Hlavní obsah

Rána hned při první Haškově nominaci: Rosického musel na Belgii škrtnout!

Zdeněk PavlisSport.cz

Hned první nominace šéfa českého fotbalu a reprezentačního trenéra v jedné osobě Ivana Haška si vynutila korektury. Na přípravný zápas s Belgií, který se hraje příští středu v Teplicích, počítal s vracejícím se Tomášem Rosickým, nakonec ho ovšem musel z kádru vyškrtnout. „Ve středu večer a ve čtvrtek dopoledne jsem s ním mluvil a od něho se o zranění dozvěděl. Věřím ale, že na kvalifikaci proti Slovensku k dispozici bude,“ nechal se slyšet Hašek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ivan Hašek na tiskové konferenci v Praze

Článek

Legionář z Arsenalu Tomáš Rosický vracející se po vleklém zranění znovu na fotbalovou scénu měl na přípravný duel s Belgií dorazit. „Ať už jako hráč, nebo jako divák,“ potvrdil Hašek, že ho v nominaci nově poskládané české reprezentace měl. „Další komplikace jsou pro něho z psychologického hlediska strašně těžké, ale není důvod, aby kvůli běžnému zranění věšel hlavu. Sám jsem to během aktivní kariéry zažil, když jsem se po dlouhé absenci ve Štrasburku na trávníku objevil a záhy měl také svalové problémy,“ dovedl se reprezentační kouč vcítit do Rosického pocitů.

„Nemám žádné bližší informace, protože lékařské vyšetření na Tomáše teprve čekalo. Věřím ale, že by mohl být do tří týdnů v pořádku. Reprezentace ale nesmí stát a padat s jedním hráčem. Proti Belgii bude prostě Rosický chybět, ale musíme se s tím vypořádat a hrát bez něho. Věřím ale, že jeho zranění nebude vážné a na kvalifikaci proti Slovensku přijede,“ doufá Ivan Hašek.

Tváře nové, ale i staronové

V jeho nominaci na středeční teplický duel proti Belgičanům se objevuje hned několik staronových tváří. Třeba Sivok, Štajner, Hubník a spol...

„Sivok byl jednou z vůdčích postav Besiktase, když kráčel v Turecku za titulem a doublem. Navíc nastupuje pravidelně a daří se mu... Štajner prokazoval v bundeslize formu celé jaro. Je to navíc typ hráče, kterého na pravé straně potřebujeme. Zvláště, když Sionko po zranění nastupuje málo,“ vysvětloval reprezentační kouč.

I sparťanský stoper Roman Hubník, na něhož ukázal už Haškův předchůdce u reprezentace František Straka, se v kádru pro Belgii objevuje. "Podává mimořádné výkony," glosoval jeho povolání Hašek, na téma Řepka však mluvit nechtěl. "Je momentálně zraněný, takže na různá kdyby nechci odpovídat," pravil.

Slib od Nedvěda a Kollera

Pochopitelně že ostře sledovaným hráčem se s blížící zářijovou kvalifikací na Slovensku stává nejen Rosický, ale i Koller a Nedvěd. Vždyť Grande Paolo minulý týden při přebírání Zlatého míče připustil, že jestliže bude pokračovat v kariéře a nějakému klubu se upíše, do národního mužstva se vrátí.

„Samozřejmě že bych si přál, aby pokračoval a v tomto duchu jsme také spolu mluvili. Opravdu slíbil, že jestliže bude někde hrát, je připravený nastoupit,“ potvrdil Nedvědova slova i Hašek. S Kollerem počítá na klíčový duel 5. září na bratislavském Tehelném poli proti Slovákům rovněž. „Momentálně má lehčí zranění, takže ani za Samaru v posledních zápasech nenastoupil. Pokud ale bude v pořádku, čemuž věřím, je připravený reprezentovat,“ doufá kouč národního týmu v návrat nejlepšího kanonýry v historii české, resp. československé reprezentace.

Nominace na přípravné utkání proti Belgii:
Brankáři:
Petr ČechChelsea67/0
Jaroslav DrobnýHertha Berlín1/0
Obránci:
Zdeněk GrygeraJuventus Turín62/2
Roman HubníkSparta1/0
Marek JankulovskiAC Milán74/11
Michal KadlecLeverkusen11/1
Zdeněk PospěchFC Kodaň15/1
David RozehnalHamburk56/0
Tomáš SivokBesiktas Istanbul6/0
Jan ŠimůnekWolfsburg1/0
Záloha:
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck21/0
David JarolímHamburk24/1
Jaroslav PlašilBordeaux47/3
Jan PolákAnderlecht Brusel47/6
Daniel PudilKRC Genk4/1
Útočníci:
Milan BarošGalatasaray Istanbul73/32
Tomáš NecidCSKA Moskva5/2
Václav SvěrkošSochaux7/1
Jiří ŠtajnerHannover27/4

Reklama

Související témata: