylík a Václav Drobný.

Japonci jeho odchod obrečeli - Od ledna do září 2004 působil v japonském Viselu Kóbe. Za asistenta měl znovu slávistu, Pavla Řeháka, a do zálohy vedle turecké hvězdy Ilhana Mansize přivedl Pavla Horvátha. Výsledky však nebyly dobré a Hašek byl odvolán. „Stejně by odešel sám, nerozuměl si s manažerem klubu,“ řekl Řehák. Kabina prožívala trenérův odchod emotivně. „Tři hráči dokonce brečeli. Všichni tady pana Haška měli rádi, žádné konflikty neměl,“ líčil Horváth.

Druhá specializace, po Francii také Emiráty

První arabské angažmá - V prosinci 2005 podepsal půlroční smlouvu se šejky z klubu Al Wasl ze Spojených arabských emirátů. Ve dvanáctičlenné soutěži převzal dubajský klub na desátém místě a posunul ho na konečnou osmou příčku.

Válka s asistentem - Perrin, Fernandez, Tigana, Santini. O těch se spekulovalo jako o trenérech francouzského Saint-Etienne. Novým koučem se však stal Hašek a v sezóně 2006/07 zaznamenal nejlepší bodový zisk klubu za posledních dvacet let. Do Francie lákal Grygeru, Nedvěda, Kollera, Kováče, Juna či Huška, ale nakonec spolupracoval jen s Markem Heinzem. Vedení trenérovi za konečné jedenácté místo poděkovalo, Hašek však po sezóně skončil. Důvodem byly spory s asistentem Rousseyem. „Ten chlapík mu neustále hází klacky pod nohy a Hašek si uvědomil, že se hraje s označenými kostkami a že podlaha je namydlená,“ řekl Haškův agent Bruno Satin.

Do Dubaje pro titul - V prosinci 2007 se Hašek vrátil do Dubaje a převzal tým Al-Ahlí. „Přežít v Emirátech celou sezónu je kumšt. V uplynulém ročníku se to podařilo snad jen jednomu nebo dvěma koučům,“ uvědomoval si při nástupu. Marně k sobě lákal Nedvěda i Šmicra, jinak se mu však dařilo. Nejdřív pro své šejky vyhrál Prezidentský pohár, loni v létě odmítl českou reprezentaci a letos získal v Emirátech mistrovský titul. Tím si Al-Ahlí zajistil účast na prosincovém MS klubů v Abú Zabí, přesto se Hašek vrátil do českého fotbalu.

Reklama