Hlavní obsah

Nastartujeme novou éru. Mužstvo i já, slíbil čerstvý ženáč Milan Baroš

Zdeněk PavlisSport.cz

Na první reprezentační sraz za Haškovy éry dorazil jako čerstvý ženáč, o novomanželských pocitech se však útočník Galatasaray Istanbul Milan Baroš bavit nechtěl. „Za týden se nic nezměnilo. A momentálně jsem tady hlavně proto, abych hrál fotbal a s národním mužstvem jsme začali novou éru, na jejímž konci bude postup na mistrovství světa,“ pravil Baroš před úterním tréninkem národního týmu na teplických Stínadlech.

Článek

Byl jste jedním z šestice hráčů, které bývalé vedení českého fotbalu vyřadilo po noční eskapádě po jarním kvalifikačním duelu se Slovenskem z reprezentace. Jak moc jste zvažoval, zda se do národního mužstva vrátit?

Kdyby bývalé vedení zůstalo, návrat do národního mužstva bych rozmýšlel a i jisté kroky bych možná zvažoval. Vzhledem k výměně celého vedení a jeho vizi jsem se ale rozhodl pokračovat dál. Myslím totiž, že mám reprezentaci pořád co dát, jde jen o to přenést klubové výkony i do nároďáku. Doufám, že už ve středečním utkání proti Belgii se mně to povede a nastartujeme novou éru.

Novou éru, na jejímž konci bude vysněný postup na mistrovství světa do Jižní Afriky?

Cíl je jasný a my pro jeho naplnění musím udělat ve čtyřech zbývajících kvalifikačních zápasech maximum. Co ve čtyřech, my musíme začít už v přípravě proti Belgii.

Proč se podobný cíl nedařilo naplňovat v předchozím průběhu zpkackané kvalifikace?

Nechci se vracet do minulosti a k tomu, co bylo. Zavdalo by to jen příčinu k dalším a dalším debatám a novým a novým článkům. Když se nezískávají body, je to prostě na atmosféře znát. Nic ale není ztracené, musíme se o postup porvat, protože šampionát je pro nás všechny prioritou. V současnosti vládne v reprezentaci pozitivní atmosféra a jde o to ji přenést na hřiště.

Vy sám slibujete, že do národního mužstva přenesete i střeleckou produktivitu z klubu, která vám v turecké lize vynesla titul krále střelců. Proč se vám to nedařilo v předchozích zápasech?

Jiné je hrát a střílet góly v klubu, kde trénuje den co den, člověk je na spoluhráče zvyklý a ví, co od nich má očekávat, jiné je přijet na zápas nároďáku.

Jen v tom to bylo?

Samozřejmě že roli sehrávaly i jiné faktory, k nim bych se ale už opravdu vracet nechtěl.

A co třeba dlouhodobá absence zraněného Rosického, který vám dokázal nahrát, poslat přihrávku do běhu, najít vás přes celé hřiště? Ta roli nehrála a nehraje?

Rosa je výjimečný fotbalista, který v reprezentaci i klubu odehrál fantastické zápasy. Bohužel je opět zraněný a my se s tím musíme vyrovnat. Náš tým nestojí na jednom hráči, takže fotbalovou kvalitu musí přenést na trávník i bez něho. Ostatně, i bez Rosického jsme sehráli výborné zápasy.

Jenže Rosický nahrávač, to přece musí být v reprezentaci pro Baroše stejné, jako brazilský nahrávač Lincoln na jaře v Galatasaray...

Párkrát jsem Lincolna k Rosovi skutečně přirovnal, protože se mě snažil nacházet v pohybu a posílat mně míče, které jsem potřeboval. Jenže Rosický už rok a půl v reprezentaci není a my se s tím smířili.

Vaše góly by ale za této konstelace mohly reprezentaci na další cestě kvalifikací chybět...

Když je nebudu dávat já, musí se o ně postarat někdo jiný. Jde hlavně o to vyhrávat a dostat se na mistrovství světa. I kdybychom vyhráli na Slovensku třeba jen 1:0 a ještě gólem ze standardní situace k tomu, budou i tak spokojeni všichni.

Síla národního týmu v kvalifikaci na Slovensku by se mohla umocnit slibovaným návratem Kollera. Jak moc vzhlížíte k návratu parťáka, s nímž jste v reprezentaci tvořil po léta obávanou útočnou dvojici?

Příchod každého kvalitního fotbalisty je vítaný. Když se Koller rozhodne pro návrat, trenéři i mančaft ho přivítají, protože to bude znamenat posílení týmu.

Z celé reprezentace vyzařuje před podzimním pokračováním kvalifikace obrovské odhodlání. Neobáváte se tak trochu tlaku, jemuž budete muset čelit? Vždyť v každém kvalifikačním duelu budete muset hrát jedině na vítězství!

Všichni jsme na tlak zvyklí, akceptujeme ho a rozhodně nám nebrání v tom, abychom podali na hřišti co nejlepší výkon.

Pod tlakem budete určitě nejen v reprezentaci, ale i v klubu. Stal jste se sice králem střelců, ale mužstvu se uplynulá sezóna příliš nepovedla...

Individuální cena byla sice stejně krásná, jako třeba titul krále střelců na evropském šampioniátu v Portugalsku, ale sezónu hodnotím skutečně spíše záporně. Titul jsme nezískali a do Ligy mistrů se nedostali, Turecký pohár jsme rovněž nevyhráli. Spíše než střeleckou korunu bych preferoval ligový primát a účast v Champions League.

Jak se vůbec změnilo vaše mužstvo před novou sezónou?

Hráčská kvalita zůstává, rozdíl je momentálně hlavně v trenérovi Rijkaardovi, který přinesl, co nám chybělo - taktiku, disciplinu, soudržnost. Mnohé vyhrané zápasy jsme ztratili jen proto, že někdo porušil příkazy a dopouštěli jsme se taktických chyb.

Ve středu na vás v Teplicích čeká Belgie. Vzpomínáte na góly, které jste jí dával?

Pamatuji se jen jediný. Střílel jsem ho Belgičanům hned při svém prvním startu za reprezentaci v dubnu roku 2001, kdy jsme s nimi 1:1 remizovali.

Reklama

Související témata: