Hlavní obsah

Jankulovski: Nebýt Haška, asi jsem v reprezentaci skončil

Karel FeltPrávo

Levý okraj reprezentační obrany si bez něho lze těžko představit. Marek Jankulovski patří k oporám národního týmu už čtvrté kvalifikační období. Po nepovedeném březnovém duelu se Slovenskem v Praze zvažoval konec v národním mužstvu. Trenér Ivan Hašek mu dal nový impuls, protože právě zářijový zápas se Slováky v Bratislavě může vše zlomit. Kvalifikace o mistrovství světa 2010 i podle Jankulovského ještě není ztracená...

Foto: Václav Jirsa, Právo

Marek Jankulovski na srazu reprezentace

Článek

Po výbuchu se Slovenskem se v reprezentaci a kolem ní hodně změnilo. Především ji vede nový kouč Ivan Hašek. Jak tyhle změny vnímáte?

Těch změn bylo opravdu hodně. Skončil Tomáš Ujfaluši jako kapitán, někteří kluci byli po Slovensku za pozápasové posezení potrestáni. Nemělo to ale hlavu ani patu. Možná ani o trestu nevěděli. Ty změny kolem reprezentace vnímám pozitivně a věřím, že se vše, tedy především kvalifikace změní k lepšímu. Jinak bych tu asi nebyl.

Vás se ale aféra po Slovensku netýkala...

Jak se to vezme. Některá média napsala, že jsem se také zúčastnil večírku, přitom to nebyla pravda. Spousta věcí se nesmyslně zveličila, psaly se nepravdy... Nechci se k tomu vracet. Startujeme novou etapu, a jak nám při úvodním setkání v pondělí řekl trenér Hašek, je třeba se dívat dopředu. A ti hráči, co tu dneska jsou, přijeli proto, aby napravili pokaženou reputaci a připravili se co nejlépe na závěr kvalifikace. Postup ještě není ztracený a my pro něj uděláme maximum. Je jasné, že o všechno se hraje už v prvním utkání v Bratislavě. Pokud tam nevyhrajeme, všechno je ztraceno. V září to bude buď a nebo.

Z vašich slov je cítit určité zklamání, zvažoval jste setrvání v reprezentaci?

Zvažoval a byl jsem v podstatě rozhodnutý také skončit. Jak jsem už řekl, i o mně se psaly nepravdy a to nemám zapotřebí, trpí tím i rodina... Telefonoval mi ale trenér Hašek, který mi řekl, ať si to v klidu rozmyslím. Vzal jsem si nějaký čas na rozmyšlenou a pak jsme se dohodli, že budu pokračovat. Jeho slovo pro mne bylo velmi důležité, protože věřím, že českému fotbalu jako předseda i reprezentaci jako trenér dokáže dát nový impuls. Udělám také všechno proto, abychom zabojovali o postup. Pokud bychom neuspěli a kvalifikace byla ztracená, asi bych znovu zvažoval konec.

Trenér Hašek několikrát řekl, že by byl rád, kdyby Ujfaluši změnil svoje rozhodnutí a vrátil se. Vy jste s Tomášem velcí kamarádi, nepomůžete ho přesvědčit?

S Tomášem jsme samozřejmě o jeho konci mluvili, ale rozhodnutí je vyloženě na něm. Mne také mrzí, že takhle skončil, ale na druhou stranu se mu nedivím. Média tomu hodně napomohla. Jinak by v národním mužstvu nikdy takhle neskončil. Nebudeme si nalhávat, že máme k dispozici stopera jako Ujfaluši. Pokud by se vrátil, všichni bychom to uvítali, ale tohle si musí opravdu rozhodnout on sám.

Několikrát jste zmínil zářijový zápas v Bratislavě. Je to podle vás klíč k postupu?

Určitě. Když tam vyhrajeme, může se to zlomit. Další tři zápasy doma můžeme vyhrát. V opačném případě je šampionát ztracený.

V souvislosti se Slovenskem se ale mluví také o Rosickém, Kollerovi a za určitých okolností i Nedvědovi. Umíte si představit, že by v Bratislavě nastoupili?

To je těžké... O Nedvědovi se spekuluje dlouho, je třeba to nechat na něm, jak se vůbec rozhodne a kde bude hrát... Mrzí mě, že se znovu zranil Rosický. Rok a půl byl bez fotbalu, což je samo o sobě strašné. Teď je mimo znovu, i když to nemá být na tak dlouhou dobu. Představovali jsme si, že by mohl být už na Belgii, třeba jen na chvíli. Na Slovensku by nám moc pomohl. Musíme věřit, že se dá do pořádku. Co se týká Honzy Kollera, je to také jen na něm. Máme kvalitní útočníky, což dokazují svými góly Svěrkoš, Necid, Baroš, trefil se i Fenin. Vypadá to, že mají dobrou formu.

Zřejmě se bude volit nový kapitán, komu dáte hlas?

To je hlavně věc trenéra. Ale podle mne je správný typ Petr Čech, který je v mužstvu dlouho a vzhledem k věku v něm ještě dlouho bude. Je to velká osobnost na hřišti i mimo ně.

Vzal byste pásku, kdyby to spoluhráči chtěli?

Dělat kapitána české reprezentace je čest. Na jednu stranu bych se tomu nebránil, ale otázkou je, na jak dlouho by to u mne bylo. Opravdu teď myslím jen na zápas se Slovenskem a pak uvidíme, co bude dál.

Nepřekvapila vás na srazu přítomnost trenéra Bücknera?

Bylo to zvláštní, vidět ho u stolu při společném obědě. Bylo to ale příjemné překvapení. Pan Brückner je zkušený kouč, který má mužstvu stále co dát. Takový expert je vždycky vítaný. V naší situaci je každá rada dobrá.

Reklama