Hlavní obsah

Hašek neběduje, nelamentuje, nehořekuje. Kvalifikaci musíme zvládnout i bez Rosy, říká věcně

TEPLICE

V celém dosavadním průběhu kvalifikace o Afriku bývalý reprezentační kouč Petr Rada střídavě bědoval, hořekoval a lamentoval, že se musí obejít bez zraněného Tomáše Rosického. Legionář z Arsenalu chyběl, jasná věc. Nový trenér Ivan Hašek si rovněž pohrával s myšlenkou, že Rosický po dlouhém zranění návrat zvládne a v klíčovém duelu kvalifikace 5. září na Slovensku národnímu mužstvo pomůže. I on se nejspíš spletl.

Foto: Jan Beránek, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek (uprostřed) žertuje se zbytkem realizačního týmu během úvodního tréninku

Článek

Možná, že Hašek v Rosického návrat ještě pořád doufá, byť podle kusých informací přicházejících z Londýna jde o víru ze sfér sci-fi. Alespoň v ostrovním tisku se spekuluje o absenci, jež se vzhledem ke svalovému zranění a dlouhé předchozí Rosického tréninkové  absenci protáhne na dalších pět šest týdnů. Klíčový kvalifikační duel se Slováky na bratislavském Tehelném poli se přitom hraje již 5. září, tedy za pětadvacet dnů.

Musel by se stát zázrak, aby se Rosický vrátil. A hlavně aby byl v odpovídající formě a v klíčovém duelu, v němž půjde české reprezentaci o všechno, vydržel celých devadesát minut.

Výjimečný sice je, ale hořekování nepomůže

„Rosický je výjimečným hráčem, ale naše mužstvo nesmí být postaveno jen na jednom fotbalistovi. Náš herní projev musíme postavit na kolektivním pojetí  a aktivitě všech hráčů. Musíme být prostě schopni zvládnout kvalifikaci i bez něho,“ je šéfovi českého fotbalu a reprezentačnímu trenérovi v jedné osobě Haškovi jasné, že lamentováním a hořekováním si nepomůže.

Bude na něm a celém realizačním týmu, aby reprezentace u Dunaje obstála a Slovákům jarní prohru oplatila. Aby se znovu vrátila do kvalifikační hry o Afriku. Aby si v dalším pokračování kvalifikačních bojů poradila doma i se San Marinem, Polskem a Irskem.

Kvalifikační impertiv: Výhra v každém utkání!

„Prostě nastal čas, kdy v každém utkání musíme hrát na výhru,“ připouští tvrdý kvalifikační imperativ Hašek. Jak ho naplnit? „To je práce našeho realizačního týmu,“ vykroutí se z odpovědi. Fungování trenérského soukolí a rozdělení kompetencí ale prozradí. „Michal Bílek povede tréninky a společně se mnou bude mužstvo koučovat, Luděk Klusáček má na starosti rozbor hry soupeře, přípravu standardních situací a hlídání pozic při střídání, Karel Brückner bude poradcem ve všech otázkách.“

Jedno ale musí všichni čtyři vyznávat společně. S Rosickým v kádru, nebo bez něho! „Každý zápas v kvalifikaci teď už musíme brát jako finále evropského šampionátu nebo třeba poháru, protože už si nemůžeme dovolit klopýtnout. Pokud bychom totiž klopýtli, znamenalo by to konec,“ nedělá Ivan Hašek žádné tajnosti s filosofií, kterou trenérský čtyřlístek musí v následujících týdnech vyznávat.

Jedině tak totiž vynese český národní tým alespoň k druhému místu ve skupině a tudíž naději proklestit si cestu na šampionát do Afriky přes baráž.

Reklama