Hlavní obsah

Svěrkoš: Nechceme se dusit v chybách z minulosti

Jediným reprezentačním gólem zařídil vítězství fotbalové reprezentace na ME 2008 nad Švýcarskem. Ale do vědomí fanoušků se Václav Svěrkoš zapsal hlavně účastí na večírku šestice reprezentantů po kvalifikační prohře se Slovenskem, za což byl následně vyloučen z kádru. S příchodem nového trenéra Haška však dostal druhou šanci. „Věřím, že špatně rozehranou kvalifikaci zachráníme,“ hlásí odhodlaně 25letý borec.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Václav Svěrkoš na srazu reprezentace

Článek

Jste jedním z hráčů, kteří byli minulým výkonným výborem vyloučeni z reprezentace kvůli večírku, který proběhl v jedné z pražských reprezentací po dubnové prohře se Slovenskem. Mluvil s vámi Ivan Hašek o této události?

To, co bylo, jsme vůbec neřešili. Všichni se díváme do budoucnosti.

Kdy jste vlastně s novým trenérem hovořil poprvé?

Volal mi krátce před tím, než se na kluby posílala širší nominace na přípravné utkání s Belgií. Neřekl mi, že mě pozve určitě. Jen jsme se bavili o situaci národního týmu. Trenér mi říkal, že chce postavit tým, s kterým bude šance postoupit.

Na začátku reprezentačního srazu jste se k nechvalně proslulému posezení v restauraci U ševce Matouše už nevraceli?

Ne. Myslím, že všichni víme, jak se máme chovat.

S odstupem času vidíte tehdejší „posezení“ po prohře se Slovenskem vás s pěticí spoluhráčů Ujfaluši, Kováč, Matějovský, Baroš a Fenin jako vhodné?

Bylo po srazu, měli jsme volno... Ale prohráli jsme. Měli jsme zůstat na hotelu. Neměli jsme chodit na veřejnost. Dnes už to vím.

Jak jste přijal tehdejší rozhodnutí výkonného výboru, který všech šest hráčů z reprezentace vyloučil?

Myslím, že nás to všechny mrzelo. Nejvíce však to, že nám nikdo nezavolal a nezeptal se, jaká je skutečnost. Myslím, že tohle mohlo proběhnout jinak.

Cítíte tedy reprezentační pozvánku od trenéra Haška jako satisfakci?

Jsem rád, že mohu být součástí národního týmu. A byl bych moc rád, kdyby tu byli všichni vyřazení. Nejvíce mě mrzí, že se Tomáš Ujfaluši vzdal reprezentace. Byl pro nás strašně důležitým hráčem. A moc by nám v podzimních kvalifikačních zápasech pomohl. Zaslechl jsem, že s ním trenér Hašek bude mluvit. Věřím, že Tomáš své rozhodnutí přehodnotí.

Večer vás čeká první zápas v nové reprezentační éře. Co od souboje s Belgií očekáváte?

Chceme vyhrát a psychicky se zvednout po posledních nevydařených reprezentačních zápasech. Belgičané bezpochyby zápas pojmout velmi prestižně, budou hrát jistě důrazně. Jsem přesvědčený, že půjde o dobrý test, v kterém se budeme chtít pozitivně prezentovat před našimi fanoušky.

Jste připravený na velké očekávání od fanoušků, kteří si od nástupu Ivana Haška slibují záchranu kvalifikace mistrovství světa 2010?

Pro trenéra ani pro nás hráče to není nic snadného. Musíme čtyřikrát vyhrát. Hodně věcí se v předchozích měsících zkazilo. Všichni současnou situaci vnímáme jako obrovskou výzvu. Jsem přesvědčený, že v silách současného týmu je všechna čtyři kvalifikační utkání vyhrát a postoupit na šampionát.

A v čem nejvíce se musí český tým zlepšit?

Nebyli jsme nebezpeční v ofenzivě. To se musí změnit.

Co třeba přístup hráčů?

Byl jsem v kabině před domácím zápasem se Slovenskem. Všichni byli nažhavení, namotivovaní. Ale Slováci byli v tom duelu ve všem lepší. My jsme neobstáli. Myslím, že nás načal už zápas ve Slovinsku. Ta situace tehdy nebyla optimální. Ale nechceme se dusit ve vlastních chybách z minulosti. Díváme se k zápasu s Belgií. Chceme vyhrát, abychom ukázali, že pořád máme sílu. A pak doufám zvládneme i ten těžký úkol v podobě postupu na šampionát.

Reklama