Hlavní obsah

Nastala nám jiná doba, apeloval Hašek na reprezentanty při prvním setkání

PRAHA

V minulosti se nový reprezentační kouč nebabrá, tím, co bylo, se šéf českého fotbalu a trenér národního mužstva v jedné osobě zabývat nemíní. „Nastala jiná doba. Jsme tady kvůli jediné věci - postupu na světový šampionát. Věřím, že se o tu šanci budeme prát,“ vítal v hotelu Praha Ivan Hašek osmnáct hráčů, které povolal ke středečnímu duelu proti Belgičanům. Prvnímu, v němž reprezentaci povede.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ivan Hašek na tiskové konferenci v Praze

Článek

Přijeli všichni. Dokonce i Tomáš Hübschman dorazil, byť má na holeni tržnou ránu, která je zanícená, takže legionář z Ukrajiny užívá antibiotika a Hašek musí jeho start oželet.

„Ohromně si vážím toho, že i přes nabitý program, kdy se hraje o účast v evropských pohárech a v některých klubech vrcholí příprava na sezónu, dorazili úplně všichni,“ pochvaloval si trenér, že mu nepřišla jediná omluvenka. I proto nakonec nemusel povolat žádného náhradníka, natož pak doplňovat kádr, který s Brücknerem, Bílkem a Klusáčkem na středeční teplickou přípravu s Belgií vybrali.

I my si všechno vyříkáme, prozradil trenér

Samozřejmě že ve středečním podvečeru půjde na teplických Stínadlech o ostrý test před klíčovou zářijovou kvalifikací na Slovensku, předseda svazu a trenér národního mužstva Ivan Hašek však bude mít i první příležitost si s hráči důkladně promluvit. O tom, co bylo a co jeho výběr čeká. Když se před sedmi a půl lety ujímal po zpackané baráži o postup na MS do Japonska a Koreji s Belgií reprezentačního kormidla Karel Brückner, během soustředění na Kypru této příležitosti využil.

Petr Čech (vlevo) hovoří s novináři v pražském hotelu Praha.foto: ČTK/Stanislav Peška

„Já ji využiji také. Během krátkého soustředění mám s hráči naplánovány dva mítinky - při jednom se budeme věnovat taktické přípravě na středeční zápas, při druhém bude možnost si všechno vyříkat,“ potvrdil Hašek, že i on si se svými svěřenci sedne. Pitvat v minulosti, natož pak babrat se v tom, co bylo, se však nemíní. „K minulosti se vracet nebudu, protože hráčům naprosto věřím. Všichni jsou zde proto, že si zaslouží reprezentovat.“

Vítězný duch od první vteřiny

Konfrontaci s Belgií nový kouč rozhodně nepovažuje jen za čistě přátelský duel. „Na přátelské zápasy se v dnešní době už nehraje, v mužstvu musí zavládnout vítězný duch od první vteřiny. Hráči musí mít v hlavě, že jdou na hřiště vyhrát a ne si pouze zahrát, protože to je základní předpoklad, abychom kvalifikaci zvládli. Vždyť každý kvalifikační zápas teď pro nás bude stejný, jako finále evropského šampionátu nebo duely evropských pohárů, protože si už prostě nemůžeme dovolit klopýtnout,“ odhalil Hašek trochu ze své fotbalové filosofie.

O sestavě, herním stylu, taktice, kterou na Belgičany on a jeho realizační tým zvolí, však za žádnou cenu mluvit nechtěl. „To všechno musím říci nejprve hráčům,“ pravil Hašek lakonicky, o Belgičanech se však přece jen rozpovídal.

„Jsou v podobné situaci jako my, i když oni už  postupové naděje ztratili. Mají však ve svém středu několik výjimečných fotbalistů, kteří mají ve světě zvuk. A pro nás může být prospěšné a užitečné i to, že nejčastěji praktikují styl s jedním útočníkem, na nějž se musíme před podzimními kvalifikačními duely připravit.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články