Hlavní obsah

Policie čekala v osm ráno i na Haška. Chtěla materiály o vstupenkách na EURO 2004

PRAHA

Už v osm hodin ráno tušil Ivan Hašek, že se v českém fotbale schyluje k obrovské aféře. Zatímco policie zatýkala v Brně jeho předchůdce v křesle předsedy ČMFS Pavla Mokrého, na něho čekali strážci zákona rovněž. „Policie na mě na Strahově opravdu čekala a chtěla nějaké materiály,“ přiznal první muž českého fotbalu, jenž se vlády ujal na valné hromadě 27. června.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Na předsedu ČMFS Ivana Haška čekala policie v osm ráno na Strahově.

Článek

Zatímco policisté zadrželi nejen bývalého předsedu fotbalového svazu Pavla Mokrého, ale postupně i někdejšího člena výkonného výboru ČMFS a šéfa ekonomické komise Václava Chválu šéfujícího navíc pražskému fotbalu, a poté i někdejšího náměstka ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ladislava Malého zasedajícího v minulosti v představenstvu společnosti Fotbal Trading, Ivan Hašek jim překládal písemné materiály.

Policie chtěla písemnosti o vstupenkách

„Policie se zajímala o materiály z roku 2004 týkající se ticketingu,“ potvrdil Ivan Hašek, že kauza s největší pravděpodobností souvisí s prodejem vstupenek na evropský šampionát v roce 2004.

„Údajně se má jednat nejen o vyúčtování lístků, ale i letenek do Portugalska a ubytování v Peňha Longa,“ dodával místopředseda svazu Jindřich Rajchl.

V Peňha Loga během portugalského šampionátu bydlela česká reprezentace a vedení výpravy. Bývalý místopředseda svazu Jiří Kubíček v minulosti mnohokrát kritizoval vyúčtování zisků českého fotbalu ze zmiňovaného mistrovství Evropy a poukazoval na nesrovnalosti, které měly přesahovat sto milionů. Zato byl nařčen ze znevažování dobrého jména českého fotbalu a Károlyiho tribunálem potrestán zákazem funkce místopředsedy na dobu 22 měsíců.

Nejde o vyřizování účtů, tvrdí Rajchl

„Situaci známe jen z medií a esmesek, ale každopádně to není pro nikoho nic příjemného. Proto ji ani komentovat nemůžeme, čelem se k ní však postavíme,“ ujišťoval Ivan Hašek.

„Rozhodně ale popíráme, že by šlo o nějaké vyřizování účtů mezi novým a starým vedením,“ přidával místopředseda Jindřich Rajchl. „Jako právník znám práci policie a průběh šetření, takže mohu zodpovědně tvrdit, že  trestní oznámení musí pocházet z období před valnou hromadou.“

„My cestou udání a anonymů nejdeme a nepůjdeme. Jednáme transparentně,“ nechal se slyšet Ivan Hašek a na téma ticketing - tedy distribuce a prodej vstupenek - řekl jasně: „Musí být pod důraznou kontrolou. Proto už jsme první opatření provedli.“

Kostlivci už ze skříní padají

Už na valné hromadě se nová fotbalová generalita obávala, jací kostlivci na ni budou ze strahovských skříní a tresorů padat. Dceřinné společnosti STES a Fotbal Trading přitom také zmiňovala. Teď vypadl první, pomalu pět let starý...

„Nemohu tušit, co bude následovat. Snažíme se situaci monitorovat, ale uvidíme, až proběhne audit na svazu, ve společnosti STES a Fotbal Tradingu,“ nemá šéf českého fotbalu Ivan Hašek představu, co všechno bude v dalších dnech následovat.

Reklama