Hlavní obsah

Cesta za reprezentační obrodou začala u prémií

TEPLICE

Cesta za obrodou začíná. Nebo spíše už začala, neboť nový šéf svazu a trenér národního mužstva v jedné osobě Ivan Hašek den před středeční přípravou proti Belgičanům vyložil před reprezentanty karty a nijak netajil, jak na tom český fotbal je. Jen postup na světový šampionát ho může spasit, pouze cesta do Afriky může finanční mizérii, kterou zdědil, napravit. I proto se s celým osmnáctičlenným kádrem, v jehož čele stojí od úterý jako nový kapitán gólman Petr Čech, dohodl na jasných pravidlech hry.

Foto: Jan Beránek, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek (uprostřed) přišel s novým prémiovým řádem a prosadil si ho.

Článek

Až do konce bojů o Afriky budou hráči nastupovat v přípravných i kvalifikačních duelech jen za startovné. Deset tisíc za zápas, to je všechno, co si ze srazů národního mužstva v průběhu podzimu odvezou. Prémie za vítězné utkání, jež činí 100 tisíc korun na hlavu, zkasírují jedině v případě, že se na mistrovství světa probojují. Ať již přímo z prvního místa ve skupině, nebo z druhé příčky a tudíž dodatečné baráže.

„Kvituji, že všichni hráči nový prémiový řád přijali,“ liboval si šéf svazu a trenér Hašek, když informaci do světa vypouštěl. Měl dobře spočítáno, jaké peníze by hráči ve strahovské pokladně nechali, kdyby se do Afriky nedostali. Čtyři sta tisíc v případě čtyř vítězných duelů ve skupině, dalších dvě stě tisíc, kdyby si postup na šampionát proklestili z baráže. Celkem 600 tisíc korun na hráče, což zase není až tak zanedbatelná částka. A když ji vynásobil minimálně dvaceti muži, kteří se na trávníku vystřídají, vyšlo mu 12 miliónů, o které teď budou jeho svěřenci hrát. Pro normálního smrtelníka víc než slušná motivační pobídka, pro většinu reprezentantů ale vlastně jen „všimné“ za to, že kvalifikaci absolvují.

I Vacek měl podobné záměry

I tak jde ale o proměnu v nazírání a přístupu hráčů k reprezentaci, i když popravdě řečeno, zase až takové nóvum to není. Ještě než kvalifikace o Afriku začínala a po Brücknerově odchodu se hledal nový trenér, přišel tehdejší místopředseda svazu a strahovský ministr financí Jaroslav Vacek s podobnou myšlenkou. Vehementně totiž prosazoval příchod zahraničního kouče, přičemž žongloval hlavně se jménem anglického kouče Terryho Venablese, s nímž i jednal.

„Že bychom ho nezaplatili? Že by jeho gáže zruinovala fotbalový svaz? Nesmysl - angažmá u české reprezentace by pro něho bylo prestižní záležitostí, takže na přiměřeném platu bychom se dohodli. Ale hlavně by hrál o ohromný ranec peněz, který by mu přišel na účet, kdyby do Afriky postoupil. A u hráčů bych volil naprosto stejný model odměňování,“ řekl tehdy Vacek v rozhovoru pro Sport.cz. Narazil, jeho filosofie slyšení  nedošla, takže se v první polovině kvalifikace jelo ve starých kolejích.

Teď přišel Ivan Hašek s novým prémiovým řádem a prosadil si ho. Jako trenér a šéf svazu k tomu má všechny páky a kompetence. Hlavně však se odhodlal k tomu, aby hráčům na rovinu řekl: Co jste si zpackali, musíte teď ve zbývajících čtyřech zápasech kvalifikace napravit a teprve potom se můžete o prémie zajímat.

Už dnes v teplické přípravě proti Belgičanům, ale hlavně pak v podzimních kvalifikačních duelech proti Slovensku, San Marinu, Polsku a Irsku se ukáže, jak jeho vyvolení svěřenci na tuto pobídku slyší.

Reklama

Související témata: