Hlavní obsah

Jednadvacítka míří na Island bez opor Mazucha a Pekharta

PRAHA

Zraněné opory Ondřeje Mazucha z Anderlechtu Brusel a slávistického útočníka Tomáše Pekharta bude postrádat fotbalová reprezentace do 21 let v druhém utkání evropské kvalifikace ve středu na Islandu. Trenér Jakub Dovalil ale jinak může spoléhat na osvědčené hráče: v jeho výběru třeba nechybí záložník Jan Morávek ze Schalke 04 a po téměř roční pauze se vrací obránce Slavie Marek Suchý, který už stačil nahlédnout i do seniorské reprezentace a nyní zaujme právě místo po Mazuchovi.

Článek

"Mrzí mě jen ty absence Mazucha s Pekhartem. Jsou to klíčoví hráči, s týmem jsou dlouho a je to pro nás oslabení," uvedl Dovalil na čtvrteční tiskové konferenci v Praze.

Těší jej naopak to, že třeba Suchý, Bořek Dočkal, Adam Hloušek nebo Morávek, tedy potenciální adepti na povolání do reprezentačního A-mužstva, v týmu jsou. "S trenéry áčka jsme se dohodli na tom, že budou s námi. Patří jim za to dík," řekl Dovalil.

Zvědavý je hlavně na Morávka. Ten po letním přesunu z Bohemians 1905 do Schalke 04 v novém působišti alternuje i na postu krajního obránce místo obvyklého místa ve středu zálohy. "Také jsem to sledoval. Bylo to pro mě trochu překvapení a až společné tréninky nám ukážou, jak na tom kdo je. Ale připravený bude určitě dobře," poznamenal Dovalil.

V nominaci i Hanuš, Dejmek a Milan Černý

Na Island bere 19 hráčů, premiéru si mohou odbýt brankář Slavie Jan Hanuš, liberecký zadák Radek Dejmek a slávistický záložník Milan Černý. Dovalil své hráče bude připravovat také na náročné cestování na sever Evropy a na klima, které je oproti současné české realitě značně odlišné.

Jednadvacítka bude na Islandu chtít navázat na červnovou drtivou úvodní výhru 8:0 v San Marinu. "Chceme uspět i na Islandu, ale až zápas samotný ukáže, s čím budeme moci být spokojení," řekl Dovalil.

Ten bude mít na starosti vedle koučování jednadvacítky i pozorovatelskou misi. Po skončení odpoledního zápasu "lvíčat" bude v Reykjavíku sledovat i večerní utkání dospělých reprezentací mezi domácími a Slovenskem. Právě Slováci budou v září soupeře české reprezentace v kvalifikaci MS a Dovalil má trenérovi a předsedovi svazu Ivanu Haškovi přivézt informace o jejich hře.

Nominace fotbalové jednadvacítky na utkání kvalifikace ME na Islandu:
Brankáři: Jan Hanuš (Slavia) 0 startů v jednadvacítce/0 branek, Tomáš Vaclík (Vítkovice) 2/0.
Obránci: Lukáš Vácha (Liberec) 3/0, Radek Dejmek (Liberec) 0/0, Ondřej Čelůstka (Slavia) 1/0, Jan Hošek (Slavia) 1/0, Marek Suchý (Slavia) 10/0, Jan Lecjaks (Plzeň) 4/0.
Záložníci: Marcel Gecov (Liberec) 1/0, Bořek Dočkal (Liberec) 11/5, Tomáš Hořava (Olomouc) 4/1, Milan Černý (Slavia) 0/0, Jan Morávek (Schalke 04) 2/0, Martin Zeman (Sparta) 2/0, Adam Hloušek (Slavia) 2/0, Lukáš Mareček (Brno) 4/0.
Útočníci: Jan Vošahlík (Jablonec) 3/1, Libor Kozák (Lazio Řím) 1/0, Michael Rabušic (Brno) 2/0.

Reklama

Související témata: