Hlavní obsah

Hašek sdělil hráčům: Prémie dostanete, jen když postoupíte do Afriky

TEPLICE

Jde o sebevědomí. O sebedůvěru. O přesvědčení, že pod Haškem je schopno české reprezentační mužstvo zase vyhrávat. A bez ohledu na výši prémií. Ve středu v teplické přípravě proti Belgii, ale hlavně v září v klíčovém díle kvalifikace o Afriku na bratislavském Tehelném poli proti Slovákům. „Proto chci od hráčů, aby šli za vítězstvím od první vteřiny. Chci od nich prostě vidět vítěznou morálku,“ opakoval nový trenér národního mužstva Ivan Hašek i před teplickým testem s Belgií.

Foto: Jan Beránek, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek (uprostřed) žertuje se zbytkem realizačního týmu během úvodního tréninku.

Článek

Slib splnil. V úterním dopoledni si šéf českého fotbalu a trenér reprezentace v jedné osobě Ivan Hašek sedl v Teplicích s hráči a dohodli se jasně: prémie se budou vyplácet jen v případě, že se postoupí na mistrovství světa. Jinak budou jeho vyvolení kasírovat pouze startovné které činí deset tisíc za zápas.

Jen pro orientaci - za každé vítězství v kvalifikačním duelu brali až dosud hráči prémii 100 tisíc korun. Samozřejmě na hlavu. Jednoduchá matematika tudíž říká, že jim ve zbývajících zápasech jde o 400 tisíc korun, které zinkasují, jenž když se do Afriky dostanou.

„Kvitoval jsem, že to všichni přijali. Pokud do Afriky postoupíme, dostanou hráči prémie vyplaceny zpětně, když neuspějeme a zůstaneme doma, nedostanou nic,“ liboval si Hašek, že dohoda byla jednomyslná.

Došlo i na trenérský projekt

Nejen na prémiový řád ale při lázeňském mítinku trenéra a jeho vyvolených svěřenců došlo. „Byla to taková naše trenérská prezentace. Nástin nachystaného projektu. Promluva, o co se hraje a jak to v reprezentaci napříště bude,“ prozrazoval trenér, jenž novým kapitánem jmenoval Petra Čecha.

Sestava obestřená tajemnem

Jinak byl ovšem tajemný a vše si nechával pro sebe. Anebo pro hráče, s nimiž chce všechno probrat nejdřív.

Stoperská dvojice? „Máme na toto místo k dispozici čtyři hráče. I takový Kadlec ve Spartě stopera hrál a hrál ho dobře,“ pravil Hašek na téma obrana. Zkoušení hráčů na různých postech, jak o tom sám mluvil při pondělním srazu v dejvickém hotelu? „I to proberu nejdříve s hráči. Potřebuji, aby si zahráli na místech, na něž nejsou v klubech zvyklí.“  Střídání gólmanů v poločase? „V bráně začne Čech.“  Brankář pro druhou půli: "Zápas začne Čech." Složení středové řady? „Představu máme a na sestavě s realizačním týmem už delší dobu pracujeme. Zítra uvidíte, jaké složení zvolíme a jaké změny v poločase uděláme.“ To je jen stručný výčet z Haškových odpovědí na téma sestava na Belgii.

Hašek: Nad Rosickým nemá smysl brečet!

Až na téma Rosický a nad jeho neustále se protahující reprezentační absencí se Hašek rozpovídá...

„Mluvil jsem s ním, ale nebudu spekulovat a předjímat, zda bude k dispozici na zářijový kvalifikační duel na Slovensku. Poraněný sval má neporušený, ale minimálně tři, čtyři týdny si léčba vyžádá,“ říká věcně, ale nad dirigentovou absencí nehořekuje ani nelamentuje.

„Nemá cenu brečet, nebo se snad vymlouvat, že Rosický není k dispozici. Je to prostě realita, s níž se musíme vyrovnat. Musíme hrát prostě tak, abychom ho nahradili. Jestliže nemáme kreativního hráče Rosického kalibru ve svém středu, musíme si pomoci jinak. Spousta mužstev ve světě nastupuje bez kreativního hráče a přesto vítězí.“

Proti Belgii jen za starovné

Středeční přátelský zápas s Belgií, který začne na teplických Stínadlech v 17:20, hrají češí fotbalisté jen za startovné 10 tisíc korun. Utkání přímo vysílá televize Nova. Zápas rozhoduje německé trio Peter Sippel - Volker Wezel, Detlef Scheppe.

Předpokládané sestavy
Česká republika: Čech - Grygera, Sivok, Rozehnal, Jankulovski - Pospěch, Jarolím, Polák, Plašil - Baroš, Svěrkoš.
Belgie: Stijnen - Swerts, Simons, Van Buyten, Pocognoli - Sutter, Witsel, Mirallas, Fellaini - Dembélé - Sonck.

Reklama

Související témata: