Hlavní obsah

Čech o reprezentaci: Každý zápas je pro nás jako finále mistrovství Evropy

Na sraz české fotbalové reprezentace přijel brankář londýnské Chelsea Petr Čech jako čerstvý vítěz anglického Superpoháru a z první trofeje měl velkou radost. Zároveň věří, že národní tým nastolí pod novým koučem Ivanem Haškem novou úspěšnou éru. „Každý zápas v kvalifikaci pro nás bude jako finále mistrovství Evropy,“ říká Čech.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Petr Čech na srazu fotbalové reprezentace

Článek

V neděli jste v boji o anglický Superpohár porazili Manchester United. Co pro Chelsea znamená první trofej hned na startu sezóny?

Je dobré, že jsme ji získali v zápase s naším hlavním rivalem v boji o titul. Když týden před startem ligy takového soupeře porazíte, je to vždy dobrá reference. Pozitivní navíc bylo, že i když se nám příliš nepovedl první poločas, dokázali jsme se proti takovému týmu zvednout a zápas otočit. Jen mě mrzí, že jsme si nechali dát gól v poslední minutě. Ale penaltový rozstřel jsme zvládli, což bylo nejdůležitější. Všichni exekutoři byli úspěšní.

A vy jste navíc Manchesteru dvě penalty chytil.

Měl jsem trošku štěstí, že jsem dvakrát vystihl dobře směr. Ani jedna z těch penalt ale nebyla dobře kopnutá.

Svůj tým jste několikrát podržel už předtím.

Penalty jsou taková třešnička na dortu, ale pro mě byly důležitější zákroky v první půli. Kdyby dal soupeř druhý gól, asi by ten zápas vypadal úplně jinak. Proto mě víc potěšilo, jakým způsobem jsem chytal po dobu devadesáti minut.

Měl jste penaltové exekutory nastudované?

Věděl jsem, jakým způsobem to mohou kopnout, ale oproti turnaji v Mnichově, kde kopali penalty naposledy, to všichni změnili. Na to člověk nemůže nikdy dát. Čekal jsem proto do poslední chvíle, nechtěl jsem jim dát šanci nějakým zbytečným pohybem.

Co pro vás osobně tato trofej znamená?

Z těch všech, o které v sezóně hrajeme, je asi nejmenší, ale stejně se počítá.

V utkání jste byl poměrně hodně vytížený. Myslíte, že to bude v nové sezóně pravidlo?

Podle mě to vyplynulo ze situace. Dostali jsme brzy gól. Museli jsme hru dost otevřít, chtěli jsme převzít iniciativu a okénka se tam objevila. Ale rozhodně mi nevadí, když jsem víc v permanenci.

Když jste dorazil na reprezentační sraz, cítil jste, že s novým koučem nastává nějaká nové éra?

V první řadě věřím, že nastane éra úspěšná. Nic jiného se nepočítá. Víme, v jaké jsme situaci: musíme v kvalifikaci vyhrát všechny čtyři zápasy, abychom měli šanci postoupit na mistrovství světa.

Jenže čtyři výhry teoreticky nemusí stačit ani na baráž...

Nemusí, ale naše skupina je podle mě tak zamotaná, že pokud čtyřikrát zvítězíme, baráž nás nemine.

Těšíte se na zápas proti Belgii?

Už pro pohodu týmu by bylo dobré ho vyhrát. Pro nás bude teď každý zápas jako finále mistrovství Evropy, proto i příprava má svou váhu.

Nemůže kvalifikaci zkomplikovat třeba to, že se opět zranil Rosický?

Tomáš chyběl už dost dlouhou dobu a my se museli vyrovnat s tím, že tu není. Je to pro nás ztráta, ale znovu se zranil, aniž by odehrál jeden soutěžní zápas. Tak to prostě musíme zvládnout bez něj.

Trenér Hašek bude vybírat i nového kapitána. Jste připraven na to, že ukáže třeba na vás?

Jsem. Odpovědnosti se nebojím. Pokud se trenér rozhodne dát pásku mně, nemám s tím problém. Ale důležitější než to, kdo bude kapitán, je, jak bude tým šlapat na hřišti.

Vyptávali se vás třeba spoluhráči z Chelsea na to, že máme na lavičce reprezentace zároveň svazového předsedu?

Nikdo to moc neřešil. V Anglii je běžné, že manažer a trenér je jedna osoba. Ve spoustě klubů v Anglii řídí manažeři i přestupy a věci nejen okolo týmu. Vše je o rozdělení práce a organizaci.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články